Magazin Trčanje
TekstoviTamo gdje trčanje postaje avantura

Tamo gdje trčanje postaje avantura

S ovakvim uspomenama nikada neću postati bijedni starac, izjavio je nakon Mljet trekinga 2011. kultni trekerski trkač, najveći pjesnik među trkačima i najveći trkač među pjesnicima, pobjednik Treking lige Merkur osiguranje 2007. i nekoliko epskih izdanja Ultra kategorije, a među kojima i Velebit 2007 – Bojan Jevševar. Dovoljno je doći i na jednu treking ili trail utrku, pa da shvatite ‘što je pjesnik htio reći’. Za razliku od cestovnog trčanja, gdje dođete, otrčite i odete s određenim vremenom na vašem satu, treking i trail utrke trčanje stavljaju u dimenziju avanture. Ono što je na cestovnim utrkama predvidljivo, na trekingu je nekada potpuna nepoznanica. I ako ste zabrazdili u svijet trčanja, pa taman da ste i početnik i ako se još ustručavate doći na neku od treking ili trail utrka – razumijemo vas u potpunosti: strah vas je da i ostanete tamo i da vas cesta više ne vidi!

Najveće razlike između cestovnog trčanja, te trekinga i traila su takve što je treking vremenski nepredvidljiv te onima koji su naučili razmišljati ‘u sekundu’ taj koncept predstavlja problem. No, za one koji imaju sposobnost da se prepuste, to će biti mjesto gdje trčanje zaista postaje avantura. U domeni samog treniranja, zablude su da se trail/treking trkači i cestovnjaci razlikuju. Jer, baza i jednima i drugima je cesta. I zabluda je da su cestovnjaci lošiji u trailu od hard core trekera. Dobar cestovnjak, ako se odluči na trail, za minimalno vrijeme prilagodbe ‘popapat’ će većinu trekera. Razlog je jednostavan: sustav treninga je gotovo isti, osim što se vikendom umjesto dosadnih dugačkih treninga po nasipu isti rade negdje na planini.

Zabava, druženje, rekreacija

Za one koji tek ulaze u svijet trčanja pak, treking i trail su možda i lakša stepenica nego sudjelovanje na nekoj cestovnoj utrci. Razlog je jednostavan: u trekingu ne morate nužno trčati i nećete ispasti papak ako hodate, kao što bi ispali na polumaratonu, primjerice. Čak 80 posto ekipe koja dolazi na utrke, 80 posto svih dionica – hodaju. Taj omjer hodanja i trčanja ovisi o fizičkoj spremi pojedinca, no tereni poput Škrapinga ili Krka ponekad ne dozvoljavaju ni najboljima da mogu trčeći proći kroz takve terene, pa neke utrke znaju i duplo duže trajati. Osim ovakvih ‘pogodnosti’ utrke Treking lige stvorili su osim sportskog događaja jedan društveno-turistički događaj. Većina treking utrka nije samo ‘dođi, trči, otiđi’, već paket sadržaja i doživljaja koji sudionicima daje dodatnu vrijednost: doživjet će avanturu, vidjeti nove terene koje inače sami nikada ne bi vidjeli, steći će nove prijatelje i odlično će se zabaviti.

Možda zvuči nevjerojatno, no treking je idejno nastao u Hrvatskoj kao izdvojena sportska disciplina iz koncepta pustolovne utrke pa je kao takav jedinstven u svijetu. Prvi takav koncept primijenjen je u prvoj treking utrci u Hrvatskoj održanoj u srpnju 2003. godine na Velebitu, pod nazivom Velebitski treking, avantura od 140 kilometara, koja je trajala puna 3 dana i noći po bespućima Velebita.

Tako pojam trekking koji je široko prihvaćen u svijetu razlikuje od ovog ‘našeg’ tzv. natjecateljskog trekinga, a koja uključuje fizičku aktivnost kretanja na nogama (hodajući, trčeći ili kombinirano) po različitim prohodnim i manje prohodnim prirodnim terenima i vegetacijskim sustavima (planinama, brdima, otocima, ravnicama, šumama…) u različitim vremenskim uvjetima i godišnjim dobima, po označenim ili neoznačenim stazama i terenima bez postojećih staza uz nužnu orijentaciju i obavezno korištenje propisane osobne opreme, a bez pomoći motoriziranih ili ostalih sredstava kretanja. Treking utrke mogu biti različitih dužina i mogu se održavati na najrazličitijim prirodnim predjelima.

Pravila treking utrke nalažu da sudionici u zadanom vremenu moraju proći sve zadane kontrolne točke i dionice, a koje se moraju obilaziti na način kako propisuje pravilnik svake pojedine treking utrke. Sudionik koji najbrže prođe sve kontrolne točke i zadovolji sva pravila sukladno pravilniku svake pojedine utrke je pobjednik.

Ovisnost kojoj se ne zna lijek

Koncept Treking lige utemeljen je 2005. godine, a kao skup nekoliko utrka koje su se  udružile u zajedničko natjecanje. Do 2016. godine održano je 11 izdanja Treking lige i ukupno 105 utrka na području Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i BiH, s više od 10 tisuća sudionika. Utrke Treking lige Merkur Osiguranje iz godine u godinu nude nove izazove i doživljaje, a organizatori se trude osigurati pustolovne za pamćenje.

Svaka utrka nudi nezaboravnu pustolovinu po svačijem ukusu u razini fizičkih mogućnosti pojedinaca pošto svaka utrka nudi nekoliko težinskih kategorija. Na ciljano izabranim destinacijama uz iznimne uvjete sigurnosti, stručni nadzor, detaljne informacije o određenoj destinaciji, logističku podršku i zemljovide otkrit ćete najljepše i najskrivenije ljepote od svake odabrane lokacije praćene dobrom zabavom, druženjem i sklapanjem novih poznanstva i prijateljstva. I, svakako, najjeftiniji odabir za nove avanture koje ćete pohraniti u vitrini neizbrisivih sjećanja.

Ako dođete samo jednom, jamčimo, htjet ćete to ponoviti, jer Treking liga donosi i nuspojave – stvara ovisnost! I ne zna se lijek.

Šimun Cimerman

Raspored utrka i kategorije u 2017.

1. Istra Trek 4. veljače Active / Challenger / Marathon
2. Škraping / Pašman 4. ožujka Active / Challenger / Marathon
3. Pag Island Trail&Trekk 1. travnja Light / Active / Challenger
4. Krk / Njivice Trail 22. travnja Light / Active / Challenger
5. Zagorje Trekk 6. svibnja Active / Challenger / Marathon
6. Zagreb Trail&Trekk 20. svibnja Light / Active / Challenger / Marathon
7. Velebit Ultra Trail 24. lipnja Light / Active / Challenger / Marathon / Ultra
8. Lika Cave Trail 15. srpnja Light / Active / Challenger
9. Jaska / Žumberak 19. kolovoza Light / Active / Challenger
10. Zrmanja trail 2. rujna Light / Active / Challenger
11. Rab Island Trail 23. rujna Light / Active / Challenger
12. Krk Island Trail 14. listopada Light / Active / Challenger
13. Lošinj Trail 28. listopada Light / Active / Challenger
14. Cres Trail 29. listopada Light / Active / Challenger
15. Papuk Trekk&Trail 25. studenoga Light / Active / Challenger

Info i prijave: www.treking-liga.com

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top