arts research paper topics reverse engineering research papers example research paper introduction problem solving skills questions and answers
Magazin Trčanje
UtrkeUtrka koja se čeka 365 dana

Utrka koja se čeka 365 dana

Posljednji dani kolovoza u domaćem trkačkom svijetu već su tradicionalno rezervirani za utrku koju mnogi smatraju najveselijom i najpozitivnijom pričom u Zagrebu. Od utrke koja je prije pet godina na svojem prvom izdaju okupila 400-tinjak rekreativaca, do natjecanja za koje se redovito traži startnina više, bio je dug put, no više od 2.000 trkača koji će se i ove godine prijaviti za jednu od pet staza različitih duljina dokazuju da je taj put bio i više nego uspješan. Pristup organizatora i glavnog sponzora osigurao je GRAWE noćnom maratonu neslužbeni epitet najfriendly utrke za trkače-početnike unatoč tome što je za njih predviđena tek jedna trasa.

Ideja o odmaku od tradicionalnih trkačkih duljina baš se u tom slučaju pokazala kao savršena. Desetinka, tj. duljina jedne desetine maratona (točno 4.219,5 metara), savršena je za one koju su tek započeli svoju trkačku priču, ali i za one koji su ljetne dane proveli u udobnim naslonjačima osvježavajući se klima uređajima. Svi smo svjedoci kako se u takvim slučajevima kilogrami odjednom stvore, a kondicija iščezne kao da mjesecima nismo odradili nijedan trening. Istodobno, druga duljina od 10.549 metara predstavlja točno četvrtinu maratona i zapravo je trasa koju rekreativci najviše vole. Većini trkača koji redovito treniraju pet kilometarske staze su prekratke ili već pomalo dosadne, a polumaratoni predstavljaju izazov za koji se treba ipak malo ozbiljnije pripremiti. Desetak kilometara staze zato je savršenstvo bez mane, pogotovo ako je staza zanimljiva.

Preostale tri staze, klasični polumaraton i maraton, te ‘nešto između’ u duljini od 31.647 metara (3/4 maratona), već su ozbiljnije duljine koje nisu trkačka šala. No opet, upravo ta ‘nešto između’ duljina odlična je prilika da se oni koji iza sebe već imaju nekoliko polumaratona i sramežljivo razmišljaju o duljini punog maratona, testiraju kako to izgleda kad na utrci trčiš 30-tak kilometara. Te desetinke, četvrtinke i trećine zaista su odlično osmišljene i trkačima daju priliku da uživaju trčeći neke druge duljine u odnosu na uobičajeno. Pridodajmo tome redovito dobre vibracije, dobrotvornu notu i odličnu organizaciju utrke, tad i oni koji iz tko zna kojeg razloga dosad nisu čuli za GRAWE noćni maraton mogu zamisliti kako izgleda jedna od najboljih trkačkih tuluma u Zagrebu. I poželjeti trčati!

Super pozitivna energija

Proteklih godina organizatori su nas u pravilu ugodno iznenađivali svojevrsnim dodacima utrci, pa su i slučajni prolaznici i šetači na Bundeku podlijegali atmosferi i navijali za ljude koje vjerojatno nikad nisu vidjeli, a eto, nekim slučajem su trčali pored kafića smještenih uz stazu. Recimo, prije tri godine sjedili smo u jednom od tih kafića i svjedočili spontanom pljesku svih gostiju u trenucima kad su trkači skretali prema poznatom drvenom mostići koji spaja stazu s ciljnim prostorom. I dok bi to možda bilo očekivano kad su u pitanju najbrži, jer oni u pravilu dobiju najviše pohvala i ovacija, pljesak se, pomalo iznenađujuće, pojačavao kako su pristizali sve sporiji trkači.

Ta pozitivna energija specifična upravo za GRAWE noćni maraton i sinergija rekreativaca s ljudima koji su u kafić stigli na piće i usput ‘porciju’ komentara oko nekakve nogometne utakmice ili trač partiju, cijeloj priči daje jedan poseban ugođaj. Vatromet, koncerti i svjetleće narukvice samo su zgodni detalji, no definitivno nisu presudni da se novo izdanje utrke iščekuje istog onog trenutka kad se završi prethodno. Presudna je energija kojoj svjedočimo na startu i uz stazu, u suton ili 3 ujutro kad ciljem prolaze posljednji maratonci. Ta energija o kojoj se priča i prenosi od trkača do trkača vrjednija je od svake marketinške kampanje.

100 tisuća kilometara

Nema nikakve sumnje i da bi, da je to tehnički moguće, utrka okupila i dvostruko veći broj trkača, no nažalost, Bundek i Savski nasip jednostavno ne mogu ‘progutati’ tako velik broj ljudi. Stoga zapravo ostaje dojam da je 2.000 sretnika koji stignu odraditi prijavu i uplatu startnine zaslužilo svojevrsni ekskluzivitet. I ne treba zato čuditi kad pred ciljem najkraće staze vidite djecu koja iz sebe izvlače zadnje atome snage za završni sprint ili početnike čija kilaža još nije adekvatna naporima na 4 kilometra i nešto sitno metara, pa im treneri iz škola trčanja davaju potporu da izdrže još te zadnjih 30-tak sekundi muke. Nagrada koju zaslužuju prolaskom ciljem nije materijalne vrijednosti, nego one puno važnije – emotivne.

Slično se događa i s trkačima na ostalim stazama, razlika je samo u tome koliko je tko trenirao ljeti ili koliko je dugo uopće u svijetu trčanja.

Za kraj svakako treba naglasiti i već spomenuti dobrotvorni aspekt utrke. Svake godine osiguravajuće društvo GRAWE, preko svoje inicijative PoKRENI, poziva rekreativce da motiviraju prijatelje da počnu trčati, da se pokrenu i naprave onaj najvažniji, početni korak prema zdravijem životu.  U tom smislu svakako je motivirajuće tzv. skupljanje kilometara. Izazov PoKRENI – Pokloni svoje kilometre ima za cilj prikupljanje 100 tisuća kilometara kroz treninge i utrke u roku od nekoliko mjeseci. Kako? Sudionici inicijative svoje pretrčane kilometre prebacuju s trkačkih satova i aplikacija na mobitelima u Endomondo aplikaciju, svi učitani kilometri se zbrajaju i tako se ostvaruje cilj. U protekle četiri godine cilj je redovito dostignut (i to puno prije roka, starta GRAWE noćnog maratona), a tako je bilo i ove godine. Na kraju, osiguravajuće društvo te kilometre ‘pretvara’ u donaciju od 50 tisuća kuna, ove godine novac je namijenjen Savezu društava multiple skleroze Hrvatske.

Neven Miladin

Kontakt

Magazin TRČANJE

Gajeva 1 (Hotel Dubrovnik), Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: Europa Media Marketing
Glavni urednik: Neven Miladin
Marketing:
Sanja Miladin 091/9730656
Valentina Đureković Sertić 091/7884194
Doris Mujagić 091/7638057

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top