Magazin Trčanje
UtrkeUtrka je u kojoj su djeca uvijek pobjednici

Utrka je u kojoj su djeca uvijek pobjednici

Jubilarna, peta u nizu UNICEF-ova utrka Mliječna staza ove se godine održava s ciljem da se podrži uspostavljanje i unaprjeđivanje važnih usluga za djecu s teškoćama i njihove roditelje u Hrvatskoj. Utrka će i ove godine biti virtualna, a time u potpunosti inkluzivna i nacionalna. Odrasli i djeca svih uzrasta, obitelji, rekreativni i profesionalni sportaši na tisućama staza diljem Hrvatske tijekom deset dana, od 3. do 12. rujna, uz pomoć aplikacije skupljat će kilometre mogućnosti za djevojčice i dječake s teškoćama. Svi se mogu prijaviti na mlijecnastaza.hr.

Za djecu s teškoćama u razvoju ključno je da imaju kvalitetnu stručnu podršku jer to za njih može činiti razliku između prilike da ostvare svoj potencijal i života na margini društva. Ipak, mnoga djeca još uvijek čekaju na pristup stručnim uslugama i nemaju odgovarajuće mogućnosti razvijati svoje sposobnosti. Utrkom Mliječna staza i nacionalnom kampanjom Pretvorimo teškoće u mogućnosti, UNICEF u suradnji s partnerima želi potaknuti pozitivne promjene kako bi se osigurale jednake mogućnosti za svako dijete te prikupiti sredstva koja će pomoći osigurati usluge za djecu s teškoćama tamo gdje one ne postoje ili ih nema dovoljno.

Prošle je godine utrka Mliječna staza okupila rekordnih 7.210 sudionika i osigurano je 1,2 milijuna kuna za opremanje senzornih kabineta i osposobljavanje terapeuta za senzornu integraciju. Sredstvima s ovogodišnje utrke UNICEF će podržati uspostavljanje i proširenje usluga dnevnog boravka i grupne psihosocijalne podrške za djecu s teškoćama te kvalitetnih programa podrške za roditelje djece s teškoćama na područjima gdje su takve usluge najslabije dostupne. Dnevni boravak i psihosocijalna podrška prilika su za djecu s teškoćama da se kroz rad sa stručnjacima i u društvu svojih vršnjaka razvijaju i stječu vještine koje će im omogućiti da budu samostalnija, da obavljaju svakodnevne aktivnosti i sudjeluju u životima svojih zajednica.

Mnoge javne osobe podržavaju Mliječnu stazu

UNICEF-ove utrke iz godine u godinu prepoznaje velik broj javnih osoba koje rado sudjeluju i pomažu u promicanju ideje o jednakim mogućnostima za svako dijete u Hrvatskoj.

‘Mliječna staza posebna je utrka jer su u njoj pobjednici uvijek djeca. Hitna podrška djevojčicama i dječacima s teškoćama i njihovim obiteljima iznimno je važna, posebno tamo gdje stručnih usluga za njih trenutačno nema ili su teško dostupne. Zato pozivam sve da se uključe u Mliječnu stazu i da zajedno u rujnu skupljamo kilometre mogućnosti kako bismo djeci s teškoćama što je prije moguće osigurali prilike koje zaslužuju’, izjavila je Bojana Gregorić Vejzović, UNICEF-ova ambasadorica dobre volje.

Na važnost podrške djeci s teškoćama ukazala je i Mirna Medaković Stepinac, UNICEF-ova ambasadorica dobre volje i pozvala sve da se uključe u utrku: ‘I ove godine svi možemo biti zvijezde Mliječne staze i zajedno pretvarati teškoće u mogućnosti. Svako dijete je važno i svako dijete treba imati mogućnost dobiti stručnu podršku i razvijati svoje sposobnosti, bez obzira u kojem dijelu Hrvatske živi. Pridružite nam se na UNICEF-ovoj virtualnoj utrci u kojoj svi mogu sudjelovati! Trčite, hodajte, rolajte, vozite bicikl, gurajte kolica i pomognite osigurati važne usluge za djecu s teškoćama i njihove roditelje, tamo gdje tih usluga nema ili su najmanje dostupne’.

I paraolimpijci uz Mliječnu stazu

Partner je ovogodišnje utrke Mliječna staza i Hrvatski paraolimpijski odbor. Paraolimpijka i državna prvakinja u bacanju diska Jelena Vuković izjavila je o Mliječnoj stazi: ‘Posebna mi je čast što kao paraolimpijka i ove godine mogu sudjelovati u UNICEF-ovoj Mliječnoj stazi. Osiguravanje pristupa uslugama za djecu s teškoćama neophodno je i izuzetno važno s obzirom na to da se roditelji djeteta s teškoćama često nađu bez one prave, stručne podrške. I zato sam ponosna što mogu podržati Mliječnu stazu i svojim doprinosom pomoći u osvještavanju javnosti o važnosti unaprjeđenja kvalitete života djece s teškoćama i njihovih roditelja. Pozivam sve da i ove godine pretrče, prohodaju, provozaju, proguraju koji kilometar kao znak podrške i da zajedno pretvorimo teškoće u mogućnosti’.

