Magazin Trčanje
VijestiFLEXOFYTOL: inovacija s dugom tradicijom

FLEXOFYTOL: inovacija s dugom tradicijom

Ako ste u zadnje vrijeme bili u azijskom restoranu ili ste kod kuće jeli indijsku hranu onda ste vjerojatno kao začin koristili kurkumu. Osim što ste imali ukusan obrok, ono što ste zapravo progutali je mali udio jednog od najmoćnijih prirodnih protuupalnih sredstava poznatih čovjeku. Zvuči nevjerojatno ali kurkuma kao začin u malom postotku sadrži polifenol kurkumin koji ima antioksidativni i protuupalni učinak. Točnije, inhibira enzime (Cox-2, LOX i iNOS) koji posreduju u upalnim i oksidativnim procesima u tijelu. Također inhibira proizvodnju upalnih citokina (TNF-a), interleukina (IL), proteina monocyte kemoattractant (MCP)… možda je dovoljno samo reći da kurkumin smanjuje upalu na više razina tijekom upalnog procesa.

Može li kurkumin smanjiti bol u mišićima i zglobovima i pomoći tijelu da se  brže oporavi od napornog treninga? U kliničkim je ispitivanjima dokazano da kurkumin smanjenjem upale djeluje na smanjenje boli u zglobovima te poboljšava pokretljivost i funkciju zglobova nakon osam mjeseci liječenja. Da, kurkumin može pomoći tijekom oporavka od treninga, te može biti koristan dodatak za sportaše koji imaju ili žele spriječiti bolove u zglobovima i tetivama.

Ali najveći problem sa suplementima na bazi kurkume je njihova standardizacija i bioraspoloživost. Nakon oralne primjene dokazana je vrlo niska razina u krvi s malom distribucijom u tkiva. Drugim riječima njegova bioraspoloživost u prirodnom obliku je izrazito slaba. Belgijska kompanija Tilman je razvila modernu patentom zaštićenu formulaciju micelarnog oblika čestica kurkumina koji osigurava visoku razinu topivosti i apsorpcije u usporedbi s kurkumom u prahu. Ovakva svojstva osiguravaju visoku bioraspoloživost aktivnog sastojka u krvotoku, a procesom proizvodnje i standardizacijom osigurava kvalitetu topivosti i točnu razinu kurkumina u svakoj kapsuli. 1 kapsula Flexofytola sadrži biooptimizirani ekstrakt kurkume standardiziran na 42 mg kurkumina što je ekvivalent 950 g kurkume u prahu.

Svakako ukoliko koristite kurkumu kao suplement provjerite unosite li zapravo suplement koji vaše tijelo može apsorbirati i da li uzimate dovoljnu količinu za željeni učinak.

Ovaj tekst će vam možda pomoći da pronađete idealnu formulaciju kurkume ili će vam samo pružiti razlog više da koristite curry kao začin u većim količinama.

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top