Magazin Trčanje
VijestiSpremni za ljetnu sezonu i kilometre na vrućinama!

Spremni za ljetnu sezonu i kilometre na vrućinama!

I dok se nakon života u posebnim uvjetima izazvanim epidemijom koronavirusa, svi veselimo toplim ljetnim danima, boravku na otvorenom posebno se raduju trkači. Proljetni dio sezone zbog otkazivanja utrka, kod mnogih je trkača usporio tempo vježbanja i priprema, no zato treba iskoristiti period pred nama i prilagoditi se ljetnoj sezoni, posebice ukoliko ste rekreativci ili trkači amateri i o ovom sportu još uvijek učite. Za one iskusnije vjerujemo da sve upute o trčanju tijekom ljeta već dobro znaju, no nije na odmet ponoviti.

Trčanje zimi vs. trčanje ljeti

Svako godišnje doba za ljubitelje trčanja donosi određene prednosti, ali i mane. I dok mnogi tvrde kako je trčanje zimi jednostavnije zbog lakše prilagodbe tijela na hladnoću nego na vrućinu, tijekom zime veća je opasnost od trkačkih ozljeda. Istegnuće mišića ili uganuće zgloba zbog neravnog i zaleđenog terena, ozlijede Ahilove tetive ili bolovi u koljenu povrede su kojih se potrebno čuvati za vrijeme trčanja u hladnim uvjetima. Upravo zbog izbjegavanja ozljeda, zimi je potrebno bolje se zagrijati, ali i nositi više slojeva odjeće.

S druge strane, ljeti ćemo zbog vrućina i vlage poželjeti laganiju i prozračniju odjeću, kako bi se tijelo što brže hladilo tijekom aktivnosti. Veća temperatura zraka ljeti znači i veću tjelesnu temperaturu tijekom trčanja te više znojenja, zbog čega trebamo biti na oprezu od dehidracije. U konačnici, više sunca za trkače nosi i opasnost od sunčanice i toplotnog udara.

Pripreme za trčanje ljeti

Prema zadnjem izvještaju AccuWeathera, a čiji primjer slijedi i naš Državni hidrometeorološki zavod, ljeto pred nama bit će iznadprosječno toplo. Pritom će sva tri ljetna mjeseca biti izrazito vruća, uz značajna odstupanja od prosjeka u visini temperature na kopnu, u odnosu na more. Ovakvo vrijeme nosit će rizike od pojave toplinskih valova, a evo i na što je potrebno obratiti pozornost za trčanje u spomenutim uvjetima.

Kao što smo i ranije istaknuli, trčanje ljeti otežavaju visoka temperatura i velika vlažnost zraka. Imamo dojam da smo tromiji, teže je pravilno disati, a visoka vlažnost zraka utječe i na sposobnost tijela da se samo hladi znojenjem. Zbog toga je preporučeno izbjegavati trčanje na temperaturama višim od 33o Celzijeva i pri vlažnosti zraka većoj od 70%. Kako bismo to postigli, treninge je najbolje odraditi u ranim jutarnjim satima ili predvečer. Ukoliko je moguće, preporuča se i planiranje rute koja vodi kroz šumu ili park kako bi drveće osiguralo zaštitu od direktne sunčeve svjetlosti.

Čak i oni najiskusniji tijekom ljeta smanje tempo trčanja i do 30%. Stoga, ukoliko tek počinjete ili imate ponešto kilometara u nogama, preporuča se da prilagodite intenzitet i kilometražu vremenskim uvjetima. Drugim riječima, kada nastupe prave ljetne vrućine, potrebno je kroz prva dva tjedna trčati laganim do umjerenim tempom i to do 60 minuta dnevno (ukoliko tek počinjete i manje). Kako se Vaše tijelo bude prilagođavalo, tako postepeno dodajte minutažu i pojačavajte tempo.

