Magazin Trčanje
UtrkeMliječna staza skupila velikih 165 tisuća eura

Mliječna staza skupila velikih 165 tisuća eura

U nedjelju 24. rujna završila je tradicionalna UNICEF-ova utrka Mliječna staza koja se na tisućama staza uz pomoć aplikacije odvijala tijekom deset dana za podršku mentalnom zdravlju djece i mladih. Više od 6500 sudionika, među kojima djeca, mladi, škole, donositelji odluka, stručnjaci, udruge i poznate osobe, simbolično su prikupljali kilometre podrške, a UNICEF je kroz kotizacije, donacije građana i podršku tvrtki prikupio 165 tisuća eura (1,2 milijun kuna).

Prikupljena sredstva UNICEF će uložiti u podršku programu za jačanje otpornosti i socio-emocionalnih vještina učenika, učitelja i nastavnika – Škole podrške, koji provodi u suradnji s Forumom za slobodu odgoja te uz podršku Agencije za odgoj i obrazovanje. Procjenjuje se da će ulaganjem u razdoblju nakon Mliječne staze 2023. za podršku mentalnom zdravlju djece i mladih biti educirano više od 450 učitelja, nastavnika, ravnatelja i stručnog osoblja, a koristi će imati više od 13 000 učenika osnovnih i srednjih škola.

Ove se godine Mliječna staza održala sedmi put uzastopno, a u razdoblju od 2017. do 2023. godine postala je važna platforma za podizanje svijesti i prikupljanje resursa za ključna ulaganja u dobrobit djece kroz UNICEF-ove programe u Hrvatskoj. Uz podršku više od 32.000 sudionika na virtualnim i ‘pravim’ utrkama, u sedam godina Mliječnom stazom prikupljeno je 900.000 eura (6,7 milijuna kuna) za potporu djeci i mladima u Hrvatskoj. Tim je sredstvima UNICEF podržao otvaranje nacionalne banke humanog mlijeka, osigurao financijsku potporu udomiteljskim obiteljima s najmlađom djecom, svim rodilištima u Hrvatskoj osigurao opremu, podržao uspostavljanje usluga za djecu s teškoćama u razvoju i njihove obitelji.

Osim školskih torbi, učenici ‘na svojim leđima’ često nose i brojne nevidljive terete – brige, strahove, posljedice vršnjačkog zlostavljanja ili nasilja u obitelji, bolesti roditelja ili konfliktnih razvoda. Digitalne tehnologije također mogu negativno utjecati na mentalno zdravlje djece i mladih. Procjenjuje se da u Hrvatskoj više od 44.000 adolescenata (11,5 posto) u dobi 10 do 19 godina ima problema s mentalnim zdravljem. Kako bi potaknuo pozitivne promjene, UNICEF je pokrenuo kampanju za podršku mentalnom zdravlju djece i mladih u sklopu koje će se održava i humanitarna utrka Mliječna staza 2023.

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top