Magazin Trčanje
UtrkeZagrebački maraton 2020: Nova ruta, manje ljudi, nova pravila

Zagrebački maraton 2020: Nova ruta, manje ljudi, nova pravila

Uslijed specifične situacije ovogodišnji Zagrebački maraton bit će održan u nešto drukčijem formatu. Razdvojen je start utrka i postavljen limit za broj sudionika svake utrke. Utrka Garmin 10 K starta u 8:30 uz maksimalan broj od 1.000 sudionika, maraton starta u 9:30 s maksimalnim brojem do 1.000 sudionika, polumaraton u 10 sati s maksimalnim brojem od 1.900 sudionika

Od svog prvog održavanja 1991. godine Zagrebački maraton bilježi kontinuirani rast u broju sudionika i kvaliteti same organizacije, paralelno sa sve većim trendom trčanja među širom populacijom. Zagrebački maraton zadnjih godinama svog održavanja zauzeo vodeće mjesto kao središnji zagrebački i hrvatski maraton. U prilog tome ide sve veći broj hrvatskih i stranih sudionika na utrkama Zagreb maratona. Prošle godine imali smo rekordan broj prijavljenih trkača iz drugih zemalja 1.500 sudionika iz 72 zemlje. Omjer muških naspram ženskih sudionika na svim utrkama je 60:40, što ujedno čini znatan pomak u nastojanju organizatora da se ovaj sport približi svim dobnim i spolnim skupinama.

Zbog kontinuiteta održavanja ove velike sportske manifestacije ova godina za organizatore predstavlja veliki izazov i smatraju ju posebno važnom za grad i sugrađane u izazovnoj godini obilježenoj pandemijom i potresom.

Termini i limiti

‘Uslijed specifične situacije ovogodišnji Zagrebački maraton bit će u nešto drukčijem formatu uz poneke novitete. Razdvojili smo start utrka i postavili limit za broj sudionika svake utrke. Utrka Garmin 10 K starta u 8:30 uz maksimalan broj od 1.000 sudionika, maraton starta u 9:30 s maksimalnim brojem do 1.000 sudionika, polumaraton u 10 sati s maksimalnim brojem od 1.900 sudionika. Ulazak u bokseve će biti moguć 20 minuta prije starta utrke, uz startni broj istaknut na prednjoj strani i obavezno nošenje maski u startnoj zoni. Ulazak će kontrolirati zaštitari i sudionici koji neće poštovati mjere neće moći ući u zonu. Broj ljudi u pojedinom boksu je limitiran. Maske će biti dio startnog paketa i mogu se skinuti tek nakon prelaska startne linije i početka utrke. Izmijenili smo trase utrka, oslobodili smo brzi pristup bolnici u Dubravi kao i drugim bolnicama na istoku Zagreba. Trasa će sada biti zanimljivija za sve sudionike uz adekvatan prostor za držanje distance’, kazali su nam organizatori i dodali:

‘Uz fizičke prijave i klasičnu utrku svi sudionici imaju mogućnost prijave Virtualne utrke po izboru. Ako ne možete doputovati ili se ne osjećate ugodno slobodno prijavite virtualnu utrku i Vaš rezultat ćemo prikazati u poretku (naravno uz uvjet da je istrčana puna dionica). Infrastrukturu smo prilagodili novim uvjetima i mogućnostima. Garderoba i zona odmora se seli na Zrinjevac kako bi rasteretili Trg bana Josipa Jelačića. Sudionici će umjesto ručka dobiti zatvoreni finish paket na ulasku u cilj s hranom i osvježenjem’.

Zanimljivo je spomenuti da je Zagreb maraton 2020. dobio bronze label World Athletics kao veliko priznanje svim dosadašnjim naporima i time postao prvi hrvatski maraton na svjetskoj listi priznatih utrka za kvalifikacije (OI, SP, EP…). Ovogodišnji Zagreb maraton je ujedno PH u maratonu. Uz brojne elitne trkače iz inozemstva koji će upravo na Zagreb maratonu pokušati ostvariti kvalifikacije na OI 2021.

Obnova  Jordanovca

Unazad dvije godine pokrenuta je inicijativa da utrke zagrebačkog maratona dobiju humanitarni karakter. S Udrugom Inspiro, udruga osoba s transplantiranim plućima, Zagreb maraton sudjeluje u kampanji kako bi se prikupila sredstva i osigurala pomoć u rehabilitaciji ljudima kojima je upravo sport najpotrebniji za kvalitetan nastavak života. Ove godine iznimno, sredstva su namijenjena za renoviranje njihove matične bolnice Jordanovac koja je teško stradala u potresu. Time je Zagreb maraton postao više od sporta te kroz promociju aktivnog života i zdravlja nastojimo pomoći široj zajednici kojoj je pomoć u rehabilitaciji nakon transplantacije iznimno potrebna.

Na kraju, organizatori, naravno, nisu mogli jamčiti da će se Zagrebački maraton zaista i održati. Brojne slične utrke izvan Hrvatske predviđene za listopad već su odgođene…

‘Pred nama je sada veliki zadatak da u 2020. organiziramo još kvalitetniju utrku uz sva ograničenja I zahtjevnost koju nam nosi ova godina. Uz sve poduzete mjere nažalost nemamo garanciju da će 29. zagrebački maraton održati. U slučaju velikog pogoršanja epidemiološke situacije i prekida svih manifestacija svakako ćemo sve vas pravodobno obavijestiti. Nadamo se ipak startu 29. Zagrebačkog maratona, dobroj zabavi i uživanju u još jednom trkaćem spektaklu’.

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top