Magazin Trčanje
UtrkeTeći Isti Piti preko Učke

Teći Isti Piti preko Učke

Krenuvši u trkače vode 2015. godine, mnogi ISTRuni sudjelovali su u nizu utrka i shvatili kako velika većina rekreativaca prilikom odabira utrke pažnju posvećuje i tzv. “trećem poluvremenu” odnosno sadržajima prije i nakon utrka. Budući da smo veliki gurmani i hedonisti, odlučili smo sljubiti dvije osnovne ljudske potrebe; za kretanjem i hranom.

Prva je utrka, možemo tako reći i okidač svega što je naknadno nastalo, nazvana Run 4 Teran kao bunt protiv pokušaja zabrane korištenja naziva teran kao sorte vina koje se od davnina proizvodi u Istri. Shvativši da je to savršen spoj, odlučili smo proširiti ponudu s onime po čemu je Istra prepoznatljiva diljem Hrvatske, ali i šire. Nakon sljubljivanja trčanja po vinogradima s degustacijom vina, odlučili smo organizirati nešto slično povodom pivskog festivala u Medulinu. Odmah nam se pred očima stvorio naziv BEERun kojeg smo organizirali naredne godine. Kako je Istra poznata i po pršutu, bilo je logično da organiziramo i jednu utrku s degustacijom pršuta u sklopu manifestacije Vodnjanska špaleta. Godinu nakon smo u Fažani, mjestu koje s ponosom ističe svoje ribarske korijene, organizirali i Srdela Run.

Kada se pomalo “pročulo” o fenomenu Teći Isti Piti, dogovorili smo i jednu humanitarnu utrku za klub žena liječenih od raka dojke s lokalnim proizvođačima bakalara prigodnog naziva BAKALARun povodom obilježavanja ružičastog mjeseca. Cijelu smo karavanu utrka na kraju zaokružili utrkom oko jednog od najvećih maslinika u Istri, Oio Vivo Run, koja se organizira krajem godine povodom dana mladog maslinovog ulja. Start i cilj svih utrka su uvijek neposredno uz ili u samom dvorištu proizvođača i tako povezujemo trkače s izvornim istarskim delicijama.

Što je bilo ključno u razvoju ove hedonističke karavane? Kao prvo, bilo je važno pronaći dobre partnere koji će istinski podržavati ideju promocije svojih proizvoda, a ne kao jednu u nizu utrka koja će se slučajno održati uz njihov vinograd ili u masliniku. Kao što i svaki trkač može primijetiti, uvijek se poslije utrke nešto pojede. Nit vodilja bila je da domaćini uistinu dožive domaćinstvo te nam je nagrada kada trkači više guštaju svime nakon utrke nego u samom trčanju. Na kraju krajeva, u samom nazivu Teći Isti Piti, na trčanje otpada samo jedna trećina doživljaja.

Ključna je logistička potpora turističkih zajednica koje su prepoznale ovu simbiozu aktivnog turizma i lokalne gastronomije prvenstveno u pred i post sezoni jer se utrke održavaju u proljeće i jesen i automatski produžuju vrijeme dolaska turista u destinaciju. U početku su na utrke dolazili lokalni trkači, mahom iz Istre, u prosjeku 60 do 80 trkača, a prošle su se godine u organizaciju ozbiljnije uključile turističke zajednica Vodnjana, Kanfanara, Rovinja i Svetvinčenta. Na taj se način izašlo iz lokalnih okvira na područje šire regije, a osim duže trkačke dionice, nudi se i rekreativna, kraća tura, kako bi cijela obitelji mogla guštati u prirodi.

Zanimljivo, osim izvornih autohtonih postoji i jedna uvezena „preko bare“. BEER MILE organiziramo povodom Međunarodnog dana pive (prvi petak u kolovozu). Opisati ovu utrku je vrlo jednostavno: trčite 4 kruga uz 4 pive. Nakon što se označi početak utrke, sudionici moraju ispiti, po službenim međunarodnim pravilima, 0,4 dcl piva i istrčati 400 metara (jedan krug na stadionu) i tako 4 puta. Ukupna dužina je 1.600 metara i stoga je u nazivu utrke riječ milja. Ovo ljeto navratite do Vodnjana na BEERA FESTIVAL gdje će se predstaviti lokalni proizvođači bire, ali moguće je sudjelovati i u štafetnoj kombinaciji. Tog će dana ujedno biti i finale neslužbene Pivske lige na kojoj će svi sudionici moći brzinu usporediti s pobjednicima na četiri lokalne pivske utrke u Kutini, Križu, Varaždinu i Zagrebu.

Za kraj naglasimo, Istra je predivna regija marljivih ljudi koji žele svim posjetiteljima omogućiti uživanje u svakodnevnim trenucima. U kojem god gradiću, mjestašcu ili zaseoku boravili, oduševit ćete se. Ali ako želite spojiti aktivni odmor i najbolje lokalne proizvođače, nemojte lutati okolo. Fermajte se i uskočite u ISTRun Eat Drink karavanu i zadnje nedjelje u svibnju napravite đir po vinogradima za Dane otvorenih vrata vinskih podruma u Brajkoviće kod vinara Lunike. Najkraću noć dočekajte u srednjovjekovnom Kaštelu u Svetvinčentu uz Kampanjola biru. Ljetne mjesece prepustite turistima, a u Rovinj navratite početkom rujna na SRDELA RUN, krajem listopada posjetite Badernu i pridružite se humanitarnoj utrci BAKALARun uz Alden bakalar na bijelo, a kraj godine rezervirajte za trčanje po masliniku Oio Vivo uz degustaciju mladog ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top