Magazin Trčanje
VijestiKupid na stazi

Kupid na stazi

Znanstvenici tvrde da je spoj testosterona i oksitocina, uz određenu dozu endorfina, dobitna kombinacija za romantičnu vezu upravo rekreativnih trkača. Druga je stvar što samo znanstvena teorija ipak nije dovoljna za pravu ljubav

Mnogi će se složiti kako je ljubav jedan od pokretača i glavnih motivatora ma čega god se primili. Definiran kao najljepši ljudski osjećaj, možemo ga povezati sa skoro svakim događajem kojeg proživljavamo tijekom dana.

Ljubav ima bezbroj lica, oblika i frekvencija na kojima svi ponekad zatitramo, no kakve veze ljubav ima s trčanjem? Osim što veže trkača za trčanje na jedan poseban i nerazdvojan način, nerijetko se događa da se i sam Kupid pridruži treninzima. Postoje mnoge i zanimljive ljubavne priče s trkačkih staza, no kao i uvijek, znanost je uspjela objasniti zašto se baš trkačima češće događaju romantične situacije u odnosu na, recimo, rekreativne veslače, rolere ili nogometaše.

Osim zajedničkih interesa, ciljeva, ugodnog društva i ostalih psiholoških razloga radi kojih pronalazimo interes za svoju potencijalnu bolju polovicu, postoje i neke fiziološke olakšice koje nam pruža trčanje. Kod muške populacije testosteron je glavni ‘krivac’ za kompetitivnost. Muškarci u sebi imaju urođen osjećaj da moraju biti prvi, a testosteron ih još više potiče na to tijekom treninga. S druge strane, žene imaju i do 10 puta manju količinu tog hormona, pa je pitanje što njih tjera dalje i što njih prirodno potiče na romantiku.

Umjesto testosterona ženama se tijekom utrka ili treninga luči takozvani hormon ‘nježnosti’ ili stručno – oksitocin. Taj hormon odgovoran je za stvaranje emotivnih veza, empatije, povjerenja i surađivanja. Povezivanje ta dva hormona, testosterona i oksitocina, tvrde znanstvenici, u određenim situacijama rezultira romantičnim pristupom trkača i trkačice.

Muškarac željan dokazivanja, pored žene pune razumijevanja i pažnje, u kombinaciji s malo endorfina (hormon sreće koji se luči trčanjem, svojevrsna je fiziološka nagrada za dobro odrađeni trening), nakon dobro odrađenog i napornog treninga jednostavna je i dobitna kombinacija.

Naravno, sve to je tek teorijsko znanstveno objašnjenje ono što je moguće, a ne što će se sigurno dogoditi. Stoga nemojte baš na prvom idućem treningu skočiti u zagrljaj prvoj osobi koja vam dolazi u susret. Za nešto konkretnije ipak nisu dovoljni samo testosteroni i oksitocin.

Marko Schulhauser

Tags:

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top