Magazin Trčanje
UtrkeNovska organizira humanitarnu utrku povodom obilježavanja Dana zdravih dojki

Novska organizira humanitarnu utrku povodom obilježavanja Dana zdravih dojki

Novska, kao i ostatak Republike Hrvatske, pogođena je velikim obolijevanjem žena od raka dojke. Činjenica koja zabrinjava jest da u Hrvatskoj, za razliku od europskih trendova, stopa smrtnosti od raka dojke raste, a ne pada, unatoč napretku dijagnostike i terapije, a rak dojke je i dalje vodeći uzrok smrti u žena oboljelih od raka, kao i najčešći pojedinačni uzrok smrti žena u dobi od 35 do 69 godina. Imajući na umu navedene činjenice, prevencija i rano otkrivanje su jedini načini obrane od oboljenja.

Nastanak i rizik oboljenja od malignih bolesti, iako individualan, predodređen je genetskim i okolišnim faktorima te stilom života. Pušenje, prehrana i nedostatak tjelesne aktivnosti se smatraju najvećim faktorima rizika. Zbog svega navedenog, organizator projekta je izabrao tjelesnu aktivnost kao ključnu točku prevencije malignih oboljenja na koju se treba stavljati naglasak od djetinjstva.

Dana 15. listopada obilježava se Europski dan zdravih dojki. Tijekom tog dana, kao i tijekom cijelog mjeseca listopada, javnost se na razne načine pokušava senzibilizirati o velikoj ulozi prevencije u smanjenu stope smrtnosti raka dojke, koja je u Republici Hrvatskoj u porastu. Jedna vrlo važna preventivna aktivnost je upravo tjelesna aktivnost, kao faktor koji smanjuje rizik nastanka malignih oboljenja, pa tako i raka dojke. Upravo je glavni cilj ove utrke osvijestiti građane da je trčanje, kao vid tjelesne aktivnosti vrlo koristan način prevencije malignih, ali i kardiovaskularnih oboljenja. Osim utrke odraslih građana, predviđena je i dječja utrka, također kako bi se djeci od malena usadila navika bavljenja tjelesnom aktivnošću. Utrka ima humanitarno – edukativni karakter, a sva sredstva prikupljena od donacija građana prilikom utrke će se uručiti Udruzi SVE za NJU! Udruga okuplja žene oboljele i liječene od raka, a pruža psihosocijalnu, informacijsku i logističku podršku ženama oboljelima od bilo koje vrste raka, kao i njihovim članovima obitelji. Udruzi se mogu obratiti žene iz cijele Republike Hrvatske, pa tako i Sisačko – moslavačke županije.

Utrka će biti cestovnog karaktera, trčati će se dužine od 5 km i 10 km za odrasle, te 400 metara za djecu. Nakon utrke i svečane dodjele prikupljenih sredstava predstavnicima Udruge SVE za NJU, sudionici utrke će paliti i puštati u zrak papirnate lanterne s napisanim porukama nade i ozdravljenja za sve oboljele od raka i njihove obitelji, nakon čega će uslijediti koncert Maje Posavec, bivše pjevačice grupe Detour.

Organizaciji utrke će pomoći i učenici, članovi Školske zadruge Ogrc Osnovne škole Novska koji će za potrebe utrke izraditi glinene medalje, kao i članovi Udruge mladih Novska s volonterima.

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top