Magazin Trčanje
TekstoviFenomen 100 Milja Istre

Fenomen 100 Milja Istre

100 milja Istre je fenomen, jedan vizionarski projekt koji je praktički nastao “u garaži” i u vrlo kratko vrijeme izrastao u svjetski poznatu utrku, nezaobilazni dio Ultra Trail World Toura čiji je član od ove godine. Utrka je to koja je svojim uspjehom širom otvorila vrata drugim utrkama da se razviju i iskoriste svoje potencijale. Upravo je novi Dalmacija Ultra Trail jako profitirao od istarskog iskustva i to će, nadamo se, kapitalizirati na prvom izdanju u listopadu.

Dakle, 100 Milja Istre je utrka koja već svojim budžetom odskače od ostalih utrka u široj regiji. Naime, budžet utrke je već ove godine probio psihološku granicu od milijun kuna, ali naravno da se organizatori time neće zadovoljiti, već će utrka rasti do neke održive granice. Na ovogodišnjoj je utrci nastupilo 979 trkača iz 41 države što je apsolutno fenomenalno, a za sljedeću godinu je cilj 2.000 natjecatelja.

To je projekt koji 10-tak ljudi radi tijekom cijele godine uz jako velika ulaganja u novcu i potrošnji vremena. U protekle četiri godine uloženo je više od milijun kuna u promociju i nekoliko desetaka tisuća volonterskih sati jer projekt i dalje nije komercijalan i samoodrživ.

Realno, organizatori se suočavaju s  nevjerojatnom blokadom institucija kad je riječ o financiranju, tako da cijelu utrku praktički rješavaju sami i na volonterskoj osnovi, a jedini stabilan izvor sufinanciranja je LTZ Umag i Istarska županija koji zajedno pokrivaju oko 10 posto ukupnih potreba. Za vrijeme utrke ostvari se više od 4 tisuće noćenja u predsezoni, a u destinaciju se vraća nešto više od 5 milijuna kuna. Razlog više za optimizam je i velika inkluzija lokalnog stanovništva i lokalnih samouprava, te nevjerojatna energija najboljih volontera na svijetu, čijih 350 srca kuca za utrku.

Za kraj, 100 Milja Istre je najveća trail utrka u Hrvatskoj i široj regiji, a koliki je obim promocije za Istru i Hrvatsku govori podatak o 2 milijuna dosegnutih osoba na Facebooku za vrijeme i nakon ovogodišnje utrke. Kad se tome pribroje svi članci u stranim medijima, vrhunski video materijal te emitiranje na francuskoj televiziji, savršeno je jasna dimenzija i veličine manifestacije.

Neven Miladin
Foto Dejan Hren

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top