Magazin Trčanje
UtrkeHrvatice u Indiji stigle do ultramaratonske bronce

Hrvatice u Indiji stigle do ultramaratonske bronce

Malo je sportova u kojima se Hrvatska može pohvaliti višegodišnjim sportskim uspjesima. Kad se tomu pridoda činjenica da je riječ o atletici, mnogi će s nevjericom klimati glavom. No, činjenica je – Hrvatska je ultramaratonska velesila i to nitko ne može osporiti. U najnovijoj trkačkoj epizodi, Svjetskom prvenstvu na 50 kilometara koje se održalo u indijskom gradu Hyderabadu, naše ultrašice odradile su fenomenalnu utrku i stigle do brončane medalje.

‘Naše cure su ovdje službeno došle kao treća europska reprezentacija, u identičnom sastavu s kojim su lani osvojile broncu u Španjolskoj. Uz Veliku Britaniju i Španjolsku, naše poznanice s prvenstva Europe, ovdje su još odlične Amerikanke, zatim Južna Afrika koja svoju selekciju radi na Comrades najpoznatijem svjetskom ultramaratonu, tu je i Kanada te domaćin Indija, čije cure su nam totalna nepoznanica. Objektivno spremni smo za 5. mjesto, a za bolje od toga nam treba dobar naklon sreće i naravno dobra taktička trka s kojom je trebamo zaslužiti. Vrijeme je grozomorno, ali to može biti voda na naš mlin. Mi imamo u trci ultrašice koje su mentalno jače u odnosu na nešto brže maratonke i sve što usporava trku je bolje za one koje su trčale dalje od maratona. Mislim da će se ono pravo rješavati tek iza 42. kilometra’, kazao je u najavi izbornik Dragan Janković koji je svoje nade u dobar plasman prvenstveno polagao u odličnu Natašu Šustić (čija je sestra blizanka Nikolina postala svjetska prvakinja na 100 kilometara 2018. godine), Mirjanu Šimek Bilić i neuništivu Veroniku Jurišić.

Po vrlo vrućem vremenu, u super jakoj konkurenciji, naše ultrašice odličnom su utrkom potvrdile nagađanja izbornika. Španjolke su bile uvjerljivo treće do 35. kilometra, a onda se raspale. U narednih sedam kilometara Hrvatice su iskazale odličnu tjelesnu spremnost i stigle do bronce.

Hrvatsku su Indiji predstavljali: Silvia Šimunović (AK Sljeme), Nataša Šustić (AK Sljeme), Ines Jozić (UMK Mazator), Mirjana Šimek Bilić (AK Sljeme), Veronika Jurišić (AK Sljeme), Dubravka Mesec (AK Fit), Kristijan Rubinić (AK Jastreb), Andrej Hladnik (AK Varaždin), Ante Živković (AK Fit)

Dosadašnje hrvatske ultraške medalje

Put Hrvatske prema svjetskom vrhu rezultatski je potvrđen 2015. godine kad je Marija Vrajić u nizozemskom Winschotenu istrčala 100 kilometara za 7:27:11 i osvojila brončanu medalju. Par mjeseci kasnije Vrajić je trčala SP na 50 kilometara u Dohi i stigla do srebra, dok se ženska reprezentacija okitila naslovnom svjetskih prvakinja (uz Vrajić trčale su i Nikolina Šustić i Antonija Orlić).

Naredne godine djevojke su ponovno briljirale. Prvo je sredinom studenoga 2016. reprezentacija u sastavu Matea Matošević, Barbara Belušić i Marija Vrajić osvojila ekipnu svjetsku broncu na 50 kilometara u Dohi, a dva tjedna kasnije je Nikolina Šustić osvojila svjetsko srebro na 100 kilometara u španjolskom Los Alcazaresu.

Najveći uspjeh hrvatskog ultraškog trčanja ostvarila je 2018. fenomenalnom utrkom u Sv. Martinu na Muri fantastična Nikolina Šustić osvojivši svjetsko zlato na 100 kilometara, a ženska reprezentacija osvojila je ekipnu broncu.

Do ove godine uslijedilo je malo zatišje kad su u pitanju osvajanja medalja, dogodila je i svojevrsna smjena generacija, pa je bronca iz Indije ne samo jako veliki uspjeh, nego i poticaj za vrijeme koje je tek pred nama. Sasvim je jasno da ponovno gradimo odličnu reprezentacija, damama se polako priključuju i sve bolji muški ultraši, te da se u vremenu koje slijedi možemo nadati novim uspjesima ultraš(ic)a.

Neven Miladin

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top