Magazin Trčanje
UtrkeKarlovački cener najavljuje nove rekorde

Karlovački cener najavljuje nove rekorde

Veliki sportski trkački događaj, 9. Heineken 0.0 Karlovački cener održat će se u Karlovcu, 10. i 11. lipnja Karlovački Cener ove godine je dio serije cestovnih atletskih utrka pod nazivom Adria Run road running series. Ova utrka je značajna po tome što je prva i jedina u Hrvatskoj sa statusom World athletics road label race, što znači da se nalazi u kalendaru Svjetske atletske federacije. Također je prva utrka u svijetu koja je prošle godine održana nakon proglašenja pandemije korona virusa. Na spomenutoj utrci otrčano je najbržih 10 kilometara u Hrvatskoj.

Ove godine također se trči povijesnim lokacijama grada Karlovca. Karlovački Cener sastoji se od elitne, glavne i štafetne utrke te karlovačke milje – utrke od 1579 metara koja se simbolično trči u čast rođendana grada Karlovca. Duljina utrke označava godinu osnutka grada. Elitna utrka svake godine dovodi ozbiljnu konkurenciju u grad na 4 rijeke. Obzirom da Cener ima World athletics road label race status to znači da postignutim rezultatima profesionalni trkači ostvaruju bodove za ranking kojima se kvalificiraju na velika svjetska natjecanja poput meetinga, prvenstava pa čak i Olimpijskih igara. Glavna i štafetna utrka otvorene su za sve rekreativce i ljubitelje trčanja.

Karlovački cener je jedna od najmasovnijih utrka u Hrvatskoj, a to dokazuje i broj pristiglih prošlogodišnjih prijava za vrijeme pandemije korona virusa kojih je bilo oko 1000.

Utrke Karlovačkog cenera trče se 10 kilometara u povijesnom središtu Karlovca, renesansnoj Zvijezdi. Karlovački Cener je i prva utrka u Hrvatskoj s odvojenom Elitnom utrkom koju trče isključivo natjecatelji koji su prethodno svojim rezultatima, odnosno istrčanim zadanim vremenom, osigurali sudjelovanje u utrci. Glavna utrka otvorena je za sve trkače, a posebna je i karlovačka milja koja je simbolično organizirana za rođendan grada Karlovca. Trči se 1579 metara (1579.– godina utemeljenja grada) te na taj način Cener obilježava proslavu rođendana grada koji broji 442 godine.

Koliko je Cener važan za trkače, dokazuje činjenica što su u Karlovcu čak dva puta istrčani rekordi Hrvatske na 10 kilometara. Vrijeme Mosesa Kuronga istrčano 2019. – 28:30 – najbrže je istrčanih 10 kilometara u Hrvatskoj, stoga ne sumnjamo da će se i ove godine napasti taj rekord.

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top