Magazin Trčanje
VijestiTrčanje i dodaci prehrani

Trčanje i dodaci prehrani

Trčanje je baza i osnova svakog sporta. Za trčanje nam neće trebati suigrači, skupa i komplicirana oprema, velike dvorane ili igrališta, gubljenje vremena na odlazak na trening. Za trčanje je potrebno veoma malo, a to je odluka da počnemo trčati, jedan par udobnih tenisica i možemo krenuti čim zakoračimo s kućnog praga. Trčanjem poboljšavamo zdravlje lokomotornog sustava jačanjem mišića, djelujemo povoljno na srce i krvožilni sustav, kontroliramo prekomjernu tjelesnu težinu, preveniramo bolesti kao što je diabetes, koronarne bolesti, moždani i srčani udar, ateroskleroza. Osim povoljnih utjecaja na fizičko, trčanje utječe pozitivno i na mentalno zdravlje. Trčanjem smanjujemo stres, fobije,depresiju, anksioznost i napetost. Pozitivno doprinosimo emocionalnoj stabilnosti, efikasnosti na poslu, samokontroli, pamćenju i intelektualnom funkcioniranju.

Da bi mogli nesmetano trčati kada jednom zavolimo trčanje i kada ona postane dio naše svakodnevice moramo biti svjesni da naši zglobovi prilikom svakog doticaja stopala s tlom dožive mehanički udarac koji ih mogu oštetiti. Štetno na zglobove utječu dodatno i nepravilno držanje, prekomjerna tjelesna težina te nepravilna prehrana.

Bol u zglobovima i artritis su najčešći uzroci prestanka trčanja. Kad se javi bol u zglobovima, u trčanju su to najčešće koljeno, kuk ili skočni zglob, najčešće posežemo za protuupalnim lijekovima i lijekovima protiv boli. Bol u zglobovima se može prevenirati i liječiti inovativnim suplementima koji sadrže kolagen, glukozamin i kondroitin. Danas se ti suplementi na policama ljekarni nalaze u obliku oralnih pripravaka i krema ili gelova.

Kolageni su najrasprostranjenije bjelančevine u našem organizmu i čine čak do 35 posto ukupnih bjelančevina našeg organizma. To su specifične skupine bjelančevina kojih ima nekoliko tipova i svaki tip ima ulogu u pojedinom organskom sustavu kao što su koža, kosti, tetive, zglobovi. Za građu i zdravlje hrskavice naših zglobova važan je kolagen tipa II i on je bjelančevina koja čini 50 posto hrskavice naših zglobova.

Naš organizam ima sposobnost izgradnje kolagena potrebnog za obnovu zglobova. Gubitak kolagena je izraženiji uslijed opetovanih sportskih aktivnosti prilikom kojih se kolagen troši bilo da smo rekreativac ili profesionalni sportaš. Starenje je također proces koji nepovoljno utječe na kolagen i smanjenu sintezu istoga. Gubitak kolagena se negativno odražavana na naše zglobove koji postaju sve više slabi, bolni i ukočeni. Bolnost i ukočenost zglobova je nešto što nikako ne želimo osjetiti kad nas zarazi dobri trkački virus.

Suplementi koji sadrže kolagen značajno smanjuju bol u zglobovima, ukočenost i doprinose boljoj funkciji zgloba. Osjetit ćemo olakšanje u vidu bolje pokretljivosti zgloba i manje bolnosti već nakon 5 dana. Treba uvrstiti suplemente kolagena u svakodnevnu trkačku rutinu bez obzira bole li nas zglobovi ili ne zato što kolagen održava gipkost zglobova i kod zdravih osoba.

Osim kolagena, zdravlje zglobova možemo čuvati i s glukozaminom i kondroitinom. Glukozamin i kondroitin su tvari koje se jednako kao kolagen sintetiziraju u našem organizmu. Sastavni su dijelovi hrskavica koja prekriva zglobna tijela.

Kondroitin u zglobovima povlači vodu u hrskavično tkivo zbog čega je zglob fleksibilniji i tako štiti od oštećenja koja su posljedica mehaničkih udaraca na zglob. Ima protuupalni učinak i smanjuje bol smanjujući štetni učinak enzima koji se javljaju u upalama prilikom kojih oštećujući tkiva hrskavice. Glukozamin podmazuje zglobove, osigurava elastičnost zglobnih hrskavica i ublažava mehaničke udarce na zglob koji izazivaju oštećenja.

Jednako kao i kolagen, trčanjem i kretanjem te starenjem se smanjuje količina glukozamina i kondroitina u zglobovima što za posljedicu ima bolne i manje pokretne zglobove. Primjenom preparata koji sadrže glukozamin i kondroitin na bolni zglob preveniramo bol i ukočenost zglobova, povećavamo ih gipkost i agilnost zgloba te sprečavamo trošenje hrskavice.

Osim glukozamina i kondroitina povoljne učinke za zglobove nalazimo i u fitoterapija. Eterična ulja eukaliptusa, mentola i lavande u kremama i gelovima za bolne mišiće i zglobove dati će nam učinak hlađenja, opuštanja i ugode kad ih primijenimo na bolni zglob. Indijski tamjanovac je najčešće korištena biljka u suplementima za zdravlje zglobova.

Ingrid Nikolesić

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top