Magazin Trčanje
UtrkeLudo trkačko ljeto u Puli i okolici

Ludo trkačko ljeto u Puli i okolici

Dolazi nam ljeto, a s njime i novi trkači doživljaji. Iako je od davnina pojam za trčanje bio proslavljeni atletski klub Istra iz Pule, u zadnje se vrijeme sve više povećao interes i za rekreativno trčanje. Pravu je eksploziju interesa za trčanje u najvećem Istarskom gradu prouzročila adidas škola trčanja koja je pokrenuta 2015. godine. Tada je preko stotinu Puljana odlučilo krenuti u avanturu kako bi kroz osam mjeseci organiziranih treninga istrčali svoj prvi polumaraton.

Treniranje je krenulo u ožujku, a kruna je stavljena na glavu početkom listopada u Zagrebu nakon istrčanog polumaratona. Uslijedila je 2016. kad se ponovno stotinjak sugrađana zainatilo i ponovilo uspjeh svojih prethodnika. Uspjeh je bio identičan i novi su trkači rekreativci počeli zagospodarili diljem šumaraka na svim dijelovima Pule.

Lokalni specijaliteti

Budući da su porasli apetiti, neminovno je da se ta količina trkača morala negdje i zabavljati i družiti. Davnih su se dana organizirale utrke u samom gradu, ali i u bližoj okolici. Tradicionalne utrke diljem Istre pod zajedničkim nazivom Zimska istarska liga već su nekoliko godina spajale iskusne trkače, ali su polako dolazile i neke nove, mlade snage, iznikle iz redova rekreativaca. Na Vidikovcu je svibanj bio rezerviran za Drenovicu, a prije nekoliko godina je krenula i utrka na Velom vrhu pod nazivom Giro di Monte Grande i njezin mlađi brat Noćni Giro. Kros u Šijanskoj šumi se nažalost lagano (u)gasio, dok je najpoznatija i najdugovječnija utrka bila Utrka Uljanika u istoimenom brodogradilištu.

Prošle je godine samozatajno pokrenuta organizacija niza utrka pod zajedničkim imenom Run Eat Drink ili po domaći Teći Isti Piti. Ideja je bila sljubiti lokalne gastromanifestacije s trčanjem u prirodi. S obzirom na to da su prošlogodišnje utrke dale pozitivan odjek, ove su se godine uključile kao partneri sve turističke zajednice iz klastera južne Istre. Tako su u Fažani, Vodnjanu, Ližnjanu, Puli, Medulinu, Marčani i Barbanu na svoje došli svi rekreativci koji žele objediniti vikend trčanje s konzumacijom izvornih lokalnih specijaliteta.

Zalazak sunca iza Brijuna

Međutim tu se nije stalo jer je i ljeto idealno za spajanje trčanja i osvježavajućih napitaka tijekom i nakon samih utrka. Sljedećih nekoliko mjeseci se u neposrednoj blizini organiziraju nove utrke, a prva nam je Rum Run utrka sa startom i ciljem 9. lipnja na hidrobazi povodom otvaranja ljetne sezone rada beach barova na potezu do Fažane. Utrka započinje prije zalaska sunca kako bi svi natjecatelji uživali u trčanju uz more dok sunce zalazi iza otočja Brijuni. Specifičnost ove manifestacije je što se istovremeno održavaju dvije utrke pa se tako osim standardne kategorije, natjecatelji mogu prijaviti i u utrci s konzumacijom light koktela na svakom beach baru.

Sredinom srpnja Pula će biti domaćin službenog Prvenstva Hrvatske u Beer Mile utrci. To je relativno nova atletska disciplina, ali poznata diljem svijeta kao utrka koja spaja 4 piva i kruga. Pravila su vrlo jednostavna; nakon što je označen znak za start svaki natjecatelj mora popiti malo pivo (0,33 dcl) i krenuti. Nakon otrčanog kruga od 400 metara ga čeka nova boca i novi krug. Kako bi omogućili da nastupaju i rekreativci, moguće se prijaviti i u štafeti od 4 člana gdje svatko trči jedan krug. Vrlo jednostavno.

Kraj ljeta na Kamenjaku

Kraj srpnja je rezerviran za FRATARun gdje će se na istoimenom otoku organizirati kros utrka oko otoka nakon koje će biti projekcija filmova iz ciklusa Film na Šugamanu. Predlažemo svim natjecateljima da dođu sa šugamanima i spoje sport i kulturu te prespavaju pod zvjezdanim nebom.

Jedina utrka iz kolekcije Summer Run Eat Drink u kolovozu održat će se povodom Međunarodnog dana mladih na popularnoj pulskoj šetnici Lungomare. U subotu, 12. kolovoza prvi će u 21 sat krenuti trkači na 5 kilometara dok će sat vremena kasnije krenuti utrka na 10 kilometara. Naziv utrke OZRun posvećen je ponajboljem maratoncu naše regije, popularnom Ozrenu Rnjaku koji je u svojoj dugogodišnjoj karijeri nastupao na čak 98 maratona i pronosio glas Pule i Istre diljem Globusa.

Zadnja utrka iz serijala ljetnih utrka planira se održati početkom listopada na Kamenjaku. Start i cilj utrke Sun Goes Down Run su zamišljeni na samom vrhu rtu kod Safari bara, a staza bi se protezala do Pinižule i natrag uz more i neizostavan zalazak sunca u duljini od 8 km.

Vjerujemo kako će ovaj ljetni niz utrka zaintrigirati ne samo lokalne trkače već i mnoge turiste i tako u još većoj mjeri promovirati ljepote Pule i okolice.

Erik Lukšić

Tags:

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top