Magazin Trčanje
VijestiMarko Hrgetić uspješno startao u Red Bull X-Alps eliti

Marko Hrgetić uspješno startao u Red Bull X-Alps eliti

Na najpoznatijem salcburškom gradskom trgu, Mozartplatzu, u subotu je točno u 11.30 počelo 9. izdanje prestižne paraglading utrke preko Alpa, Red Bull X-Alps. Među 32 ponajbolja svjetska pilota iz 20 zemalja koji su krenuli na 1.200 kilometara dugu letačko-trkačku pustolovinu od Salzburga do Monaca, na zahtjevnu je pustolovinu preko Alpa krenuo i najbolji hrvatski pilot, Marko Hrgetić.

‘Ova je utrka oduvijek moj san i od kada sam saznao da sam ušao među 32 odabrana pilota ozbiljno se pripremam. Iako sam uzbuđen i ponosan, nisam došao ovdje samo nastupiti. Vjerujem da sam sposoban ostvariti i dobar rezultat, iako će za to u ovako jakoj konkurenciji trebati imati i sreće’, izjavio je uoči starta naš višestruki državni prvak.

Da mu neće biti lako potvrđuju riječi direktora utrke, Ulricha Grilla. ‘Bez dvojbe, ovo je najjače i najteže izdanje ikad’, izjavio je prvi čovjek utrke neposredno prije starta. ‘Ove je godine još dosta snijega na vrhovima što će natjecateljima znatno otežati planinarsko-trkačke dionice. No ove godine zasigurno imamo i najjaču konkurenciju’.

U svim dosadašnjim izdanjima Red Bull X-Alpsa pobjeđivali su Švicarci, a najuspješniji među njima je Christian Maurer, koji je neporažen u posljednjih pet izdanja utrke. Nevjerojatni Švicarac u subotu je krenuo u šestu obranu naslova.

Ovogodišnja utrka ima oko 1.200 km, prolazi kroz šest alpskih država, Austriju, Njemačku Italiju, Francusku, Švicarsku s ciljem u Monaku, a imat će ukupno 13 kontrolnih točaka koje će piloti-trkački morati proći. Među njima je i najviši alpski vrh, Mont Blanc. Ovisno o vremenskim prilikama i o tome hoće li natjecatelji moći više letjeti ili će pak morati više trčati, pobjednik se na cilju u Monacu očekuje za 7 do 10 dana.

Red Bull X-Alps natjecanje je koje se svake druge godine održava od 2003, kada je utemeljena ova jedinstvena utrka, kombinacija padobranskog jedrenja i planinarenja/trčanja. Prema pravilima naime natjecatelji smiju ili letjeti ili hodati/trčati. Pri napredovanju ne smiju imati nikakvu pomoć sa strane, već svu opremu moraju nositi sami.

Piloti-trkači ipak imaju itekako značajnu podršku svog pratiteljskog tima, koji ih prati, brine se za logistiku, taktiku, prehranu, masažu i slično. U tročlanom pratiteljskom timu, uz Markovu sestru Mihaelu, zaduženu za fizioterapiju i masažu, su i dvojica iskusnih penjača i letača, Francuz Adrien Colombie i Meksikanac Adrian Garza Sada.

Prvi dan 9. izdanja Red Bull X-Alpsa nije mogao početi bolje: u jednom je trenutku Marko Hrgetić bio na prvom mjestu, ispred peterostrukog pobjednika Christiana Maurera. Da do kraja utrke i zamjene mjesta, nitko ne bi imao ništa protiv.

Danijel Lacko
Foto Honza Zak/Zooom

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top