Magazin Trčanje
VijestiBol kao afrodizijak

Bol kao afrodizijak

Ovih dana idem sama sebi na živce. Umjesto da prihvaćam stvari koje ne mogu promijeniti, ja se nerviram. Srećom to mi se ne događa često, već samo kad su u pitanju stvari koje su mi bitne i bliske. Naravno, u tu kategoriju spada posao kojim se bavim.

U punom je zamahu sezona upisa u razne sportske aktivnosti. Nudi se svašta, od jeftinog do skupog, od kvalitetnog do upitnog po zdravlje. Manje više sam već sve čula i vidjela, teško se iznenadim i gledam svoja posla.

Ali ova sezona je ipak donijela nešto novo što me prilično zasmetalo. Prateći trkačku populaciju, čini mi se da bol, tj. povreda postaje nešto normalno, ponekad čak ima i status malog trofeja. Moram se tu odmah ograditi od vrhunskih sportaša kojima su povrede dio posla. Za razliku od rekreativaca, oni i svi članovi njihovih skupih timova čine sve moguće kako bi se ozljede prevenirale, jer znaju koliko će ih to koštati u svakom aspektu njihove sportske karijere.

Mi smo izdržljiva bića, adaptiramo se na razne izazove i situacije, ali ne razumijem zašto bismo trenirali tako da upropaštavamo zdravlje. I pritom bili uvjereni da je to u redu. Ili možda malo manje dramatično, zašto pristajemo da dok poboljšavamo aerobni kapacitet i izdržljivost (i da, trošimo neke kalorije), pogoršavamo stanje u kojem je naša kralježnica, kukovi i/ili koljena.

A relativno je lako, jednostavno i brzo dobiti sve odjednom. Bez minusa. Bez iznenađenja na kraju kad vam stigne račun za nepravilno treniranje. Baš mi je žao kad mi u ruke dođe netko tko je na kraju ipak morao stati i odustati od trčanja, a prije je još i potrošio puno novaca na razne tretmane koji se često svode na otklanjanje posljedice, a ne uzroka problema.

Možda zvuči nelogično, ali ne postajete bolji trkač samo tako da povećavate volumen treninga i kilometražu.Treba riješiti posturalne nepravilnosti, naučiti pravilno koristiti i jačati mišiće trupa (a to nisu samo trbušnjaci), ojačati i vratiti u funkciju stopala i stabilizirati koljena.Trebali biste znati kako se mišići opuštaju, zašto su mnoga istezanja kontraproduktivna.

Ako vam ‘tvorničke postavke’ nisu dobre, samo trčanje ih sigurno neće popraviti već će se često desiti baš suprotno. Dakle, razmislite malo kako ćete mudro trošiti svoje vrijeme (i tijelo) i pobrinite se da pametno trenirate!

Asja Petersen

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top