Magazin Trčanje
UtrkeNordijski hodači, klinci, odrasli i tajni agent Medo

Nordijski hodači, klinci, odrasli i tajni agent Medo

Zagrebački proljetni cener iduće će godine biti održan sedmi put. U odnosu na prvo izdanje utrke do danas se puno toga promijenilo u organizaciji. Započelo je utrkama na 5 i 10 kilometara i nagradnjačom kojom se željelo potaknuti rekreativce na dolazak, na svojevrsno buđenje iz zimskog sna i pružiti im priliku da na kratkoj i brzoj stazi provjere svoju formu uoči dolaska lijepog proljetnog vremena. U narednim godinama osim dvije staze i nagradnjače bila je tu i štafetna utrka 2×5 kilometara koja je u međuvremenu ugašena, a umjesto nje organizirane su prilično masovne i vesele dječje utrke, Expo je rastao kako je vrijeme prolazilo, sponzori su s godinama postajali sve brojniji, a u 2024. će novost biti staza za nordijske hodače.

S obzirom da je Proljetni cener primarno namijenjen rekreativnim trkačima, početnicima i onima malo iskusnijima, tako je procjena da bi nordijski hodači, dio kojih se nakon nekog vremena odvaži i na trčanje, trebali biti sastavni dio jednog lijepog trkačkog eventa. Za prvu godinu odlučeno je da se osigura 100 mjesta za ‘nordijce’ .

Istodobno, novost na utrci će biti dolazak Crvenih nosova. Riječ je o udruzi koja uz pomoć umjetnosti profesionalnog klauniranja, humora i smijeha nastoji vratiti ljudima u teškim i kriznim situacijama i okolnostima osjećaj radosti, sreće i optimizma. Pogotovo je hvale vrijedna njihov rad s bolesnom djecom. Klaunovidoktori dosad su bili zastupljeni na Proljetnom ceneru preko jednog od voditelja – Tomislava Ćurkovića znanog i kao Primarijus Dibidus čija je klaunovska supermoć da mislima razdvaja slojeve napolitanki. Dosad je njegova dio posla na Proljetnom ceneru bio vođenje dječjih utrka, puštanje (dobre) glazbe i objava dobitnika nagradnjače.

Dolazak Crvenih nosova dogovoren je nakon što su dosadašnji partneri utrke, FB Humanitarci, prestali s radom. Ideja od prve godine je da utrka bude i humanitarnog karaktera, pa svi trkači koji žele nastupiti na Proljetnom ceneru imaju priliku tijekom prijave uplatiti koji euro za humanitarne potrebe. Do jučer su ta činili za FB Humanitarce, od naredne godine novac će biti uplaćen Crvenim nosovima.

Epidemija korona virusa utjecala je na sve utrke, pa tako i na Proljetni cener. Srećom, partneri koji prate utrku koja se tradicionalno održava početkom ožujka na Savskom nasipu ostali su dosljedni svojoj misiji, pa ne samo da promoviraju svoje proizvode nego itekako i sudjeluju u organizaciji eventa te se rado odazivaju na punjenje ‘vreće s darovima’  za nagradnjaču. Garmin, PiP/Farmakol, Naturel Wealth Mizuno, Cetina, Zagrebačka pivovara sa svojim Hidrama i Žujama, Naturel, a od prošle godine i Školska knjiga, PSK i Tvornica zdrave hrane itekako su zaslužni da je Proljetni cener danas cijenjena utrka koja okuplja više od 700 odraslih i djece svake godine.

U svakom zlu nešto je dobroga, pa je epidemija korona virusa trkačku zajednicu usmjerila prema virtualnim utrkama, a one se i danas, daleko od vremena zabrana okupljanja, pokazuju kao zanimljiv koncept. Naime, postoje ljudi koji nemaju mogućnosti doći na neku utrku daleko od grada svog stanovanja, a virtualkom ipak si omogućuju trčati na omiljenoj trci. Neki su motivirani dobrim startnim paketom, neki idejom da makar i udaljeni od prijatelja zajedno trče na istoj utrci, a tu su i oni koji ne propuštaju ‘zaraditi’  svog medvjeda, super medalju koja je postala simbol Proljetnog cenera. U 2024. godini, kako je već i najavljeno, medalja će biti dizajnirana tako da će medo biti prerušen u tajnog agenta Jamesa Bonda. Poveznica je u njegovom operativnom broju 007 i sedmom izdanju utrke.

Na kraju svakako naglasimo da nas 16. ožujka na Nasipu očekuje novo veselo izdanje Proljetnog cenera. Nadamo se lijepom i sunčanom vremenu, s dvoznamenkastim brojem Celzijevaca, a ako nas sreća ne posluži onda barem da nema jakog (hladnog) vjetra i kiše. Nagrade za nagradnjaču su već spremne, medalje, majice, ruksaci i ostale ‘sitnice’  su u izradi, sad tek preostaje biti strpljiv i dočekati ožujak. Dva i pol mjeseca će brzo proći…

Neven Miladin

Kako (još) donirati Crvenim nosovima

Osim uplatom određenog iznosa tijekom prijave na Proljetni cener, udruzi Crveni nosovi možete novčano pomoći i uplatom izravno na njihov žiro račun. Na web stranicama Crvenih nosova vrlo je jasno objašnjeno kako i zašto uplatiti novac te kome je namijenjen.

‘Donesite radost djeci, starijima i ljudima u teškim životnim situacijama kad im je to najpotrebnije. Vaše donacije donose im smijeh i veselje diljem Hrvatske. Klaunovidoktori svakodnevno zamjenjuju bol i težinu trenutka s osjećajem sreće i optimizma. To je čarolija crvenog nosa, a vaše donacije temelj su našeg djelovanja. Hvala Vam što ste naš i njihov oslonac’, stoji u uvodu stranice posvećene donacijama.

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top