Magazin Trčanje
UtrkeMljet priprema savršenu outdoor poslasticu: The Great Refresh, Mljet trail i prvi trail maraton

Mljet priprema savršenu outdoor poslasticu: The Great Refresh, Mljet trail i prvi trail maraton

Nacionalni park Mljet ovog proljeća priprema pravu poslasticu za sve ljubitelje outdoora. Od 29. 4. – 5. 5. održat će se The Great Refresh, tjedan opuštanja, rekreacije i otkrivanja prirodnih ljepota. Centralni događaj je Mljet trail koji starta u subotu 4. 5., a novost je ove godine prvi trail maraton – 42 kilometra čistog uživanja i stapanja s prirodom.

Tijekom cijeloga tjedna u razdoblju od 29. travnja do 5. svibnja Nacionalni park Mljet za sve ljubitelje outdoora ima šest pripremljenih aktivnosti. Uz booking jedne ili više aktivnosti posjetitelji će dobiti tjednu ulaznicu u Nacionalni park i pritom se okušati u kajakarenju, penjanju, hikingu, SUP-anju, bicikliranju i sudjelovati u Mljet trailu.

Park je u potpunosti spreman, od volontera, dežurnih službi, do organizacijskog dijela traila koji teče bez problema, ističe ravnatelj Nacionalnog parka Mljet Ivan Sršen:

‘Park je svoja vrata za posjetitelje otvorio još u ožujku. Otvoreni smo svaki dan i naši prvi gosti su već tu. To su pretežno planinari koji već godinama prve proljetne dane provode upravo na Mljetu uživajući u pogledima koji se pružaju s naših staza. Staze koji oni koriste zapravo su staze koje su nam nužne za obranu od požara i koje održavamo na redovnoj bazi. Naša tehnička služba, rendžeri i volonteri koje organiziramo kroz cijelu godinu ulažu mnogo truda kako bi se što lakše moglo doći u bilo koji dio Parka. Kao što je poznato, Mljet je najzeleniji otok Jadrana, a možda i šire. Uspješnost u gašenju požara često ovisi o brzini intervencije, a ona o održavanju staza. Našim vatrogascima su one važne, naročito nakon ljetnih grmljavinskih nevremena, koja često mogu uzrokovati požar udarom groma. On se naravno gasi u najkraćem roku, a (zeleni) rezultati su vidljivi. Infrastruktura koju zbog toga posjedujemo, smještena u nacionalnom parku s ovako bujnom stogodišnjom vegetacijom, pokazala se kao idealna za sportske outdoor aktivnosti’.

Mljet trail održava se u subotu 4. svibnja, a uz dosadašnje utrke na 4, 6, 13 i 23,4 km, natjecatelji će se moći prijaviti i za maraton trail u dužini od 42 kilometra.

‘Iako prekrasne i idealne za uživanje, dulje staze ipak zahtijevaju i bolju fizičku pripremu. Staza od 23 km, koja je do sada bila najdulja, trčala se djelomično uz mljetska jezera, a potom se nastavljala preko vrhova Veliki Planjak, Montokuc i još nekih drugih vidikovaca. Visinska razlika koju je prelazio trkač na toj stazi je bila 841 m nadmorske visine. Međutim, pokazalo se da ima i još ambicioznijih trkača, za koje smo ove godine po prvi put otvorili i maratonsku Trail stazu u Nacionalnom parku Mljet, ukupne dužine 42 km. Staza je zahtjevna i predviđena je za fizički najspremnije, s ukupnom visinskom razlikom od čak 1402 m. Iako smo se tek nedavno odlučili i otvorili prijave i za ovu stazu, zadovoljni smo jer postoji interes i već imamo prijavljenih trkača. Možemo reći da posljednjih dvadesetak godina Mljet jako napreduje u uređenju svojih pješačkih i planinarskih staza. Nacionalni park ima na raspolaganju približno 200 km šumskih staza, koje povezuju najviše vrhove Nacionalnog parka s prekrasnim jezerima i uvalama’.

Cijeli The Great Refresh tjedan, koji prethodi središnjem događaju, Mljet Trailu u subotu 4. svibnja od velikog je značaja za Nacionalni park Mljet. Ne samo da je to najznačajniji sportski događaj na otoku kroz godinu, već on prezentira Park i otok na najbolji način.

‘Održivo korištenje Parka od strane posjetitelja nam je vrlo važno. Osvještavanje o važnosti prirode i njezine zaštite kod naših posjetitelja, a da se pritom i fizički aktiviraju u raznim sportovima u prirodi, smatramo da je ključno. Tako svim svojim osjetilima mogu doživjeti prirodu. A sve navedeno rezultira boljim fizičkim i mentalnim zdravljem, za koje se sve više moramo brinuti, s obzirom na moderan način života. U vrijeme pandemije koronavirusa dodatno smo shvatili da se trebamo više vratiti prirodi. Osvijestili smo važnost naročito nedirnutih dijelova prirode, kao što su naši prekrasni nacionalni parkovi i parkovi prirode. S druge strane, čovjek i priroda trebaju jedno drugo. Mi to najbolje znamo i trudimo se prenijeti dalje. Otok Mljet i njegova priroda pružili su utočište i omogućili život lokalnom stanovništvu. S druge strane, upravo su stanovnici kroz stoljeća sačuvali ovu prirodu i omogućili sustavnu zaštitu koja je počeka “tek” prije 60 godina uspostavom nacionalnog parka. Svaki bor stariji od 100 ili 200 godina, kojih je jako puno, može posvjedočiti posjetitelju o toj simbiozi čovjeka i prirode, koja je očito moguća. Na to smo u Nacionalnom parku Mljet jako ponosni’, ističe Sršen.

Detalje o svakoj pojedinoj utrci potražite OVDJE, a prijaviti se možete na OVOM LINKU. Posjet otoku i NP Mljet moguć je trajektnom linijom iz luke Prapratno na Pelješcu do luke Sobra na Mljetu, a plovidbeni red pogledajte OVDJE. Uz to, 1. travnja ponovno je uspostavljena trajektna linija Split – Milna – Hvar – Korčula – Mljet (Pomena) – Dubrovnik, a sve informacije potražite OVDJE.

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top