Magazin Trčanje
VijestiSupruga i inReach Mini spasili čovjeka nakon pada od 76 metara

Supruga i inReach Mini spasili čovjeka nakon pada od 76 metara

Matt Pinchak se ne sjeća pada. Sjeća se kada se uže zaglavilo dok je sa ženom penjao dugi smjer. Sjeća se svog pokušaja da oslobodi uže. A onda se sjeća kako se probudio u podnožju planine, nesposoban kretati se. Supruga ga je gledala kako se prevrće pokušavajući osloboditi uže te kako pada.

‘Odmah je bilo očito da mi je potrebna ozbiljna pomoć’, rekao je Pinchak.

Pinchak se penjao sedam godina i imao je veliko iskustvo na stijeni. Njegova supruga bila je relativno nova u tome. Samo vikend ranije uživala je u svom prvom usponu i spuštanju po užetu. No, nakon nesreće odlično se snašla. Prvo je pokrenula SOS poziv na njihovom satelitskom komunikacijskom uređaju inReach Mini koji je proslijedio informaciju o incidentu osoblju u Međunarodnom centru za koordinaciju hitnih intervencija Garmin (IERCC). Zatim se sama spustila do supruga. To je zahtijevalo spuštanje po užetu, uski prijelaz i još jednom spuštanje po užetu.

‘Uspjela je ostati pribrana i učiniti ono što je potrebno. Kad je završila drugo spuštanje, mogli smo čuti kako se približava helikopter’, rekao je Pinchak.

Sve u svemu, spašavanje je trajalo nešto više od dva sata od trenutka aktiviranja SOS okidača. Kad su čuli helikopter iznad sebe, Pinchak je počeo jecati. Tek tada je postao svjestan ozbiljnosti situacije. Helikopter je Pinchaka podigao u kabinu i odvezao ga izravno u bolnicu.

Snimke su pokazale da je Pinchak imao šest prijeloma kralježaka, uključujući jedan ozbiljan kompresijski prijelom. Bio je 10 tjedana u posebnom aparatu kako bi mu kralježnica zacijelila, ali oporavak ide izuzetno dobro.

‘Uvijek sam sigurnost shvaćao preozbiljno i osjećao sam se prilično neugodno odvoditi ljude tako duboko u zaleđe bez mogućnosti da dobiju pomoć ako se nešto dogodi’, rekao je Pinchak. ‘Samo malo istraživanja pokazalo je da je inReach daleko omiljeni predmet outdoor entuzijasta’.

Osim toga, Pinchak, inženjer zrakoplovstva, upoznat je s Iridium satelitima – tehnologijom koja je bila imperativ tog dana kada su bili u jaruzi bez usluge mobitela. Pinchak nije siguran što bi toga dana učinili bez inReach uređaja.

‘Jedva sam se mogao kretati, a pokušaj povratka na ravno tlo gotovo bi sigurno uzrokovao ozljedu leđne moždine’, rekao je Pinchak.

Rekao je da se njegova perspektiva tog dana promijenila. Penjao se sedam godina bez nesreće. Srećom, kad se dogodila, bio je spreman.

‘350 dolara za inReach Mini, a zatim 15 dolara mjesečno za pretplatu činilo mi se nedopustivim kada sam odlučivao trebam li nabaviti satelitski komunikator ili ne, ali sada kada mi je doslovno spasio život, imati inReach nije predmet rasprave“, rekao je Pinchak. “Sada se pitam zašto ga nisam nabavio ranije i toplo preporučujem svakom entuzijastu na otvorenom ne samo da ga nabavi, nego da nikada nigdje ne putuje bez njega’.

OBAVIJEST: Potrebna je aktivna satelitska pretplata. Neke jurisdikcije reguliraju ili zabranjuju upotrebu satelitskih komunikacijskih uređaja. Vaša je odgovornost znati i slijediti sve važeće zakone u nadležnostima u kojima se namjerava koristiti satelitski komunikacijski uređaj.

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top