Magazin Trčanje
Utrke25. Žumberačka utrka ove godine na izmijenjenoj stazi

25. Žumberačka utrka ove godine na izmijenjenoj stazi

U kombinaciji da budu odgovorni prema novoj korona situaciji te izbjegnu nepotrebni prijevoz trkača u punim autobusima od Sošica do Radatovića, ali i želji da se prikaže jedan drugačiji Žumberak, organizator je ove godine odlučio start i cilj utrke ostaviti u Sošicama. Dosadašnja ruta utrke od Radatovića do Sošica trebala je spojiti Zapadni i središnji dio Žumberka. Ove godine natjecanje će se održati u samom središtu Žumberka, na zanimljivoj, uzbudljivijoj a vjerujemo i nešto lakšoj stazi.

Počnimo od Sošica. Kada je prije 25 godina održana prva Žumberačka utrka onda se o Sošicama pisalo kao mjestu netaknute prirode, pomalo zaspalom u vremenu gdje ponekad zaluta poneki turist. Danas je slika puno drugačija. Žumberak je postao Park prirode, u Sošicama je izgrađen posjetiteljski centar koji uskoro očekuje otvorenje, vikendima je to početna baza za mnogobrojne planinare i šetače. U gostionici u centru možete dobiti kartu s biciklističkim ili pješačkim rutama a možete i iznajmiti jedan od 10 električnih bicikala koji su stacionirani na glavnom trgu i nastaviti svoj put dalje na ekološki i tih način.

Tu se nalazi i start utrke na 15 ili 6 kilometara, ali i utrke djece od predškolske dobi do završetka osnovne škole. Trči se prema selu Sopote. Centar sela udaljen je 2 kilometra od starta, a selo je u više navrata dobilo nagradu za najuređenije selo Zagrebačke županije. Iako u selu živi samo jedan stanovnik mnogi stanovnici koji su davno napustili svoje kuće uredili su ih kao vikendice u onom izvornom obliku kakve su bile nekada, kada su prije mnogo desetljeća iz njih otišli.

Kilometar dalje prolazi se pokraj prelijepog Sopotskog slapa. Tu je ujedno i okret trkača na 6 km. Oni se vračaju a trkači na 15 kilometara nastavljaju dalje. Cesta vodi vijugavim šumskim putem sa stalnim, ali ne toliko strmim uzbrdicama i padinama. Cijelo vrijeme kroz šumu. Dva kilometra dalje nalazi se odvojak za Kekiće, opet jedno zanimljivo seoce s opet samo jednim stanovnikom.

Mi produžavamo dalje i nakon 1,5 km dolazimo do odvojka na kome stoji putokaz za Stari grad Žumberak. Nekadašnja uskočka utvrda do koje nas dijeli samo jedan kilometar. Tu ipak ne silazimo. Na tom križanju nalazi se mjesto oko kojeg se okrećemo i vraćamo. Opet kroz sva navedena lijepa mjesta.

‘Zanimljivost utrke je i ta da na njoj mogu nastupiti svi dobni uzrasti, od onih najmlađih do najstarijih sportaša. Naravno svatko u svojoj kategoriji. Obavezno povedite i svoje najmlađe’, kazali su nam organizatori poznati po svom gostoprimstvu, originalnim nagradama, a ove godine i posebnim glazbenim programom nakon natjecanja. Svakako vrijedno za posjetiti za one koji nisu bili. A oni koji jesu vjerojatno će se vratiti.

Ove godine natjecanje je potpomognuto od strane Ministarstva turizma i sporta te se očekuje i dodatna kvaliteta u provedbi programa. Raspis utrke i dodatne informacije možete vidjeti na web stranicama AK Žumberka.

 

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top