Magazin Trčanje
UtrkeBivša hrvatska novinarka srušila rekord slavnog irskog Wicklow Round izazova

Bivša hrvatska novinarka srušila rekord slavnog irskog Wicklow Round izazova

Ljubitelji ultra Traila, trekinga i avanturističkih utrka sigurno su čuli za Wicklow Round, slavnu irsku utrku koju je unazad 12 godina završilo tek 48 trkača. Riječ je o svojevrsnom orijentacijskom izazovu koji predviđa trčanje 100-njak kilometara po stazama 26 planina, a izazov se mora završiti u manje od 24 sata. Ukupna elevacija iznosi 6.000 metara, a nerijetko je velika otegotna okolnost i magla, pogotovo noću.

Kakav, gotovo kultni status ima Wicklow Round svjedoči činjenica da je o njemu Moire O’Sullivan, prva žena koja je završila Wicklow Round, napisala odlično prodavanu knjigu Mud, Sweat and Tears: An Irish Woman’s Journey of Self-Discovery Paperback, a snimljen je i dokumentarac na temu nevjerojatne borbe trojice domaćih ultraša i rušenja tri rekorda u samo mjesec dana sredinom 2019. godine.

Izazov se službeno trči od 2009. godine i u već spomenutih 48 finišera tek su četiri žene. Od ove godine, točnije od proteklog vikenda, na listi finišera je i jedna Hrvatica čiji rezultat predstavlja novi ženski rekord Wicklow Rounda. Ne nije riječ o par minuta poboljšanom vremenu, nego o čak sat i 21 minutu boljem vremenu od prethodnog rekorda Karine Jonine iz 2017. godine. Ivana Kolarić, bivša novinarska Sportskih novosti, već nekoliko godina živi i radi u Irskoj, a na tamošnjim trail stazama provodi većinu svog slobodnog vremena.

Što se događalo na irskim planinama, na tih 100 i nešto kilometara? Evo što nam je ispričala Ivana.

Wicklow Round je orijentacijski izazov u kojem u 24 sata moraš, solo ili timski, pretrčati 26 planina. Redoslijed planina je određen i ne može se mijenjati, ali zato sami biramo rutu kojom trčimo, odnosno put kojim češ doći od točke A do točke B, pa do točke C i tako dalje. O tome zapravo ovisi i koliko češ na kraju imati istrčanih kilometara. Moja je ruta ispala 108 kilometara, a koliko možeš oduljiti stazu svjedoči da su neki trkači imali i do 120 istrčanih kilometara‘.

Da stvar ne bi bila previše jednostavna služe pravila o tome što od gadgeta i pomagala svaki trkač smije imati na svojem izazovu.

Jedino što smijemo koristiti su kompas i mapa. GPS nije dozvoljen, nije dozvoljena pratnja niti na jednom dijelu staze, jedino što smiješ imati je potpora s hranom i vodom na dijelovima gdje se prelazi cesta. Takvih je mjesta šest. Da nije baš lako svjedoči činjenica da je do sada samo 48 osoba, što solo, što u timu, završilo izazov, a od toga su bile samo četiri žene. Tri žene su trčale solo, a jedna u timu. Ja sam posljednja, četvrta, koja je završila Wicklow Round‘.

Unatoč magli Ivana je stigla do ženskog rekorda staze.

Najteži dio izazova je trčanje u mraku, još ako te uhvati magla i ne vidiš ni prst pred nosom… Tako mi je bilo prošle godine. Uh, nije čovjeku baš lako i svejedno. Dnevna vručina također jako otežava trčanje. Srećom, ove godine je bilo savršeno vrijeme. Prošli ženski rekord iznosio je 22:37:43, Karina Jonina ga je postavila još 2017. Ja sam eto bila brža za 1 sat i 21 minutu. Iskreno, ni ne znam otkud mi tolika energija. Još uvijek ne mogu vjerovati da sam srušila rekord i to s tako velikom razlikom, a ne za nekoliko minuta‘.

Inače, nije nevažno i spomenuti da ovogodišnji uspješno završeni izazov nije bio prvi Ivanin pokušaj da završi Wicklow Round. Prošle godine ga je trčala, ali je ostala kratka za dvije planine. Srećom, to ju nije obeshrabrilo za novi pokušaj. Bravo Ivana!

Ženski rezultati na Wicklow Roundu:

8. lipnja 2021. Ivana Kolarić (solo) 21:15:37
24. srpnja 2020. Daniela Lubiscakova, Philip O’Connel (tim) 23:14:26
6. svibnja 2017. Karina Jonina (solo) 22:37:43
29. svibnja 2009. Moire O’Sullivan (solo) 22:58:30

Neven Miladin

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top