Magazin Trčanje
UtrkeSunčani dan, prelijepa priroda i fantastična trail utrka na našem najzelenijem otoku

Sunčani dan, prelijepa priroda i fantastična trail utrka na našem najzelenijem otoku

Nacionalni park Mljet okupio je više od 150 sudionika traila i prvog trail maratona. Najzeleniji otok mnogima je pružio nezaboravno iskustvo na stazama koje prolaze najljepšim dijelovima Nacionalnog parka Mljet. Više od 150 sudionika u startalo je iz Pomene, stazama uz more, kroz zelene šume otoka Mljeta sve do vrhova čiji pogledi oduzimaju dah.

U tjednu od 29. travnja do 3. svibnja, u sklopu događaja pod nazivom The Great Refresh, posjetitelji Nacionalnog parka Mljet su mogli uživati u rekreativnim aktivnostima, kao što su: organizirane biciklističke, planinarske, kajak i SUP ture te sportsko penjanje. Kao kruna ovih rekreativnih aktivnosti u Parku u subotu, 4. svibnja organizirane su tri trail utrke u dužini od 6, 13 i 23 km te prvi trail maraton od 42 km. U nedjelju je organizirana i dječja utrka, a 30 najmlađih sudionika trčalo je oko Malog jezera stazom dugom 4 km uživajući u druženju i sunčanom danu u prirodi.

‘Tjedan iza nas pružio istinsko stapanje s prirodom i to je ono čemu težimo u Nacionalnom parku Mljet. Treću godinu zaredom organiziramo trail i ovo je dosad najbolje izdanje, što su nam potvrdili i sami sudionici. Svake godine dolazi nam dvadesetak posto više natjecatelja, što jasno govori da su posjetitelji prepoznali važnost ove manifestacije i da rado dolaze uživati u outdoor aktivnostima u zelenoj oazi. Nacionalni park Mljet je idealan za aktivni odmor u netaknutoj prirodi, a brojne staze po Parku pružaju nezaboravno iskustvo u istraživanju skrivenih kutaka i uživanju u predivnim panoramama koje se pružaju s vidikovaca unutar parka. Organizatori eventa su zaljubljenici u outdoor aktivnosti te nam je želja u budućnosti povezali ostale zainteresirane nacionalne parkove i parkove prirode u ovaj projekt. Ovakvi događaji prezentiraju Park i otok na najbolji način’, istaknuo je Ivan Sršen, ravnatelj Nacionalnog Parka Mljet.

Prvi put na Mljet trailu kao natjecatelj sudjelovao je i ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan.

‘Ovaj trail pružio nam je priliku za upoznavanjem ljepota koje nudi Nacionalni park Mljet, a koje inače možda ne bismo vidjeli i mislim da su svi sudionici istinski uživali. Drago mi je vidjeti da sve više trail utrka ide u smjeru onoga što turisti danas žele, a to su aktivnosti i dodatni sadržaji, vodeći pritom računa o održivosti. Prošla su vremena kada su nam turisti dolazili samo zbog sunca i mora i drago mi je da su Nacionalni park Mljet i Općina Mljet to prepoznali’.

Ministar Habijan također je sudjelovao u trailu, trčeći crvenu stazu u dužini od 23 km, te je završio na izvrsnom 5. mjestu.

‘Nisam prvi put na Mljetu, ali sam prvi put na Mljet trailu i oduševljen sam. S obzirom na to da sam malo manje trenirao u zadnje vrijeme kao i činjenicu da nisam trail utrku trčao od 10. mjeseca prošle godine, apsolutno sam zadovoljan petim mjestom. Staza je fenomenalna, pogledi zapanjujući, a organizacija odlična. Ima dijelova staze čiji pogledi jednostavno vuku da malo zastaneš iako si u utrci s vremenom. Zbog toga i volim trail utrke, jer pružaju priliku upoznati prirodne ljepote Hrvatske na potpuno drugačiji način, stazama koje nisu toliko popularne i uobičajene. Tako potičemo održivi turizam, mičemo posjetitelje s onih glavnih atrakcija na one manje poznate i dislocirane, a jednako lijepe.  Apsolutno je pohvalno što sve više naših nacionalnih parkova i parkova organizira trail utrke’, istaknuo je ministar Habijan.

‘Apsolutno sam zadovoljan organizacijom. Dobili smo toliko komplimenata od sudionika o odličnim stazama traila, o organizaciji koja je na svjetskoj razini. Svatko je mogao pronaći dužinu koja mu odgovara i baš svaka je jednako lijepa. Posebnost ovog traila je i to što prolazi kroz samo srce Nacionalnog parka Mljet pružajući pritom sudionicima nezaboravan doživljaj. Nismo imali niti jednu ozljedu i to je prije svega najbitnije’, rekao je Elvis Vikić suorganizator i voditelj outdoor tjedna The Great Refresh.

Naša daljinska plivačica Dina Levačić sudjelovala je u podjeli medalja nakon traila, a potom u nedjelju u moru Nacionalnog parka Mljet plivala oko otočića Sv. Marije u sklopu svoje sportsko-humanitarne akcije 104 Dalmatinca. Jedan od ciljeva ovog projekta je oplivati 104 otoka, otočića i hridi u četiri dalmatinske regije do 16. Studenoga ove godine.

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top