Magazin Trčanje
SavjetiŠto napraviti kad nam postane dosadno na treninzima

Što napraviti kad nam postane dosadno na treninzima

Mudra izreka kaže kako je ponavljanje majka znanja, a to isto će potvrditi i sportaši. Svaki profesionalac (a bome i amater) proveo je nebrojene sate ponavljajući i usavršavajući glavne elemente svojega sporta. Kako bi u nečemu bili uspješni moramo to vježbati gotovo svaki dan zar ne? Ako želimo biti brži i bolji trkači jedino što trebamo činiti je trčati? Pa logično! Ili možda ipak nije?

Naravno kako su razne varijante trkačkih treninga najefikasniji način da postanemo brži, izdržljiviji i bolji trkači no to nije jedina i isključiva aktivnost koja će nas dovesti do našeg cilja. Već smo u nekoliko navrata naglašavali kako određena vrsta treninga snage može pomoći jačanju mišića i tetiva koji nam pomažu u lakšem i efikasnijem trčanju. Ovoga puta pažnju skrećemo na druge aktivnosti koje bi mogle upotpuniti našu sportsku sliku i približiti nas cilju.

Ljudi nisu strojevi i kolikogod bili fokusirani i predani zadatku, normalno je da nam određena vrsta treninga u jednom trenutku dosadi. Kontinuitet je bitan no kada dođe do zasićenja i umora od ponavljanja uvijek jednoga te istog treba nam promjena i novi sadržaj. Promjenu dinamike u našoj rutini možemo postići uvođenjem komplementarnih sportskih aktivnosti. Komplementarne sportske aktivnosti su vježbe ili sportovi koji se izvode uz primarni sport kako bi se poboljšala izvedba ili osigurala ravnoteža cjelokupnog razvoja sportaša. Te se aktivnosti biraju na temelju njihove sposobnosti aktivacije različitih mišićnih skupina i razvoja različitih vještina koje imaju pozitivan učinak na izvedbu primarnog sporta, u ovom slučaju trčanja. Isto tako to su aktivnosti koje razbijaju rutinu, uvode novitete i stavljaju sportaša u jedno novo, drugačije i izazovno okruženje.

Odmorite umorne zglobove

Kao jedna od najboljih komplementarnih aktivnosti tu je plivanje. Osim što plivanje odlično utječe na kardiovaskularni sustav i poboljšava kapacitet pluća, ono pruža uvijek dobrodošli odmor našim zglobovima i tetivama. Za vrijeme plivanja tijelo se aktivira na drugačiji način u odnosu na trčanje, a pojačani rad gornjeg dijela tijela te posebice mišića trupa dovesti će do boljeg držanja, posture i ekonomičnijeg trčanja.

Vožnja bicikla još je jedna aerobna vježba koja poboljšava kardiovaskularnu izdržljivost i snagu nogu. Bicikl nas može odvesti na nove, dalje i neistražene puteve, a da čovjek ulazi u „zonu“ dok guta kilometre na sličan način kao i u trčanju. Osobno sam oduvijek volio vožnju bicikla te posebice kada sam liječio povredu Ahilove tetive koja me izbacila iz trčanja na jedno vrijeme. Snage, volje i kondicije sam imao, ali udarci prilikom trčanja bili su previše za moju nogu te je u tom periodu bicikl bio moj glavni trening prijatelj te je oporavak bio kudikamo brži.

Skijaško trčanje je, kako samo ime govori, trčanje u nešto težim uvjetima. Na nogama nam nisu tenisice već posebne skije dok smo lokalnu cestu ili trail zamijenili  snježnom stazom. U ovom sportu aktivne su slične mišićne skupine kao u trčanju no na jedan drugačiji način. Umjesto odraza prisutno je odgurivanje tj. klizeći korak koji itekako razvija snagu nogu i aerobnu izdržljivost. Idealna je aktivnost ako ste zapeli u snijegom prekrivenim krajevima i htjeli biste isprobati nešto novo, ali ipak slično trčanju.

Ohrabrite se i krenite u nepoznato

Možda se ne čini kao logičan odabir no penjanje (rock climbing) itekako može biti zabavna i korisna komplementarna aktivnosti. Penjanje predstavlja fizički i psihički izazov rješavanja problema i zadatka. Ta psihička komponenta može nam poslužiti u savladavanju kriza za vrijeme dužina ili pomicanja vlastitih trkačkih granica. Trup i gornji dio tijela posebno su aktivni dok noge imaju totalno drugačiju zadaću u odnosu na trčanje što sve utječe na agilnost i snalažljivost u prostoru koju će posebno cijeniti trail trkači.

Ples i plesne rutine poput baleta, hip-hopa ili salse, pružaju dinamičan i ugodan način za poboljšanje fleksibilnosti, koordinacije i ritma. Ples poboljšava svijest o tijelu, ravnotežu i agilnost, što može koristiti trkačima poboljšavajući efikasnost i ekonomičnost kretanja. Jednako tako ples razvija aerobnu izdržljivost (probajte samo preživjeti sat vremena plesnog tečaja, teže je nego što se na papiru čini). Ples je odlična aktivnost koja pruža fizičke benefite, ali i zabavu i motivaciju što je prijeko potrebno umornim i pretreniranim trkačima.

Uključivanje komplementarnih aktivnosti u režim treninga trkača nije samo korisna nadopuna već je temeljni aspekt poboljšanja izvedbe i postizanja boljih rezultata. Različite aktivnosti pružaju kompletniji razvoj tijela i utječu na Fizički, fiziološki i mentalni razvoj i napredak sportaša. Sve to zajedno vodi ka boljem zdravlju, kondiciji i na kraju krajeva užitku bavljenja sportom. Zato budite odvažni i proširite svoju sportsku granu i izazovite sami sebe uz nove sportske aktivnosti.

Maroje Ćuk

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top