Magazin Trčanje
TekstoviDvadeset godina trčanja i 30,2 milijardi kilometara uz Garmin

Dvadeset godina trčanja i 30,2 milijardi kilometara uz Garmin

S dva desetljeća iskustva iza sebe, Garmin objavljuje podatke kako bi istaknuo 20 godina trkačkih postignuća, kao i 20 godina satova za trkače.

Garmin poznaje trkače. Ustati prije sunca samo da biste skupili kilometre prije posla, znojiti se kroz majicu dok je većina vaših prijatelja još u krevetu, neprestano tragati za osobnim rekordom — sve su to iskustva koja dobro poznajemo. I znate li što je još standardno u zadnjih 20 godina? Garmin sat na našem zapešću.

Garmin je 2003. izdao prvi GPS sat za trčanje na svijetu, Forerunner 201, i evo kako su godine proletjele. I za proslavu 20. godišnjice linije proizvoda Forerunner, što se slučajno poklopilo s Globalnim danom trčanja, izvukli smo neke podatke iz Garmin Connecta, besplatnog alata za praćenje svih podataka o zdravlju i kondiciji, kako bismo pokazali koliko smo svi trčali u posljednja dva desetljeća.

  • Do 8. svibnja 2023. korisnici Garmina pretrčali su 18,7 milijardi milja (30,2 milijarde kilometara). To je ekvivalent 40.000 putovanja do Mjeseca i natrag — ili 100 povratnih putovanja do Sunca i natrag.
  • Od ukupno pretrčanih milja zabilježenih u Garmin Connectu, 12,7 milijardi milja potječe od Forerunnera. To je 68% svih Garmin pretrčanih milja.
  • Zabilježeno je više od 40.000 trčanja koja su bila duga 160 km ili dulja — točnije 40.310 trčanja — među 28.960 korisnika Garmin Connecta. Neki su čak ‘dopuzali’ do gotovo 321 km.

U 20 godina od početka, izrađeno je više od 40 iteracija Forerunner sata — svaki se model nadograđivao kako bi se osiguralo da oni koji trče s Garminom uvijek imaju pristup najnovijim dostignućima fitness tehnologije. I dok postoji nešto posebno u svakom satu koji izađe na tržište, postoji nekoliko koje posebno treba istaknuti.

Forerunner 201 – 2003

Tamo gdje je sve počelo — prvi Forerunner (ne treba ga brkati s Forerunner 101, koji je zapravo došao nakon 201) bio je prvi GPS sat za trčanje na tržištu. Oklijevamo ga nazvati satom jer je prema današnjim standardima prilično ogroman — ali tada je bio revolucionaran.

Forerunner 305 – 2006

Bio je toliko omiljen među obožavateljima trkačke zajednice da je životni vijek njegove prodaje bio više od 6 godina — što je dugo vrijeme u tehnološkim godinama. Njegova GPS antena zapravo je omotana oko dijela zapešća kako bi omogućila bolji pogled na nebo, a GPS prijamnik mu omogućuje praćenje ispod drveća i u blizini visokih zgrada. Fun fact: U posljednja tri mjeseca još uvijek je 849 korisnika Garmin Connecta u svijetu aktivno prenosilo trčanja koristeći svoje satove Forerunner 305 — toliko su izdržljivi.

Forerunner 310XT – 2009

XT označava cross-training, tako da je Forerunner 310XT bio prvi Garmin sat napravljen za triatlonce. Otvorio je vrata izvan pukog trčanja —korisnici su mogli pratiti plivanje, vožnju biciklom i trčanje, sve s istim uređajem. I dok Garmin sada nudi nekoliko različitih satova za triatlonce, 7280 korisnika Garmin Connecta i dalje je vjerno svojim modelima 310XT iz 2009. godine.

Forerunner 10 – 2012

Ideja kod Forerunnera 10 bila je učiniti ga što pristupačnijim masama — svatko zaslužuje izvući maksimum iz svojih trčanja. Garmin inženjeri bili su suočeni s izazovom izrade uvjerljivog proizvoda koji još uvijek ima pouzdane mjerne podatke po nižoj cijeni — i s više od milijun prodanih jedinica, mislimo da je sigurno reći da su uspjeli.

Forerunner 225 – 2015

Forerunner 225 bio je prvi Garmin sat s ugrađenim optičkim senzorom otkucaja srca, zajedno sa šarenim mjeračem za prepoznavanje zona otkucaja srca za bolji trening. Od tada, većina naših nosivih uređaja ima integrirane senzore otkucaja srca, tako da je Forerunner 225 bio pomalo pionir za svoje vrijeme.

Forerunner 645 – 2018

Garmin Forerunner 645 bio je prvi sat za trčanje napravljen za povezivanje s glazbenim aplikacijama trećih strana kao što su Spotify i Amazon Music. Također možete dodati MP3 datoteke izravno na sat kako biste mogli ostaviti svoj telefon kod kuće dok se odvažite na trčanje bez žrtvovanja pjesama. Ah, glazba za naše uši.

Forerunner 945 LTE – 2021

Forerunner 945 LTE bio je prvi Garmin pametni sat koji je u potpunosti bio povezan s mrežom bez upotrebe telefona. Za trkače to znači slobodu s dodatnim osjećajem sigurnosti. Prijatelji i obitelj mogu pratiti vašu lokaciju uživo na vašem trčanju bez gnjavaže oko nošenja vašeg telefona sa sobom — prava pobjeda za sve uključene.

Forerunner 965 – 2023

Izdan upravo ove godine, Forerunner 965 je prvi Garmin Forerunner koji dolazi u kompletu sa sjajnim OLED zaslonom i vrhunskim materijalima, poput laganog okvira od titana. Još uvijek ima najnaprednije dostupne funkcije za trčanje i fitness — i još uvijek je namjenski izrađen da bude izdržljiv bez obzira na okoliš — ali izgledat će puno bolje na postolju nakon što vam isprobane Garminove funkcije za trčanje pomognu stići tamo.

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top