Magazin Trčanje
UtrkeOkupljanje elitnih trail trkača na 7. izdanju 100 milja Istre

Okupljanje elitnih trail trkača na 7. izdanju 100 milja Istre

U Istri će se ove godine natjecati 1.800 trkača iz 51 zemlje na najpopularnijoj destinaciji za početak sezone trčanja. 100 milja Istre najveća je internacionalna trail utrka u Hrvatskoj, te ujedno i jedina utrka na području CEE sa statusom punopravnog članstva u svjetskoj elitnoj skupini Ultra Trail World Toura (UTWT). Utrka se održava u periodu od 12. do 14. travnja.

Ova fantastična utrka, iz godine u godinu globalno i lokalno privlači sve više sportaša zaljubljenih u planinsko trčanje i pritom osigurava prestiž sakupljanja visokog broja bodova za ukupan godišnji ITRA (International Trail-Running Association) ranking, činjenica koja je iz godine u godine sve bitnija u pokretu svjetskog trail trčanja.

Uspjeh i kvalitetu ove utrke potvrđuje i činjenica da broj partnera zadovoljnih partnera sa svakim izdanjem utrke raste, pa je tako jedan od najprogresivnijih svjetskih sportskih brandova HOKA, u čijim tenisicama trče pobjednici najjačih trail utrka, od ove godine odabrala upravo utrku 100 milja Istre i Sport Box za dugoročnog partnera.

Među trail trkačima koji su posebno obilježili 100 milja Istre je Dylan Bowman iz Red Bull/The North Face team koji je 2017. stazu od 100 milja istrčao za 17 sati 51 minuta i 50 sekundi te postavio rekord staze koji do sada nije oboren. Uz Bowmana, ova je utrka već godinama bliska srcu Francesce Canepe, višestruke pobjednice na 100 milja Istre, a od 2018. i pobjednice prestižnog UTMB-a.

Upravo su preporuke ovih elitnih trkača, utjecale na dolazak značajnog broja elitnih trkača na 7. izdanje utrke od kojih su neki čak i sa dalekog Istoka. Trkači koji su najavili borbu za visoke plasmane u svim disciplinama su Antoine Guillon (Fra), Helio Fumo (Por), Andrea Macchi (Ita), Martin Halasz (Svk), Kazufumi Ose (Jpn), Marjan Zupančić (Slo), a jednako dinamična intenzivna borba za prijestolja najavljuju trkačice Federica Boifava (Ita),  Michele Yates (SAD), Alissa St Laurent (Kan).

Organizator utrke Sport Box primjećuje kontinuiran rast broja natjecatelja iz godine u godinu, a činjenica da se utrka događa u travnju, dobar je znamen i potvrda ulaska u uspješnu turističku sezonu za Umag i Istru sa više od devet tisuća noćenja u jednom vikendu održavanja utrke.

Utrka prolazi najljepšim prirodnim i povijesnim znamenitostima Istre, od Labina i Lovrana preko grebena Učke i Ćićarije  kroz mnoge srednjovjekovne gradiće istarske unutrašnjosti poput Huma i Motovuna, pa sve do cilja u Umagu.

U ovoj tehnički i psihološki iznimno zahtjevnoj utrci, kako ju opisuju mnogi internacionalni trail trkači, moguće je natjecati se u jednoj od 4 izabrane discipline: 100 milja, 110 km, 67 km i 41 km. Od starta do cilja trail trkače prati, sada već globalno prepoznatljiv, dobar duh više od 450 volontera iz Hrvatske i zemalja gotovo cijele Europe.

Start 100 milja je u petak 12. travnja u 16 sati iz Labina. Utrka na 110 km počinje u 22 sata u Lovranu. U subotu 13. travnja u 9 sati u Motovunu starta trail utrka na 41 km, a u 12 sati u Buzetu je start utrke na 67 km. Cilj svih utrka je u Umagu. Tradicionalno i ove je  godine u program uključena utrka za najmlađe u duljini od 1 milje s ciljem poticanja djece i njihovih obitelji na sudjelovanje u trail trčanju koje promiče zdrav život i uživanje u prirodi.

Ovogodišnja utrka na 110 km u sklopu 100 Milja Istre ujedno i treće prvenstvo Hrvatske u trailu pod ingerencijom Hrvatskog atletskog saveza, za naslov prvaka Hrvatske boriti će se više od 90 natjecatelja.

Uz mnogobrojne partnere utrke, organizatori utrke ove su godine potpisali sporazum o suradnji sa  Medicinskim fakultetom u Rijeci, a partnerstvu se priključio i Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci.

Na konferenciji za novinare utrku je predstavio Alen Paliska, direktor utrke 100 milja Istre, Valter Glavičić, gradonačelnik Grada Labina i Radmila Paliska-Kos, direktorica TZ Labin-Rabac.

Valter Glavičić: Izuzetno mi je drago da su se uključili HTZ i ostali komercijalni partneri što je rezultat kvalitativnog iskoraka posljednjih godina. Gradu Labinu je ova globalno poznata manifestacija neizmjerno važna upravo zbog sinergije lokalne samouprave i realnog sektora te velike promocije Grada Labina na globalnoj razini. Siguran sam da je ova utrka jedan superbrand koji obilježava Istru kao vrhunsku outdoor destinaciju.

Radmila Paliska-Kos: Izuzetno mi je drago reći da je TZ Labin-Rabac od samog početka blizak partner manifestaciji pa smo tako i ove godine uložili određena sredstva za sufinanciranje. Raduje me da je organizator napravio iskorak u aspektu promocije destinacije što će itekako pomoći u onome što je naš core business, povećanje turističkog prometa i potrošnje u našoj destinaciji.  Čestitam organizatoru na ustrajnosti, ovako kompleksan projekt svakako nije lako organizirati, pogotovo ne na vrhunskoj razini kojoj već godinama svjedočimo.

Alen Paliska: 100 Milja Istre nije samo sportska manifestacija nego cjelogodišnja platforma koja ima veliki utjecaj na destinaciju. Otvoreni smo za sve moguće vidove suradnje kako bismo našim sadašnjim i budućim partnerima ponudili najbolji mogući povrat uloženih sredstava ili angažmana. Neizmjerno sam ponosan na sve što smo dosad učinili na platformi 100 Milja Istre, od otvorenih radnih mjesta, velikog broja noćenja te velike potrošnje koja se generira tijekom manifestacije. Međutim, najviše me fasciniraju volonteri koji su srce i duša ove manifestacije i koristim prigodu da im se od srca unaprijed zahvalim za sav angažman koji ih čeka tijekom sljedećeg tjedna.

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top