Magazin Trčanje
Utrke400 natjecatelja iz 30 država svijeta protrčati će stazama Dalmacije

400 natjecatelja iz 30 država svijeta protrčati će stazama Dalmacije

Trail i treking danas su sve popularniji oblici trkačkih utrka za čije je održavanje Dalmacija jedna od najpoželjnijih destinacija.  Još 2010. godine na ovom području trekingom se bavilo svega desetak natjecatelja, dok danas Dalmatinska trail liga okuplja 2000 sudionika, a na velikom broju utrka sudjeluju i cijele obitelji.

Utrka u Hrvatskoj koja bi se mogla smatrati pretečom ovog trkačkog pokreta je Mosorski maraton, tradicionalni pohod koji se održava od 1990. godine. Staza maratona prolazila je mosorskim grebenom od Klisa do Omiša u dužini od 40 km. Osim iz Omiša, odakle starta Sky, utrke startaju i s drugih atraktivnih lokacija, Mountain s Kliške tvrđave, Sea iz Baške Vode, te River iz Dugog Rata.

Ovogodišnje, drugo izdanje Dalmacija Ultra Traila održati će se 20. – 22.10.2017. Utrke se i ove godine održavaju u 4 kategorije: Sky – 155km, Mountain – 100km, Sea – 60km i River – 20km, a bez obzira na dužinu trase organizator se podrudio predstaviti najljepše lokacije (Biokovo, Mosor, Kozjak, Poljička planina, Omiška Dinara, rijeke Jadro, Žrnovnica, Cetina)  i najznačajnije povijesne i kulturne spomenike (Antička Salona, Klis, Fortica…). Na prošlogodišnjem izdanju trijumfirao je slovenski trkač Toni Vencelj, koji je stazu dugu 165 kilometara pretrčao za 22 sata, 39 minuta i 24 sekunde.

Zanimljivo je da su se u svrhu održavanja ove utrke očistile i mnogobrojne davno zaboravljene i zapuštene staze, nekada jedine komunikacije među selima dalmatinskog priobalja i zaleđa. Oko 300 volontera i ove godine će biti natjecateljima na raspolaganju na području između Kaštela i Baške Vode na 16 okrijepnih stanica, prijelazima ceste, označavanju i kasnije na čišćenju staze.

Središnje mjesta događanja je grad Omiš, među trekking i trail populacijom poznat je kao ‘kolijevka hrvatskog trekkinga’. Cilj svih utrka je u Omišu, na centralnoj lokaciji uz gradsku plažu gdje će se uz DJ glazbu posluživati lokalni specijaliteti – soparnik i proizvodi omiških OPG-ova.

Za sve male buduće trail trkače ove godine se uvodi i novost – dječja utrka za djecu od 2-12 godina. Dječja utrka će se održati u u nedjelju 22.10. sa startom u 12.00 sati. Za najbržeg dječaka i djevojčicu osigurane se i nagrade – romobili, a za svu djecu koja budu sudjelovala u utrci majicu utrke i diploma.

Koliko je bitna ova manifestacija koja privlaći natjecatelje i gledatelje iz cijelog svijeta i izvan sezone u Dalmaciji , dokazuje i prošlogodišnje priznanje na međunarodnom filmskom festivalu turističkih filmova gdje je najavni video ove manifestacije dobio nagradu Mention u kategoriji Eko turizam.

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top