Magazin Trčanje
TekstoviUčinite nešto za svoje zglobove

Učinite nešto za svoje zglobove

Neznanje i nedovoljna informiranost najčešći su uzroci stvaranja mitova. Kroz ljudsku povijest stvarali su se nevjerojatni mitovi, neki su radi svoje relativne nevažnosti opstali do danas, a neki su ipak razotkriveni najblažom logičkom analizom. Ipak, jedan od mitova koji još uvijek postoji je onaj vezan uz štetnost trčanja za zglobove. Ideja kako preveliko naprezanje tijekom trčanja nagriza zaštitnu hrskavicu i zbog opterećenja uništava kosti koljena, stara je vjerojatno koliko i rekreativno trčanje, a temelji se na činjenici da pojedini trkači doživljavaju ozljede koljena, goljenica i zglobova.

Naravno, tijekom trčanja se, baš kao i tijekom učestalog planinarenja, vožnje bicikla ili skakanja padobranom, mogu dogoditi ozljede, no to nema previše veze s istinitosti mita kako trčanje troši naše zglobove. Znanstvenici su već neko vrijeme svjesni kako taj mit nije točan, svoje zaključke objavili su u raznim stručnim časopisima i osigurali trkačkim rekreativcima unutrašnji mir.

Razbijanje tog mita ipak ne znači da rekreativci ne mogu napraviti puno za zaštitu svojih zglobova. Pravilna prehrana, kvalitetnija oprema i veća briga za svoje tijelo itekako utječu na pojavu ozljeda, pa i onih vezanih uz zglobove. Kad su u pitanju dodaci prehrani, tri su pojma na koje svakako treba obratiti pažnju: glukozamin, kolagen i kondroitin.

Jedan od najvažnijih pojmova vezanih uz zaštitu vezivnog tkiva zglobova i općenito mobilnost zglobova je glukozamin. Naše tijelo ga samo proizvodi, no neke skupine ljudi, poput onih koji boluju od artritisa, imaju potrebu za dodatnim unosom tvari koje sadrže glukozamin. Riječ je o aminošećeru koji je neophodan za zdravlje i elastičnost različitih tipova vezivnog tkiva; tetiva, ligamenata, diskova kralježničkim pršljenova, ležišta između zglobova, staničnih membrana i hrskavice.

Vezivno tkivo se sastoji od kolagena, najrasprostranjenijeg proteina koji sačinjava trećinu svih proteina u organizmu, i proteoglikana, koji gradi osnovu za kolagensko tkivo. Već je to dovoljno da se shvati važnost kolegana u našem tijelu (nekima će puno značiti i podatak da je to protein koji je izuzetno važan za održavanje kože mladalačkom i koji djeluje na usporavanje pojave bora.

Na kraju, kondroitin je složeni ugljikohidrat koji je zaslužan za stanje hrskavica, tetiva, ligamenata te zglobne tekućine. S godinama života proizvodnja kondroitina u našim tijelima se smanjuje, a posljedica toga su bolni zglobovi. Brojna klinička ispitivanja pokazala su da smanjenje koncentracije kondroitina značajno pridonosi razvoju osteoartritisa, ali i nastanku različitih mehaničkih ozljeda zglobnih struktura.

Naši zglobovi, dakle, troše se već našim postojanjem i našom svakodnevnom aktivnošću, s godinama tijelom nam smanjuje produkciju zaštitnih tvari, pa je mudro kroz prehranu i dodatke prehrani nadoknaditi koncentraciju ugljikohidrata, proteina i aminošećera. To što trčimo jednom tjedno, tri puta mjesečno ili svaki dan, neće nam uništiti zglobove, ali kriva prehrana, loša oprema i slaba priprema za trening (ili utrke) svakako hoće.

Neven Miladin

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top