Magazin Trčanje
TekstoviOčekuje li nas neizvjesna jesen?

Očekuje li nas neizvjesna jesen?

U Hrvatskoj kao i u većini ostalih europskih zemalja počinje dugo očekivani četvrti val pandemije uzrokovane koronavirusom pa trkačice i trkače, prvenstveno rekreativce, očekuje velika neizvjesnost tijekom cijele jeseni.

Jesen je u trkačkim kalendarima uobičajeno ispunjena velikim brojem događaja, jesen je definitivno doba utrka pa se samim time postavljaju i mnoga pitanja vezana uz trčanje u doba pandemije. Iako je trčanje po mnogo čemu specifično i drugačije od ostalih sportova mnogi se trkači pitaju hoće li nam i za nastup na utrkama uskoro trebati COVID-potvrdu odnosno potvrda o provedenom cijepljenju.

Trčati je zdravo

Trkači rekreativci koji redovito treniraju imaju puno više kondicije i jači imunitet pa su definitivno otporniji na sve vrste infekcija u odnosu na neaktivne članove društva koji nerijetko uz manjak kondicije imaju i višak tjelesne težine. A upravo je pretilost kod mlađih osoba najveći čimbenik rizika za razvoj teškog oblika COVID-19 bolesti.

Za razliku od kontaktnih i ekipnih, pogotovo dvoranskih sportova, trčanjem na otvorenom smanjujemo šansu da se tijekom sportske aktivnosti zarazimo virusom. Međutim, problem nastaje kod trčanja u većoj skupini trkača, a tu se prvenstveno misli na masovnije cestovne utrke poput vrlo popularnih polumaratona ili maratona.

COVID potvrde i trčanje

Iako trčanje nije kontaktni sport i ne odvija se u zatvorenim prostorima ipak postoji nekoliko problema s kojima se organizatori cestovnih utrka neizbježno moraju susresti.

Popularizacijom trčanja sve je više trkačica i trkača na utrkama svih dužina, od onih kraćih na pet i deset kilometara, pa sve do polumaratona i maratona. Samim time prvi i najveći problem nastaje već na startu utrke gdje je nemoguće ostvariti adekvatnu fizičku distancu u skladu s epidemiološkim mjerama. Ponekad se na početak utrke čeka i po desetak minuta, na većim i masovnijim utrkama i puno duže, pa postoji velika mogućnost od prenošenja zaraze ako se među trkačicama i trkačima nalazi i netko tko je zaražen koronavirusom.

Dodatni su problem okrepne stanice na kojima isto dolazi do bliskog fizičkog kontakta. Mnogi će trkači na okrepne stanice doći u isto vrijeme, usporiti i zadržati se ispijajući sokove, energetske napitke ili vodu. Nemoguće je organizirati dužu utrku bez adekvatne okrepe, pa su osim na startu organizatori suočeni s još jednim epidemiološkim problemom.

Mnogi se trkači osim toga nakon istrčane utrke zadržavaju na zajedničkim ručkovima i druženjima po kojima su mnoge tradicionalne utrke upravo i prepoznatljive.

Sve to upućuje na mogućnost uvjetovanja nastupa važećim COVID potvrdama čime će organizatori pokušati izbjeći otkazivanja i odgode utrka.

COVID potvrde ili virtualne utrke

Jedina je alternativa trčanju s COVID potvrdama organizacija virtualnih utrka u kojima trkači samostalno u svojim sredinama odrađuju određenu virtualnu utrku ili ligu, ali u tom se slučaju gube mnoge karakteristike koje su dio trčanja.

Nema zanimljivih putovanja, atraktivnih staza i trkačkih dionica, natjecateljske atmosfere i pravog trkačkog rivaliteta na stazi. Vidjet ćemo što nam donosi jesen.

Dragan Maloševac

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top