study abroad application essay sample help find someone for free relationship problems and how to solve them catchy titles for essays penn state essay prompt 2020 sample of rhetorical analysis paper
Magazin Trčanje
VijestiMarko Hrgetić uspješno startao u Red Bull X-Alps eliti

Marko Hrgetić uspješno startao u Red Bull X-Alps eliti

Na najpoznatijem salcburškom gradskom trgu, Mozartplatzu, u subotu je točno u 11.30 počelo 9. izdanje prestižne paraglading utrke preko Alpa, Red Bull X-Alps. Među 32 ponajbolja svjetska pilota iz 20 zemalja koji su krenuli na 1.200 kilometara dugu letačko-trkačku pustolovinu od Salzburga do Monaca, na zahtjevnu je pustolovinu preko Alpa krenuo i najbolji hrvatski pilot, Marko Hrgetić.

‘Ova je utrka oduvijek moj san i od kada sam saznao da sam ušao među 32 odabrana pilota ozbiljno se pripremam. Iako sam uzbuđen i ponosan, nisam došao ovdje samo nastupiti. Vjerujem da sam sposoban ostvariti i dobar rezultat, iako će za to u ovako jakoj konkurenciji trebati imati i sreće’, izjavio je uoči starta naš višestruki državni prvak.

Da mu neće biti lako potvrđuju riječi direktora utrke, Ulricha Grilla. ‘Bez dvojbe, ovo je najjače i najteže izdanje ikad’, izjavio je prvi čovjek utrke neposredno prije starta. ‘Ove je godine još dosta snijega na vrhovima što će natjecateljima znatno otežati planinarsko-trkačke dionice. No ove godine zasigurno imamo i najjaču konkurenciju’.

U svim dosadašnjim izdanjima Red Bull X-Alpsa pobjeđivali su Švicarci, a najuspješniji među njima je Christian Maurer, koji je neporažen u posljednjih pet izdanja utrke. Nevjerojatni Švicarac u subotu je krenuo u šestu obranu naslova.

Ovogodišnja utrka ima oko 1.200 km, prolazi kroz šest alpskih država, Austriju, Njemačku Italiju, Francusku, Švicarsku s ciljem u Monaku, a imat će ukupno 13 kontrolnih točaka koje će piloti-trkački morati proći. Među njima je i najviši alpski vrh, Mont Blanc. Ovisno o vremenskim prilikama i o tome hoće li natjecatelji moći više letjeti ili će pak morati više trčati, pobjednik se na cilju u Monacu očekuje za 7 do 10 dana.

Red Bull X-Alps natjecanje je koje se svake druge godine održava od 2003, kada je utemeljena ova jedinstvena utrka, kombinacija padobranskog jedrenja i planinarenja/trčanja. Prema pravilima naime natjecatelji smiju ili letjeti ili hodati/trčati. Pri napredovanju ne smiju imati nikakvu pomoć sa strane, već svu opremu moraju nositi sami.

Piloti-trkači ipak imaju itekako značajnu podršku svog pratiteljskog tima, koji ih prati, brine se za logistiku, taktiku, prehranu, masažu i slično. U tročlanom pratiteljskom timu, uz Markovu sestru Mihaelu, zaduženu za fizioterapiju i masažu, su i dvojica iskusnih penjača i letača, Francuz Adrien Colombie i Meksikanac Adrian Garza Sada.

Prvi dan 9. izdanja Red Bull X-Alpsa nije mogao početi bolje: u jednom je trenutku Marko Hrgetić bio na prvom mjestu, ispred peterostrukog pobjednika Christiana Maurera. Da do kraja utrke i zamjene mjesta, nitko ne bi imao ništa protiv.

Danijel Lacko
Foto Honza Zak/Zooom

Kontakt

Magazin TRČANJE

Gajeva 1 (Hotel Dubrovnik), Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: Europa Media Marketing
Glavni urednik: Neven Miladin
Marketing:
Sanja Miladin 091/9730656
Valentina Đureković Sertić 091/7884194
Doris Mujagić 091/7638057

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top