Magazin Trčanje
TekstoviTrčanje najromantičnijim gradom u Istri

Trčanje najromantičnijim gradom u Istri

Smješten na zapadnoj obali Istre, gradić od tek nekoliko tisuća stanovnika ponosi se ne samo svojom dugom povijesti, značajem u razvoju kulture i baštine, nego i sposobnošću stanovnika da se prilagode turističkim, sportsko-rekreativnim, gospodarskim… potrebama. Tako je bilo kroz povijest, tako je i danas. Novigrad, znan i kao Cittanova, zaista je biser čija povijest seže u VII. stoljeće, koji se kroz vjekove razvijao na svom malom poluotoku s vrlo plodnim zaleđem.

Radi geografskog položaja često je bio u središtu važnih povijesnih zbivanja. Novigradom su u prvim godinama postojanja vladali Bizantinci, pa ga je preuzela franačka uprava, slijedili su Nijemci, Mleci, Napoleonova Francuska, Austro-ugarska, da bi u Drugom svjetskom ratu bio pod talijanskom okupacijom. Utjecaj svih tih kultura i danas je vidljiv na ulicama grada te predstavlja zaista bogatu kulturnu baštinu koja je toliko velika da još nije u potpunosti istražena.

Turistički gledano, osim čistog, toplog, tirkiznog mora, Novigrad nudi puno mogućnosti za avanturistički turizam i rekreaciju. Lijepe biciklističko-trkačke staze koje vode do ušća rijeke Mirne, predivni krajolici kojima dominiraju vinogradi, gradski parkovi i šetnice, mogućnosti kajakarenja uz razvedenu obalu ili po Mirni, samo je dio onoga što grad i okolica nude svojim gostima. Blizina Umaga, Poreča i Buja, slovenske granice i odlična povezanost s unutrašnjosti Hrvatske definitivno pozitivno utječu na razvoj turizma.

S trkačke strane gledano, Novigrad se odlično pozicionirao u kalendarima polumaratonskih duljina, pa je Novigrad/Cittanova Run itekako poznata i dobro posjećena utrka. Od ove godine trčat će se početkom prosinca, što je odlična vijest za kontinentalce koji žele svoje hladne zimske treninge barem na kratko zamijeniti trčanjem na toplom istarskom suncu. Istovremeno, ljude koje turistička znatiželje ili posao odvedu do Novigrada definitivno će imati odličan izbor za trening. Gradske ulice premrežene prelijepim, raznobojnim, starinskim pročeljima, crkva sv. Pelagija, gradska lučica Mandrač i prolaz uz stare zidine samo su mali dio staze koju će svaki rekreativac itekako cijeniti.

S druge strane, za jače napore i veće duljine tu su i pravci koji vode van grada; treninzi brzine mogu se s užitkom odraditi primjerice popularnom šetnicom u Karpinjanu koja praćena mirisom borovih iglica vijuga uz more, a trening duljine stazama izvan grada čiji se kilometri protežu pitoresknim maslinicima i uređenim vinogradima.

Kako bilo, Novigrad zaista nudi pregršt zanimljivosti i zabave trkačima, pa i onima koji povremeno vole preskočiti trening i umjesto znojenja na stazi odabrati uživanje u čašici lokalnog muškata. Ako vam ni to nije dovoljno, znajte da se Novigrad smatra najromantičnijim gradom u Istri. Za to zaista postoje dobri razlozi…

Neven Miladin

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top