Magazin Trčanje
VijestiKorona povećala potrebu za željezom

Korona povećala potrebu za željezom

Nedostatak željeza – anemija vodeći je rizični čimbenik zdravstvenih tegoba. U slučaju anemije tijelo pati od kroničnog i dugotrajnog nedostatka kisika, što se odražava na svakodnevno funkcioniranje. Stanje se potencijalno otežava pojavom bolesti COVID-19

Željezo je prisutno u eritrocitima (crvenim krvnim zrncima) i osigurava pravilno funkcioniranje hemoglobina i ravnomjerno raspoređivanje kisika po organizmu. Nedostatak željeza -anemija vodeći je rizični čimbenik zdravstvenih tegoba. U slučaju anemije tijelo pati od kroničnog i dugotrajnog nedostatka kisika, što se odražava na svakodnevno funkcioniranje. Simptomi i znakovi anemije(umor, glavobolja, iscrpljenost, pospanost, lupanje srca, slabiji tek i bljedilo, nedostatak zraka i oslabljena koncentracija) predstavljaju kompenzatorni kardiovaskularni i plućni odgovor na težinu i trajanje tkivne hipoksije (nedostatka kisika).

Stanje se potencijalno otežava pojavom bolesti COVID-19. Moguća patofiziološka veza između anemije i teških ishoda infekcije COVID-19 može se objasniti ovim razlozima. Pacijenti s anemijom imaju nisku razinu hemoglobina. U cirkulacijskom sustavu hemoglobin služi kao nosač kisika do ciljanih organa u tijelu. Kada je koncentracija hemoglobina u cirkulaciji niska, prijenos kisika do organa u tijelu je poremećen i uzrokuje hipoksiju koja na kraju rezultira disfunkcijom više organa. Višestruka disfunkcija organa pridonosi razvoju teških ishoda infekcije i bolesti COVID-19.

Autori Studije objavljene u časopisu Archive Euromedica istaknuli su da su crvene krvne stanice meta virusa SARS-CoV-2 koji ih oštećuje i negativno utječe na proces njihova stvaranja. Oblici oštećenja eritrocita dokazuju da virus negativno utječe na proces stvaranja eritrocita, što dovodi do nedostatka željeza i anemije. Gubitak eritrocita i niska razina hemoglobina (proteina koji prenosi kisik) u eritrocitima otežava prijenos kisika u tkiva i time povećava rizik njihova oštećenja. Sasvim je jasno, dakle, da su pojavom bolesti COVID-19 veće redovite potrebe za kisikom, a posredno i za željezom.

Farmakol Feropip sirup

Medni sirup s dodatkom željezo (II) fumarata, koje doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti, sadrži i koncentrirani sok aronije koji obiluje vitaminom C i P koji osiguravaju bolju iskoristivost željeza. Med medljikovac osnova sirupa potiče i olakšava apsorpciju željeza, sadrži vitamin B2 (riboflavin), važan za stvaranje stanica krvi. Dodanu vrijednost imaju antioksidansi kojima obiluje med i sok aronije. Feropip sirup povoljno djeluje na poboljšanje općeg stanja organizma, otklanja umor i iscrpljenost, poboljšava apetit. Ne uzrokuje probavne smetnje, dobro iskoristiv oblik željeza. Pogodan za djecu od prve godine života, trudnice i dojilje.

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) odobrila je na temelju znanstvenih dokaza sljedeće zdravstvene tvrdnje za željezo:

  • Pozitivno utječe na sintezu hemoglobina i crvenih krvnih stanica
  • Pozitivno utječe na prijenos kisika po organizmu
  • Doprinosi normalnom metabolizmu stvaranja energije
  • Doprinosi normalnom funkcioniranju imunološkog sustava
  • Smanjuje umor i iscrpljenost
  • Doprinosi normalnom kognitivnom razvoju i funkciji
  • Doprinosi normalnoj diobi stanica

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top