Magazin Trčanje
Vijesti[RECENZIJA] Nova generacija kompresijskih sportskih čarapa i rukava

[RECENZIJA] Nova generacija kompresijskih sportskih čarapa i rukava

Ponajbolja hrvatska blogerica Valentina Đureković Sertić isprobala je kompresijske sportske čarape i rukave tvrtke Bauerfeind, te napisala kratki osvrt na proizvode namijenjene rekreativnim trkačima

Bauerfeind je osnovan 1929. godine u Njemačkoj, a u svojim počecima bila je to obiteljska tvrtka koja se bavila isključivo medicinskim kompresijskim čarapama. Ubrzo Bauerfeind povećava svoj asortiman te se potom specijalizira za široku paletu medicinskih proizvoda i usluga, a u ponudi se nalaze zavoji, protetička i ortopedsko-rehabilitacijska pomagala, pomagala za kontrolu dijabetesa, uređaji za plućnu rehabilitaciju i još mnogo toga.

Osim toga, o njihovoj kvaliteti govori i činjenica da njihove proizvode i usluge koriste mnogi sportaši i sportski timovi, reprezentacije, fizioterapeuti te liječnici, a Bauerfeind je i sponzor mnogim njemačkim olimpijcima. Jedan od ambasadora branda je proslavljeni NBA košarkaš Dirk Nowitzki.

Stručnjaci iz Bauerfeinda ističu nekoliko bitnih svojstava Run & Walk kompresijskih čarapa:

  • specijalni dizajn
  • nova generacija sportskih čarapa koje zadovoljavaju potrebe izdržljivosti sportaša
  • postojanje anatomskog jastučića u području pete koji čini zaštitnu zonu Ahilove tetive kod pritiska i trenja
  • kontinuirani pritisak temeljen na medicinskim standardima, od gležnja prema koljenu
  • primijenjena kompresija poboljšava cirkulaciju u nogama, štiti venski sustav dok je pod naporom, smanjuje vibracije mišića, stimulira transport kisika kroz cijelo tijelo i ubrzava oporavak
  • prozračno tkanje rastezljivih mikrovlakana osigurava optimalne mikroklimatske uvjete kože te su stoga idealna podrška na duge staze, npr. kod trčanja ili bicikliranja

Također, ove čarape idealne su za izdržljivost sportaša u profesionalnom sportu što je dokazano u medicinskoj studiji provedenoj 2011. godine na maratonu u Parizu pomoću prethodnog modela VenoTrain Sport, a koji je identičan modelu Run & Walk s obzirom na kompresiju i kontinuirani pritisak. Sudionici maratona imali su manju mišićnu bol, smanjenu oteklinu i puno bolji oporavak mišića u prva četiri dana nakon maratona. Njihove potkoljene vene tijekom utrke, unatoč povećanom naporu, nisu bile proširene.

Osobno, slažem se sa stručnjacima iz Bauerfeinda, iako nisam medicinski stručnjak, a ni inženjer tekstilne tehnologije. Kod čarapa me oduševila tkanina te njihova tekstura i prozračnost, ali i izbor boja. Zbilja su lijepe, vrlo tanke i jako ugodne za nošenje (podsjećaju na najlonke) i to toliko da sam ih, osim za sportske aktivnosti, nosila i u slobodno vrijeme pa čak i za izlaske.

Vrlo su korisne za oporavak nakon dužih treninga i sa sigurnošću mogu reći da su mi smanjivale upalu mišića nakon većih kilometraža, nisam patila od ‘težine’ u nogama, a samim time je i vrijeme oporavka između treninga bilo skraćeno. Zapravo sam se nakon svakog trčanja osjećala kao da ni nisam trčala, prevladavao je osjećaj lakoće u nogama i nije bilo nikakvih smetnji ni bolova.

Sve navedeno za čarape je primjenjivo i na rukave jer zapravo imaju istu svrhu i funkciju. Uz prozračna mikrovlakna, na rukavima se nalaze anatomski jastučići koji masiraju i stimuliraju mišiće, a imaju i mekanu unutrašnjost na području laktova koja doprinosi izuzetnom osjećaju ugode.

Rukave sam najviše koristila na dužinama, a kao što i sami znate, mogući su bolovi u rukama, pogotovo ako su nam ruke previše ukočene, zgrčene i ‘statične’. Osim toga, dok trčimo, radimo stalno iste pokrete, a to može biti osobito naporno za tijelo kada imamo dugačke treninge. Također, meni se zna dogoditi da u mislima odlutam pa nisam u svakom trenutku fokusirana na ispravan položaj tijela. Na treninzima imam običaj nakon svakih nekoliko kilometara protresti ruke, a primijetila sam da s rukavima to ne moram raditi te da nakon treninga nemam nikakvih nuspojava, zatezanja, bolova ni upala.

Dodatni bonus kod ovih proizvoda je njihova izdržljivost tako da ih možete koristiti jako dugo i pritom uživati u svim njihovim svojstvima, kao i prvog dana, a to je nešto što svakako opravdava njihovu cijenu. Na prvu su možda skupi, ali se višestruko i dugoročno isplate, a i naglasila bih da je sve proizvedeno u Njemačkoj, što ipak ima veliku važnost na današnjem tržištu.

Ako puno trenirate i ako se susrećete s ozljedama, bolovima, grčevima i ostalim neugodnostima, razmislite o kompresijskim proizvodima. Definitivno nećete požaliti, a jedini minus je stvaranje ovisnosti.

Valentina Đureković Sertić

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top