Magazin Trčanje
VijestiPolifenol iz zlatnog začina

Polifenol iz zlatnog začina

Kroz povijest ali i danas hrana se koristila kao lijek, tako da svi znamo kako je špinat dobar izvor željeza ili limun izvor vitamina C kojeg najviše koristimo u hladnijim mjesecima kada želimo zaštiti organizam infekcija. Na krajnjem istoku, na području Azije ljudi su masovno koristili kurkumu kao dodatak (začin) jelima, ali i u svrhu liječenja različitih stanja poput uklanjanja toksina iz tijela i pročišćavanja krvi, kod različitih kožnih promjena, kod bolesti jetre itd.

Danas znamo da je kurkuma izvor polifenola kurkumina koji ima snažno protuupalno i antioksidativno djelovanje te je pokazao terapijsku učinkovitost u brojnim kroničnim bolestima. Unatoč mnogim dokazima njegove učinkovitosti i sigurnosti, kurkumin još nije odobren kao terapijsko sredstvo zbog niske bioraspoloživosti, nestabilnosti na fiziološkom pH, sporog unosa i brzog metabolizma unutar stanica- ukratko, ima slabu bioraspoloživosti.

U tradicionalnoj primjeni rješenje problema bioraspoloživosti bio je pokušaj istodobnog unosa mliječnih pripravaka ili crnog papra i sličnih dodataka koji bi povećali učinkovitost kurkumina.

S razvojem tehnologije i razvojem novih formulacija, kvaliteta novih pripravaka bila je daleko ispred onoga što nudi tradicionalna formulacija i korištenje. Takva moderna i patentom zaštićena formulacija u svakoj kapsuli jamči jednaku kvalitetu stabilne otopine molekule kurkumina. Belgijska kompanija Tilman je razvila modernu patentom zaštićenu formulaciju micelarnog oblika čestica kurkumina koji osigurava visoku razinu topivosti i apsorpcije u usporedbi s kurkumom u prahu. Ovakva svojstva osiguravaju visoku bioraspoloživost aktivnog sastojka u krvotoku, a procesom proizvodnje i standardizacijom osigurava kvalitetu topivosti i točnu razinu kurkumina u svakoj kapsuli. 1 kapsula Flexofytola sadrži bio optimizirani ekstrakt kurkume standardiziran na 42 mg kurkumina što je ekvivalent 950 g kurkume u prahu.

Svakako ako koristite kurkumu kao suplement provjerite unosite li zapravo suplement koji vaše tijelo može apsorbirati i da li uzimate dovoljnu količinu za željeni učinak.

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top