Magazin Trčanje
VijestiLiječenje i rehabilitacija kod ozljede koljena

Liječenje i rehabilitacija kod ozljede koljena

Kod svake ozljede koljena, savjetuje se posjet medicinskoj ustanovi u što kraćem roku. Kako bi se postavila ispravna dijagnoza, liječnik ortoped mora znati uvjete u kojima je ozljeda nastala. Pitat će vas pitanja kao što su:

  • Je li koljeno bilo pod opterećenjem prilikom ozljede?
  • Je li ozljeda izazvana pod vanjskim utjecajem (udarac)?
  • Je li prisutna bol?
  • Kakva je bila pozicija koljena?
  • Što se začulo prilikom ozljede (pucanj npr.)?
  • Je li koljeno stabilno?
  • Možete li hodati?
  • Postoji li prethodna ozljeda koljena?

Osnovno liječenje čestih ozljeda koljena uključuju odmor, aplikaciju leda u slučaju oticanja koljena, držanje noge na visokom te ako je potrebno, medikamenti protiv bolova. Nužan je pregled specijaliste ortopeda s dijagnostičkim ultrazvukom!

Vrlo je važno započeti vježbe jačanja i istezanja 24 do 48 sati nakon manje ozljede ili već prema naputku ortopeda. Potrebno je postepeno vraćanje u svakodnevne aktivnosti. Algoritam liječenja uvijek započinje s konzervativnim liječenjem.

Ako ozljeda koljena indicira operativno liječenje, a osoba ulaže posebne napore i opterećenja kao što je slučaj kod profesionalnih sportaša, istom se može odmah pristupiti!

Održavanje snažnih i fleksibilnih mišića noge ključno je u prevenciji ozljede koljena. Također, ako do ozljede dođe, odmah potražite medicinsku pomoć kako bi se izbjegle daljnje komplikacije. U Poliklinici Ribnjak možete obaviti potrebne ortopedske dijagnostičke preglede te, ako postoji potreba za time, obaviti operativni zahvat pod nadzorom naših vrhunskih stručnjaka.

Na kraju, evo nekoliko savjeta za sprječavanje ozljeda koljena: Zagrijavajte se i istežite pažljivo, prije i nakon sportske aktivnosti, Jačajte mišiće nogu koristeći stepenice, vožnjom bicikla te vježbanjem s utezima, izbjegavajte nagle promjene intenziteta vježbanja, zamijenite istrošene cipele i odaberite one koje se ne kližu, održavajte pravilnu tjelesnu težinu (to će smanjiti opterećenje na koljena), uvijek se vežite u automobilu i koristite kostobrane u sportovima gdje je moguće oštećenje koljena.

Milan Milošević

Dr. Milan Milošević osnivač je i vlasnik Poliklinike Ribnjak i vodeći stručnjak u domeni ortopedije i liječenja matičnim stanicama. Uže specijalnosti su mu kirurški zahvati šake i stopala, mekotkivni zahvati, korekcija krivih i skvrčenih prstiju, dekompresije perifernih živaca, nekirurške biološke metode liječenja – autologna kondicionirana plazma (ACP metoda) regeneracija ozlijeđene zglobne hrskavice matičnim stanicama i sportske ozljede (sindromi prenaprezanja mišićno – koštanog sustava). Uz to ovlašteni je sudski vještak iz ortopedije, a od 2013. godine posjeduje i UEFA-inu licencu za rad liječnika u nogometu.

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top