‘Svake se godine s posebnim zadovoljstvom uključujem u Mliječnu stazu jer ova utrka utječe na važne pozitivne promjene za djecu. Mnogo smo toga zajedno ostvarili, no pred nama je još dug put do cilja da svako dijete  s teškoćama u razvoju u Hrvatskoj ima jednake mogućnosti i pristup ključnim uslugama. Zato i ove godine sudjelujem i pozivam sve vas da se uključite – u rujnu trčimo, vozimo se, hodamo, planinarimo i tako pružamo podršku djevojčicama i dječacima s teškoćama’, istaknula je Nevena Rendeli Vejzović, ambasadorica utrke.

Četiri godine potpore djeci i obiteljima

Od 2017. godine, kada je održana prva utrka, do danas Mliječna staza je stvorila veliki društveni zamah i prikupila ukupno 3,3 milijuna kuna za potporu djeci i obiteljima u Hrvatskoj. U prve četiri godine otvorena je nacionalna banka humanog mlijeka, osigurana je financijska potpora udomiteljskim obiteljima s najmlađom djecom, svim rodilištima u Hrvatskoj osigurana je oprema, a prošle godine prikupljeno je 1,2 milijuna kuna za opremu i obuku za senzorne terapije u područjima u Hrvatskoj gdje je to najpotrebnije.

Svake godine se u UNICEF-ovu utrku uključuje sve veći broj tvrtki, pa tako ove godine utrku podržavaju tvrtke Kaufland Hrvatska, PBZ, Centar za vozila Hrvatske, Pampers i Tisak, a posebno je značajan doprinos tvrtke Kaufland Hrvatska koja podržava Mliječnu stazu kao glavni sponzor od njenog prvog izdanja.

Unikatne medalje za trkače

Ove godine unikatne medalje za sudionike UNICEF-ove pete Mliječne staze spojit će Zagreb i Vukovar u lijepu priču u kojoj će djeca s teškoćama, njihove obitelji i terapeuti koji s njima rade, napraviti medalje koje će kao trajnu uspomenu dobiti sudionici utrke.

Medalje se izrađuju u Zagrebu u Dnevnom centru za rehabilitaciju djece i mladeži Mali dom, a ručno ispletene vezice u vukovarskoj udruzi Tko se boji sutra još?

‘Na izradi vezica za medalje radit će roditelji, a u skladu sa svojim mogućnostima pomagat će im djeca. Vezice su napravljene od recikliranih niti tradicionalnom tehnikom što im daje i dodatnu vrijednost. Suradnja s UNICEF-om čini nas jako ponosnima i veseli nas dati svoj doprinos Mliječnoj stazi’, podijelila je s nama informacije Maja Prakaturović, predsjednica udruge za pomoć roditeljima djece s teškoćama u razvoju Tko se boji sutra još?

Kome je namijenjen novac od startnina

Ako ste se zapitali kuda ide novac skupljen startninama za Mliječnu stazu, tad valja znati da su sva ta sredstva namijenjena raznim dječjim programima, specifičnima za UNICEF. Evo što o toj misiji piše na službenim web stranicama Mliječne staze koju vodi hrvatska podružnica UNICEF-a:

Za djecu s teškoćama u razvoju ključno je da dobiju pravovremenu i kvalitetnu podršku. To čini razliku između prilike da ostvare svoj potencijal i života na margini društva. Djeca s teškoćama bez pristupa uslugama stručnjaka nemaju odgovarajuću priliku za razvoj i sudjelovanje u životu svojih zajednica. Njihovi roditelji često se osjećaju usamljeno i trebaju podršku u brizi za djecu. S pandemijom i potresima ta se situacija pogoršala.

Želimo podržati uvođenje i proširenje usluga dnevnog boravka i psihosocijalne podrške za djecu s teškoćama. Tamo djeca mogu dobiti stručnu podršku (rehabilitatora, socijalnog radnika, prema potrebama i logopeda, psihologa, glazboterapeuta…), družiti se sa svojim vršnjacima, učiti te stjecati vještine koje će im omogućiti da budu samostalniji.

Sredstva prikupljena putem Mliječne staze 2021. uložit će se u:

  • Uspostavljanje i proširenje usluga dnevnog boravka za djecu s teškoćama
  • Uvođenje grupne psihosocijalne podrške za djecu s teškoćama
  • Uvođenje kvalitetnih programa podrške za roditelje djece s teškoćama (Rastimo zajedno Plus).

Sredstva ćemo usmjeriti tamo gdje je najpotrebnije, u krajeve Hrvatske gdje usluge stručnjaka ne postoje ili ih nema dovoljno.

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top