Magazin Trčanje
VijestiKako ojačati imunitet

Kako ojačati imunitet

Čimbenici koji najviše utječu na slabljenje imuniteta su nepravilna prehrana, stres (dovodi do pojačana lučenja kortizola što posljedično pojačava lučenje tvari koje pridonose upalnim procesima, slabija je prokrvljenosti periferije…), konzumiranje alkohola i stimulativnih sredstava, duga uporaba lijekova (npr. kortikosteroida, imunosupresiva ili citostatika)…, ali i mutacije virusa i bakterija. Upravo zato sve veća pozornost usmjerava se na jačanje imuniteta kako bi se ojačala obrambena sposobnost organizma da nadvlada brojne štetne utjecaje i patogene agense.

Kad govorimo o prehrani, bitno je što i koliko jedemo, jer dokazano je da dnevni kalorijski unos utječe na rad obrambenog sustava. Pothranjene i pretile osobe, kao i one na različitim dijetama za mršavljenje, lakše podliježu infekcijama nego njihovi vršnjaci s normalnom tjelesnom težinom i uravnoteženom prehranom.

Vitamini i minerali su za imunosni sustav iznimno važne tvari jer sudjeluju u metaboličkim procesima i pomažu pravilno funkcioniranje organizma. Normalnoj funkciji imunosnog sustava pridonose sveopće poznati vitamin C, vitamin B6, folat (vitamin B9), vitamin B12 i vitamin A.

Iako se u našem tijelu nalaze u vrlo malim količinama, elementi u tragovima – minerali selen i cink od posebne su važnosti za normalno funkcioniranje imunosnog sustava. Oba su elementa ključna za staničnu diobu, enzimsko djelovanje jetre i drugih organa, jačanje imuniteta i uklanjanje otrova iz organizma.

Cink je esencijalni mineral koji stimulira stvaranje imunosnih stanica. Brojni klinički pokusi dokazali su da cink smanjuje intenzitet i trajanje simptoma prehlade i gripe. Istraživanja koja su proučavala učinak cinka na prehladu rezultirala su otkrićima o njegovu utjecaju na umnožavanje virusa. Upravo je stoga važno započeti s uzimanjem cinka čim se pojave prvi simptomi respiratorne infekcije.

Selen djeluje u bliskoj vezi s vitaminom E u metaboličkim procesima i poticanju plodnosti. Prirodni je antioksidans i smatra se da čuva elastičnost tkiva odgađajući oksidaciju višestruko nezasićenih masnih kiselina. Zajedno s drugim mineralima pomaže izgradnju obrambenih bijelih krvnih stanica. Nedostatak selena slabi otpornost na infekcije kao rezultat smanjene funkcije bijelih krvnih stanica i prsne žlijezde, a dodatni unos selena stimulira funkciju imunosnog sustava.

Nadalje, znanstvena istraživanja dokazala su da osobe s pozitivnim stavom proizvode više antitijela i zdravije su. Ako vaš stav u većini slučajeva nije pozitivan, onda se potrudite da barem bude što manje negativan. Čak i ako se razbolite, nemojte zauzeti negativan stav, nego se potrudite da što prije ozdravite.

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top