Magazin Trčanje
VijestiUblažite stres i umor: Antioksidansi u prehrani

Ublažite stres i umor: Antioksidansi u prehrani

Bavljenje tjelesnom aktivnosti i sportom dovodi do intenzivnog trošenja organizma. Radi svakodnevnih napora uzrokovanih treninzima ili natjecanjima preporučuje se, kao preventiva, uzimati antioksidanse u svakodnevnoj prehrani.

Sastavni dio našeg metabolizma je i tvorba tzv. slobodnih radikala. To je zajednički naziv za bilo koju tvar sposobnu za samostalno postojanje, ali koja sadrži jedan ili više nesparenih elektrona. Jedan od najštetnijih je superoksid radikal (O2-) koji svojim djelovanjem izaziva oksidacijska oštećenja stanica i tkiva.

Antioksidansi su tvari koje štite stanice od oksidacijskog djelovanja slobodnih radikala. Oni mogu biti enzimske ili neenzimske prirode. Kapacitet njihova stvaranja je uvjetovan genetski i spolom, životnom dobi, navikama, a osobito prehrambenim navikama jer mnoge tvari iz voća, povrća i žitarica neutraliziraju slobodne radikale.

Antioksidansi djeluju na tri različita načina: snižavaju energiju slobodnih radikala, zaustavljaju njihovo nastajanje i zaustavljaju lančanu reakciju oksidacije.

Često prehranom ne uspijevamo zadovoljiti potrebe za antioksidansima, osobito tijekom ljetnih mjeseci i učestalih treninga i fizičkih napora. U tom je slučaju, potrebno posegnuti za kvalitetnim dodatkom prehrani koji u sastavu ima dovoljnu količinu iskoristivih antioksidansa kako bi očuvali zdravlje svog tijela i smanjili umor i iscrpljenost koji se javljaju kao posljedica.

Kardiopip kapsule kombinacija su prirodnih antioksidansa: koenzima Q10 i propolisa standardiziranog na flavonoide uz dodatak vitamina B1 koji štiti srce i čuva krvne žile. Kardiopip kapsule imaju kardioprotektivni učinak, jačaju krvožilni sustav, preveniraju agregaciju trombocita i nastanak ugrušaka, sudjeluju u očuvanju snage srčanog mišića i normalne funkcije srca. Već nakon kratkog vremena uzimanja, Kardiopip kapsule ublažavaju simptome stresa i umora, daju energiju i povećavaju aerobnu snagu.

Koenzim Q10

Koenzim Q10 regulira opskrbu energijom naših stanica, a time i cijelog tijela. On inicira procese stvaranja energije u mitohondrijima, našim malim elektranama, u kojima se adenozin trifosfat (ATP), gorivo za naše tijelo, stvara iz hrane. Manjak koenzima Q10 dovodi do poremećaja energetske ravnoteže i različitih funkcionalnih poremećaja, slabljenja srčanog mišića, hipertenzije i mnogih drugih bolesti.

Flavonoidi

Flavonoidi su sekundarni metaboliti biljaka koji imaju snažno antioksidativno i protuupalno djelovanje na organizam. Novija istraživanja pokazala su da flavonoidi štite organizam od kardiovaskularnih, metaboličkih i neurodegenerativnih bolesti. Posebno je važan utjecaj flavonoida kod sportaša i rekreativaca zbog njihovih jedinstvenih zahtjeva u psihofizičkom smislu. Flavonoidi pomažu u različitim fiziološkim stanjima koja slijede za vrijeme i nakon tjelesne aktivnosti. Važnu ulogu imaju  u zaštiti i oporavku mišića i kostiju, smanjenju postotka tjelesne masti, prevenciji metaboličkih bolesti i održavanju mentalnog zdravlja sportaša i rekreativaca.

Vitamin B1 (Tiamin)

Tiamin je jedna od ključnih tvari za sportaše i sve koji intenzivno treniraju. Ovaj vitamin je izravan sudionik u sintezi proteina iz hrane, a bez proteina normalan rast mišićnog tkiva je nemoguć. Sportaši koji žele izgraditi svoje mišiće moraju jesti proteinske namirnice i kontrolirati količinu vitamina B1 koju unose u tijelo hranom. Manjak tiamina dovodi do poremećaja u procesu transporta kisika do mišićnog tkiva. To pak dovodi do smanjenja snage i izdržljivosti, što negativno utječe na fizičku snagu.

Petra Galović

Tags:

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top