Magazin Trčanje
UtrkeSrušen 10 godina star hrvatski Ironman rekord

Srušen 10 godina star hrvatski Ironman rekord

Sport primarno volimo zbog emocije, volimo ga jer u nama budi onu dozu neizvjesnosti i uzbuđenja, volimo ga jer se u njemu događaju čuda. Danas se jedno takvo čudo dogodilo u Kopenhagenu a autor nam je odavno poznat – taj uporni triatlonac opet nas je ostavio bez teksta, samo tjedan dana nakon epske borbe na najtežem svjetskom triatlonu, Embrunmanu, srušio je 10 godina star hrvatski Ironman rekord.

Prošlo je samo tjedan dana od epske bitke u Embrunu gdje je Andreju Vištici izmaklo drugo mjesto za samo 20 sekundi. Tjedan je prošao u laganim treninzima, oporavku i sve naznake su pokazivali da je forma na visokoj razini. Sam Kopenhagen vrvio je od svjetske triatlonske elite – Cameron Wurf, rekorder biciklističke staze svjetskog prvenstva, Lionel Sanders, do prije nekoliko tjedana sudionik povijesnog dvoboja s Janom Frodenom za najboljeg svjetskog triatlonca, uz neizbježne Slovence Plešea i Kovačića – svi su u Danskoj prijestolnici tražili svoje mjesto pod suncem.

Naš najbolji triatlonac, Andrej Vištica, došao je na trku neopterećen. Uostalom, očekivati nakon iscrpljujućeg Embrunmana i samo sedam dana oporavka neki značajan rezultat bilo je vrlo optimistično.

No, zato sport i volimo jer se stvari događaju ne uvijek prema našim očekivanjima. Andrej je s plivanja izašao za 52 minute i 59 sekundi – solidno, ali ipak nedovoljno da se priključi u 10 najboljih. Pritiskao je maksimalno i uspio se uz ogromne napore održati u top 20 do 120. kilometra bicikla, no tada mu je ponestalo snage, što je očito bila posljedica iscrpljujućeg Embrunmana, i uz veliki napor upio je završiti biciklističku dionicu i ući u drugu tranziciju. Nakon brže tranzicije i promjene na trčanje, energija se vratila i Andrej je krenuo u fanatičnom ritmu rušiti protivnike jednog za drugim.

Nakon maratona koji je odradio s 4:02 minute po kilometru Andrej Vištica je postigao svoj najbolji rezultat u karijeri od 8 sati, 11 minuta I 40 sekundi s kojim je srušio službeni Ironman rekord Dejana Patrčevića iz 2011. Za 32 sekunde!

‘Ni u snu nisam očekivao da ću ovo postići. Nadao sam se, ali nakon onako krvave borbe u Embrunu nisam vjerovao da je moje tijelo sposobno za još jedan takav podvig. No od plivanja nadalje išlo je sve po planu i uspio sam. Presretan sam primarno jer sam protekle dvije godine, unatoč nedostatku utrka, krvavo radio samo s dva cilja – srušiti nacionalni Ironman rekord i završiti Ironman ispod osam sati. Prvi sam cilj ispunio, drugi me još čeka. Želio bi poručiti svima koji se bore i imaju cilj da ustraju i teško rade – njihovo će vrijeme doći kao što je došlo i moje’, inspirativno je zaključio Andrej.

Andrej Vištica je utrkom u Kopenhagenu uspješno najavio drugi dio sezone. Posljednjih mjesec dana proveo je u Sestriereu u Italiji na visinskim pripremama, spremajući se za vrlo napornu jesen.

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top