Magazin Trčanje
UtrkeZavršen četvrti ultra trail spektakl na krševitim stazama Dalmacije

Završen četvrti ultra trail spektakl na krševitim stazama Dalmacije

Ponosni gusarski grad Omiš na ušću rijeke Cetine, od 18. do 20. listopada bio je domaćin Dalmacija ultra traila, trkačkog spektakla koji se već četvrtu godinu uzastopno održava na krševitim stazama Dalmacije. Dojmovi natjecatelja i ove su godine bili jedinstveni: ova iznimno lijepa i teška utrka po svojoj raznolikosti, tehničkoj zahtjevnosti i izvrsnoj organizaciji zaslužuje svoje mjesto među najboljim europskim i svjetskim ultra trail utrkama.

Trasa utrke obuhvatila je dalmatinske planine Kozjak, Primorsku kosu, Mosor, Omišku Dinaru i Biokovo te impresivan kanjon rijeke Cetine. Impresivan je bio i noćni start najduže ovogodišnje kategorije, Mountain DUT, u kamenom amfiteatru antičke Salone – osvijetljeni samo bakljama i mjesečinom, uz ritam bubnjeva, natjecatelji su krenuli u 118 km dugu pustolovinu, koja će trajati oko 14 sati za one najbrže, a čak 30 sati za one najsporije!

‘Tehnički je ovo vrlo zahtjevna utrka, već na samom početku sam slomio oba štapa na vašem kršu. Ali zaista je prekrasna’, izjavio je Francuz Gilles Klipfel, pobjednik Mountain DUT-a.

‘Očekivao sam težak teren, ali bilo je još teže nego što sam mislio. Sve u svemu, fantastična utrka, fantastična organizacija, sve je bilo baš onako kako treba’, ponosno je na cilju izjavio drugoplasirani Pavle Kruljac iz SRK Alba Labin, najbrži hrvatski trkač.

Osim na 118 km dugoj dionici Mountain DUT-a, trkači su mogli nastupiti i u 54 km dugoj kategoriji Sea DUT sa startom u Makarskoj i 18 km dugom Ethno DUT-u sa startom u Dugom Ratu.

‘Obožavam ovu utrku! DUT mi je kao šlag na torti na kraju sezone’, rekla je Ajda Radinja, nevjerojatna ukupna pobjednica Sea DUT-a, koja je pretrčala 54 km za 6 sati, 19 minuta i 58 sekundi, skoro 10 minuta prije prvoplasiranog trkača Michala Frankowskog iz Švicarske.

Trkački spektakl završio je najslađom, dječjom utrkom na 1 km, pravim stampedom žutih majica koje su preplavile Veliku plažu u Omišu. Više od 200 malih pobjednika najavilo je prekrasnu trkačku budućnost Omiša i Dalmacije.

‘Jako sam ponosan na to što utrka iz godine u godinu raste i dobiva sve veću podršku, kako naših sugrađana, tako i institucija. Drago mi je čuti pohvale i lijepe komentare sudionika iz preko 30 zemalja svijeta i nadam se da ćemo i sljedećih godina nastaviti biti sve bolji’, izjavio je direktor utrke Dragomir Čović.

Uz suorganizatore Grad Omiš i Turističku zajednicu grada Omiša, Dalmacija Ultra Trail kao strateški projekt podržavaju i  Splitsko-dalmatinska županija i Turistička zajednice Splitsko-dalmatinske Županije. Ove godine se u potporu utrci uključila i Hrvatska turistička zajednica kroz projekt Sportska Hrvatska.

Danijel Lacko

Foto Krume Ivanovski, Marko Kadija

  Mountain DUT 118 km Sea DUT 54 km Ethno DUT 18 km
1. Gilles Klipfel (Fra) 14:43:43

Juliane Ilgert (Njem) 19:08:46
Michal Frankowski (Šve) 6:28:37

Ajda Radinja (Slo) 6:19:58
David Ravnak (Slo) 1:40:19

Kinga Pachura (Polj) 2:08:49
2. Pavle Kruljac (Slo) 15:24:50

Miluša Bošković (CG) 19:55:12
Goran Lesjak (Hrv) 6:51:27

Ines Jozić (Hrv) 7:13:06
Jarek Gniewek (Polj) 1:40:51

Marina Maslek (Hrv) 2:18:05
3. Jan Balduchelli (Švi) 15:56:56

Petra Kulić (Hrv) 19:56:10
Živko Tomić (Srb) 7:11:40

Eva Brockschmidt (VB) 7:19:30
Aleksandar Balazinec (Hrv) 1:43:57

Emilie Dufour (Fra) 2:22:21

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top