Magazin Trčanje

my name necklaceget name necklacename necklacepersonalized name necklacecustom name necklacecustom necklacepersonalized necklacesnecklace with namename plate necklacecustomized name necklace
UtrkeTrčimo cestama slavne rimske povijesti

Trčimo cestama slavne rimske povijesti

Ove godine, uz mjere preporučene od strane Istarskog stožera, šesto izdanje pulske utrke u nešto skromnijem izdanju

Vrativši se malo u povijest, sa sjetom se prisjećamo prekrasnog zalaska sunca koje je pratilo sudionike prve utrke prije šest godina dok su trčali utrku dužine 10 km uz Lungomare, zbog kojih ova utrka i dobila ime (rim. X = 10). Tada su sudionici prvog izdanja koji su pristigli iz Zagreba, vrlo kratko i jasno poručili da utrka u Puli koja nema cilj u Areni, ne može ponuditi sav potencijal koji tritusućljetni grad ima. Stoga se dogodine trasa preselila u centar Pule. Bilo je malo kaotično jer su se natjecatelji gubili kroz dva kruga po gradu i organizatori su shvatili kako treba nešto promijeniti.

U trećem se izdanju izmjenila staza i uz lagani vjetar u leđa uz partnerstvo sa akcijom PoKRENI, pulska je utrka proširila vidike te je ponuđena mogućnost trčanja i rekreativcima na duplo manjoj dionici od 5 km. Od početnih niti stotinjak entuzijasta cestovnog trčanja, dostignuta je respektabilne brojka od preko 400 natjecatelja. Četvrte se godine nastavilo s popularizacije trčanja od najmanjih nogu te je večernji program proširen i sa dječjim utrkama u kategorijama za predškolarce i osnovnoškolce. Podignuta je razina organizacije za još jednu stepenicu jer su majstori rasvjete unutar Festival Visualia pripremili prekrasne svjetlosne efekte diljem trkačke trase. Osim što se trčalo kroz autentični austrougarski kompleks tunela u samom centru grada ispod jedne od najljepše očuvanih utvrda Kaštela, svi su natjecatelji imali priliku protrčati kroz jedinstven tunel TWISTED, rad proslavljenog pulskog dizajnera svjetlosnih instalacija, Deana Skire.

Prošle se godine na zahtjev velikog broja trkača ponudilo nešto posebno; prva cestovna utrka u Istri u mitskoj duljini od 42.195 metara. Osim maratonske, u konkurenciji je bila i utrka polumaratona te utrka štafeta 3 x 7 km. Bili su to dani vrhunca petogodišnjeg stremljenja organizacije utrke koja je svake godine rasla u brojčanom i organizacijskom smislu. Međutim, uslijed ovogodišnje pandemije uzrokovane virusom Covid-19, organizatori su morali smanjiti broj utrka i broja natjecatelja te iznova mijenjati prošlogodišnji program. Tako se ove godine neće organizirati maratonska utrka u nedjelju već će se u tradicionalni subotnji program premjestiti polumaratonska utrka, s kojom će sve i započeti točno u 20.00 sati. Start utrke na 5 km biti će u 20.05, dok će izvorna utrka na 10 km, s kojom je cijela ova lijepa priča nastala, Pulska Xica, startati u 20 sati i 20 minuta.

Također se neznatno izmijenila i trasa utrke na 10 km koja će nakon stotinjak metara na Punti skrenuti udesno, umjesto dosadašnjeg trčanja uzbrdo prema Velom vrhu. Ostatak trase utrke na 10 km je neizmjenjen, ali se trasa polumaratona bazira na Xici i trči se 2 istovjetna kruga. Sukladno preporukama HZJZ, na sam start utrke preporučeno je doći nekoliko minuta prije 20 sati poštujući mjere socijalne distance. Trkači će biti podijeljeni u nekoliko zona sukladno tempu kojeg planiraju trčati, a podjela medalja će ove godine biti ispred Amfiteatra kako bi mogla biti vidljiva i od strane gledatelja budući je zabranjen ulazak navijača unutar same Arene.

Prijave su moguće i na dan utrke tijekom preuzimanja startnih paketa u subotu 19.9.2020. od 8 do 19 sati na Portarati u samom centru grada. Duž staze će biti organizirano 5 glazbenih postaja kako bi podiglo atmosferu, a zahvaljujući partnerima iz Festvala Visualia, trkači će na nekoliko mjesta moći uživati u svjetlećim efektima. Kao znak pažnje, ove su godine organizatori ponudili svim zdravstvenim djelatnicima mogućnost besplatne kotizacije na utrci te se nadamo kako će se sljedeće godine sve vratiti u normalno. Za kraj šaljemo poruku koja je ujedno i ovogodišnji light motiv: #ostanimoodgovorni i u noćnoj utrci.

Kontakt

Magazin TRČANJE

Gajeva 1 (Hotel Dubrovnik), Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: Europa Media Marketing
Glavni urednik: Neven Miladin
Marketing:
Sanja Miladin 091/9730656
Valentina Đureković Sertić 091/7884194
Ana Pukljak 091/7957444

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top