Visoke temperature i aktivnosti u takvim uvjetima utječu na rad srca i krvožilnog sustava. Stoga je važno tijekom treninga redovito pratiti puls. Ukoliko on u bilo kojem trenutku prijeđe okvirne granice (primjerice za osobu od 30 godina taj raspon tijekom vježbanja bi trebao iznositi od 124 do 190 otkucaja u minuti), potrebno je prestati s trčanjem i nastaviti lagano hodati dok se puls ne vrati u normalu.

Za trčanje ljeti potrebno je prilagoditi i opremu. Tijelo je potrebno kremom zaštiti od štetnih UV zraka, a odjeća neka bude svijetla i prozračna. Iako to vrijedi i inače, posebice tijekom ljeta treba zaboraviti na korištenje tamnih odjevnih predmeta i pamučnih materijala. Takve tkanine povećavaju zadržavanje znoja i otežavaju tijelu prirodni proces hlađenja. Kao Merkur osiguranik, sportsku odjeću i obuću možete kupiti kod naših partnera uz posebne popuste i pogodnosti.

Prije treninga važno je pratiti razinu hidracije i osigurati da Vaše tijelo tijekom i nakon treninga dobije dovoljnu količinu tekućine. Gubitak vode moguće je pratiti vaganjem prije i poslije treninga, i sukladnom izgubljenom iznosu kilograma nakon treninga, proporcionalno unijeti tekućine. Također, tekućinu se ne preporuča popiti odjednom već rasporediti na 1-3 sata nakon treninga. Tijekom treninga preporučljivo je unositi manje količine vode ili pića s elektrolitima. Osim tekućine, nakon treninga važno je nadoknaditi izgubljene minerale. Banane ili sušene marelice idealan su snack nakon treninga.

Ovog ljeta počinjem

Ukoliko ste baš sada čvrsto odlučili krenuti redovito trčati, prije nego se odvažite na prve kilometre, uz navedene upute za trčanje ljeti, imamo i dodatne preporuke za početnike. Bez obzira na vremenske uvjete u kojima vježbate, trčanje može biti zahtjevno za organizam. Kao i prije početka bavljenja bilo kojim sportom, prije nego odlučite trčati, dobro je posavjetovati se s liječnikom, posebice ukoliko patite od srčanih tegoba, astme, šećerne bolesti ili bolesti zglobova i mišića. U razgovoru je bitno spomenuti sve detalje Vašeg trenutnog stanja jer jednino na taj način možete dobiti potpunu informaciju o tome što Vašem tijelu nedostaje i što mu je potrebno za održavanje zdravlja.

Rutinski pregled liječnika i provjera krvne slike bit će dovoljni za početak, a ukoliko želite još više sigurnosti da ste zdravi i sposobni za trkačke napore, možete zatražiti i uputnicu za specijalistički pregled poput EKG-a ili ergometrije. Obzirom da počinjete u ljetnom periodu, kod liječnika se možete raspitati i o simptomima sunčanice ili toplotnog udara, kako biste ih na vrijeme mogli razaznati i pravovremeno reagirati. Ukoliko do spomenutih stanja dođe, važno je odmah javiti se svom liječniku, a po potrebni zatražiti i pregled specijalista.

Redoviti liječnički pregledi, osim za početnike, vrijede i za one već iskusne. Važno je redovito, barem jednom godišnje, kontrolirati razinu kolesterola, željeza i šećera u krvi, kao i krvni tlak. Kako na preglede ne biste morali čekati, odaberite Merkur health4me Premium dodatno zdravstveno osiguranje. Ukoliko se bolest pojavi i prema uputi svog liječnika opće medicine, preglede obavite brzo i bez čekanja u najboljim poliklinikama. Uz to, Vaša polica uključuje i dodatna pokrića, Zdravlje Plus i Nezgoda Plus osiguranje, kojima pokrivamo troškove liječenje u slučaju nezgode i osiguravamo naknadnu kod loma kosti te boravka u bolnici.

Budite sigurni bez obzira na godišnje doba i uživajte u osvojenim kilometrima uz Merkur osiguranje.

Tags:

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top