Magazin Trčanje
UtrkeOtkrijte Istru kao trkačku gastronomadsku destinaciju

Otkrijte Istru kao trkačku gastronomadsku destinaciju

Danas je u kaštelu Morosini-Grimani predstavljen jedinstven proizvod ISTRun Eat Drink, u suradnji lokalnih proizvođača i turističkih zajednica. Idejni začetnik ove manifestacije, Erik Lukšić, naglasio je kako ovo nije samo najava niz utrka, već najava manifestacije koja predstavlja Istru kao izvornu gastronomadsku destinaciju. Konačni rezultat je ne samo načelno objedinjavanje dosadašnjih utrka pod zajednički naziv, već udruživanje svih utrka u hedonističku karavanu koja se predstavlja trkačkoj zajednici. Većina Istrijana je već upoznata s dosadašnjim utrkama (Špaleta Run, Run 4 Teran, Štrika-Ferata Run u Rovinju i Oio Vivo Run) te se ova nova utrka BEERun u Svetvinčentu savršeno uklopila za promociju novog koncepta ISTRun Eat Drink.

Termini održavanja utrka su sljedeći:

  • Špaleta Run – 10. travnja
  • Run 4 Teran – 28. svibnja
  • BEERun – 24. lipnja
  • Srdela Run – 10. rujna
  • Oio Vivo Run – 5. studenoga

Svi sudionici koji se prijave do prvog dana proljeća, 21. ožujka ostvaruju pravo na popust jer umjesto 50 Eura, koliko bi koštalo pojedinačna prijava na svaku utrku, plaćaju 40 EU. Također, kao dodatna motivacija za ranu prijavu, na prvoj stanici, Stanciji Buršić očekuje originalna trkačka majica. Prijave će također biti moguće i na svakoj pojedinačnoj utrci po cijeni od 10 EU. Novost je i organizacija dječjih utrka teći ići mići za predškolski uzrast uz partnerstvo s obrtom ići mići koji će pripremiti lutke za prvoplasirane sudionike.

Direktorica TZ Vodnjan-Dignano Morena Smoljan je s velikim zadovoljstvom istaknula kako je ovo već osma godina kako se utrke održavaju na području Grada Vodnjana od kuda je sve krenulo, a simbolički, mjesto gdje i završava karavana utrkom Oio Vivo Run u istoimenom masliniku. Podršku ovom projektu od prvog dana je za tradicionalno obilježavanje Špalete zaslužna Stancija Buršić koja je s ponosom podsjetila da je prva utrka uopće s ovim konceptom krenula upravo iz njihove „korte“ davne 2015. godine.

Druga utrka, Run 4 Teran, će biti održana po Štriki Ferati i vinogradima i maslinicima Vinarije Lunika koji su se uključili prošle godine. Direktorica se prisjetila izvrsne atmosfere prilikom otvaranja novog podruma te istaknula zadovoljstvo jer se ovom utrkom revalorizira i stara pruga koja je nedavno obnovljena. Sama je pruga ujedno i neiscrpan izvor za imena kojima vinar Daniel Bastijančić oplemenjuje svoja vina, pa je tako i vino sorte teran nazvao Carbun po ugljenu, bez kojeg ne bi mogli kretati vlakovi.

Najnovija utrka u karavani imat će cilj u kaštelu Morosini – Grimani, gdje je i predstavljen novi koncept. Partneri su dobro nam poznati pivari iz Kampanjola Eko Bire koji su priznati i preko Učke jer su tvorci prve hrvatske ekološke bire od ječma i hmelja iz eko uzgoja. Domaćin ovog predstavljanja, direktor TZ Svetvinčenat Dean Pustijanac, zahvalio se mogućnošću sudjelovanja u ovom zanimljivom projektu koji spoj rekreacije, sporta i gastronomije. Rekao je također kako je uvjeren da je ovo ispravan put za razvoj destinacije, s naglaskom na sljubljivanje outdoor turizma i gastronomije.

Predzadnja postaja je također na Štrika Ferati, ali na njenom južnom krajnjem dijelu. Ove se godine uključila i Mirna Rovinj (Podravka) zbog čega je utrka i nazvana Srdela Run. Na ovaj se način brend Mirne i Eva sardina pozicionirala kao društveno odgovorna kompanija koja podržava lokalne aktivnosti. Potporu je također nastavila i TZ Rovinj, koja osim ove utrke, podržava i manifestaciju Wine & Walk na istoj lokaciji stare pruge.

Cilj je na području istog grada od kuda ISTRun Eat Drink i počinje, i na određeni način, simbolično zatvaramo krug u jednom od najvećih maslinika u cijeloj Istri s utrkom Oio Vivo Run. Simbioza svih partnera ovog projekta iščitava se i u logu u kojem se nalaze četiri kruga koji se međusobno isprepliću i simboliziraju 4 grada i općine, četiri turističke zajednice koje se međusobno nadopunjuju i zajednički brendiraju ovaj novi turističko sportski gastronomski doživljaj.

Turističke zajednice Općina Kanfanara i Savičente te Grada Vodnjana i Rovinja ovim projektom zajednički promoviraju svoje destinacije kroz njihove prirodne, povijesne i gastronomske posebnosti. Bogatom gastronomskom ponudom i prirodnom baštinom spajamo centralnu južnu Istru i predstavljamo je ljubiteljima sporta, rekreacije i gastronomije domaćim i stranim gostima.

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top