Magazin Trčanje
UtrkeČetvrt stoljeća najveće utrke u Hrvatskoj

Četvrt stoljeća najveće utrke u Hrvatskoj

Zagreb će i ove godine, 25. put za redom, svojim sugrađanima i dragim gostima ponuditi trkački spektakl koji starta na glavnom gradskom trgu, a stazom se proteže ne samo starom gradskom jezgrom, nego i nekim od najvažnijih gradskih ulica i kvartova. Zagrebački maraton predstavlja najmasovniju trkačku utrku u Hrvatskoj, a s obzirom na nevjerojatni porast broja turista u metropoli u posljednjem desetljeću, on je i jedan od značajnijih turističkih događaja koje Zagreb nudi tijekom listopada.

Činjenica je da Zagrebački maraton raste iz godine u godinu u broju sudionika, da na zagrebačke ulice stižu trčati sve kvalitetniji domaći i strani profesionalci, ali i da ima sve više rekreativaca koji ne sudjeluju samo na najkraćoj utrci od pet kilometara, nego se štoviše uključuju u polumaraton i maraton. Školama trčanja, koje okupljaju tisuće rekreativaca, ta utrka postaje ključna u provjeri odrađene edukacije, a i sponzori sve više prepoznavaju masovnost sudionika i energiju koja se može osjetiti tijekom natjecanja.

Zbog svega toga posve je jasna ambicija Zagrebačkog atletskog saveza da s vremenom Zagrebački maraton zaista postane najveća takva trkačka manifestacija u regiji. Koliko će do tog statusa trebati proći vremena, ostaje nam za vidjeti, jer konkurencija je zaista dobra, ali neupitno je da je odabrani put razvoja dobar.

Pozitivnu ulogu u dostizanju tog cilja svakako će odigrati atletski klubovi i brojne gradske Škole trčanja, te porast popularnosti trčanja kao rekreacije i antistresnog programa u tvtkama. Uostalom, Zagrebački maraton, bez obzira što je najmasovniji, tek je jedan od više desetina većih i manjih utrka koje se tijekom godine održavaju u glavnom gradu Hrvatske, a svjedoci smo da je svi više takvih utrka koje u vrlo kratkom roku popune predviđeni broj sudionika i zapravo nakon toga moraju odbijati prijave ostalih zainteresiranih.

Zagrebački maraton, dakle, ove godine slavi četvrt stoljeća postojanja, a start je previđen 9. listopada, točno u 10 sati ispred Bana.

Neven Miladin

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top