Magazin Trčanje
VijestiSnaga propolisa kod virusnih oboljenja

Snaga propolisa kod virusnih oboljenja

Propolis se tradicionalno koristi više od 2.000 godina i s razlogom se naziva prirodnim antibiotikom. Umjesto sintetskih lijekova i pripravaka preporučujemo rješenja iz prirode s kojima možete na zdrav i jednostavan način prevenirati i ukloniti neugodne simptome virusnih infekcija grla i prevenirati razvoj težih stanja

Propolis je zajedničko ime za smjesu smolastih supstanci koje pčele skupljaju s kore i listova biljaka. Pčele ga miješaju sa sekretom čeljusnih žlijezdi, enzimski ga modificiraju tako da najvažnije sastavnice, flavonoidi, postaju aktivne tvari. Specifičnog je izgleda, jedinstvenog gorkastog okusa, karakterističnog i aromatičnog mirisa te kompleksnog sastava.

Flavonoidi su u najvećoj mjeri zaslužni za ljekovito djelovanje propolisa. U propolisu su zastupljeni brojni flavonoidi: galangin, kvercetin, krizin, kempferol, apigenin, pinocembrin i pinobanksin. Brojnim istraživanjima je utvrđeno da propolis posjeduje širok spektar aktivnosti, djeluje protuupalno, imunostimulirajuće i antimikrobno. Odličan je u borbi protiv bakterija i virusa različitih oblika gljivica i parazita. Preventivnom upotrebom propolis čuva zdravlje, ublažava tegobe u slučajevima gripe, različitih oblika viroza, gripe te upalnih procesa usne šupljine (upala grla, afte, paradentoza) i sinusa.

Obavezno pročitajte deklaraciju

Sama prisutnost flavonoida izražava se njihovom ukupnom koncentracijom. Stoga, treba pogledati deklaraciju o propolisu i utvrditi je li naznačena količina flavonoida ili bezvrijedni podatak količine suhe tvari i prefiks nativni. Najčešće su na tržištu dostupne alkoholne i bezalkoholne otopine propolisa u obliku kapi i sprejeva.

Grlo, odnosno ždrijelo, vrlo je važan dio našeg tijela, u kojem se susreću putovi gutanja i disanja. Ima tri osnovne zadaće, a to je da štiti donje dišne putove i probavni sustav, sudjeluje u procesu gutanja te stvara rezonanciju i omogućava artikulaciju govora. U tome mu pomaže slina koju luče žlijezde slinovnice. Ona vlaži i razmekšava uzetu hranu, mehanički čisti usnu šupljinu i uništava bakterije, jer sadrži baktericid tiocijanat. Ždrijelo je, nakon usne šupljine, prvo izloženo vanjskim utjecajima, a zbog velike koncentracije limfatičkog tkiva, koje ima zaštitnu ulogu, jako reagira na upale. Najčešći uzročnici upala gornjeg respiratornog sustava, pa tako i upala grla, su virusi, 80 do 95 posto svih akutnih grlobolja je virusnog podrijetla. Najčešće se prenose kapljicama sekreta prilikom govora, kašlja i kihanja.

Liječenje i samoliječenje

Nije suvišno podsjetiti na opće higijenske mjere za sprečavanje širenja infekcije kao što su pranje i dezinfekcija ruku, izbjegavanje zatvorenih prostora u kojima boravi puno ljudi, provjetravanje prostorija jer nedovoljna vlažnost zraka isušuje sluznicu koja time postaje manje otporna na virusne infekcije.

Kod virusnih infekcija možemo si pomoći sami i uz savjet ljekarnika. Umjesto sintetskih lijekova i pripravaka preporučujemo rješenja iz prirode s kojima možete na zdrav i jednostavan način prevenirati i ukloniti neugodne simptome virusnih infekcija grla i prevenirati razvoj težih stanja.

Ispiranje i ovlaživanje nosne i usne šupljine preparatima propolisa dovodi do smanjenja učestalost infekcija gornjih dišnih putova za 36 posto, značajnog smanjenja virusnog opterećenja u bolesnika s infekcijom gornjih dišnih putova, smanjenja prijenosa na kontakte u kućanstvu za 35 posto te skraćenja trajanja bolesti za 1,9 dana

Farmakol Propolis sprejevi  za grlo sadrže otopinu suhog ekstrakta propolisa standardiziranog na flavonoide, s ekstraktima kadulje i mente. 100 posto prirodno, bez konzervansa, umjetnih  aroma!

Učinkovito jačaju sluznicu usne šupljine, preventivna su i akutna potpora otpornosti i normalnoj funkciji sluznice grla i ždrijela, djeluju protuupalno i antiseptički, dezinficiraju usnu šupljinu, ublažavaju peckanje i žarenje popraćeno s bolnim i otežanim gutanjem te olakšavaju simptome kod promuklosti, umiruju nadraženu sluznicu grla, usne šupljine, ždrijela i glasnica.

Farmakol Aquapropol sprej vodenu otopinu propolisa preporučujemo za djecu od 1. godine života.

Nasopip propolisni sprej za higijenu nosne šupljine, s krojenom bijelog sljeza,  za djecu od 7. godine i odrasle.

Farmakol Pastile s propolisom odličan su izbor kod bolnog grla.

Tags:

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top