Magazin Trčanje
UtrkeŠvedski USWE Adventure svladao more, velebitski krš i hladne rijeke za luda 73 sata

Švedski USWE Adventure svladao more, velebitski krš i hladne rijeke za luda 73 sata

Drugo izdanje najveće hrvatske pustolovne utrke, Adventure Race Croatia, oduševilo je, ali i potpuno iscrpilo pustolovne trkače iz 17 zemalja svijeta, okupljenih u 41 četveročlani tim. Nakon 73 sata i 9 minuta neprestane akcije unutar koje su odspavali svega sat i pol, ciljnu je ravninu na pješčanoj plaži Pine Beacha u Pakoštanima prvi prošao švedski tim USWE Adventure. Iza njih ostalo je više od 500 kilometara zahtjevne, ali jednako tako začuđujuće lijepe staze koja je većinom prolazila velebitskim kršem, riječnim kanjonima i prostranim vrletima Zadarske županije.

‘Staza je bila prekrasna. Vrlo raznolika, ali i iznimno teška’, izjavio je sretan i umoran član pobjedničkog tima Magnuss Woxholtt-Jensen.

Nakon švedskog tima, koji je ovom pobjedom osigurao nastup na Svjetskom prvenstvu sljedeće godine, drugo i treće mjesto na postolju osvojili su Francuzi; tim HOKA ONE ONE, završio je kao drugi s vremenom 74 sata i 48 minuta, a iako su u cilj došli zajedno, 15 minuta kazne zbog nenošenja prsluka koštalo je tim Raidsaventure.fr diobe drugog mjesta.

Jedini hrvatski tim, Space Goats, uspješno je završio utrku na 30. mjestu, za nešto manje od 100 sati.

Drugo izdanje Adventure Race Croatia, koja je jedna od tek devet utrka Svjetske serije pustolovnih utrka (ARWS-a), startala je 10. rujna iz grada Paga najvećim skupnim startom kajaka u povijesti hrvatskih pustolovnih utrka. Staza se sastojala od 17 izazovnih dionica od kojih je 300 kilometara trebalo proći na biciklu, oko 160 pješice ili trčeći, a 66 kilometara preveslati u kajacima. Ne treba zaboraviti niti spuštanje niz užeta i zahtjevnu orijentaciju pri pronalaženju kontrolnih točaka.

Važnost i promocijski potencijal utrke Adventure Race Croatia prepoznali su i Turistička zajednica Zadarske županije sa šest lokalnih TZ-ova: Zadar, Nin, Pag, Starigrad-Paklenica, Dugi otok i Pakoštane, potpisavši višegodišnji ugovor o domaćinstvu utrke. ARC je podržala i Hrvatska turistička zajednica kroz projekt Sportska Hrvatska značajnom novčanom potporom, namijenjenom produkciji i medijskoj promociji utrke.

Sudeći po oduševljenim reakcijama natjecatelja, partnera utrke, kao i sudaca svjetske serije ARWS, vizija organizatora da Hrvatska bude domaćin svjetskog prvenstva u pustolovnim utrkama zvuči sve izvjesnija. Već se rade veliki planovi za treće izdanje utrke, koje bi se trebalo održati u svibnju 2020.

Danijel Lacko
Foto Boris Kačan

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top