Magazin Trčanje
UtrkeBrač je opet dokazao da je idealna destinacija za orijentaciste

Brač je opet dokazao da je idealna destinacija za orijentaciste

Vizija o Braču kao prvom dalmatinskom orijentacijskom otoku ostvaruje se na najbolji mogući način. Već na drugom izdanju Otvorenog prvenstva Brača u orijentacijskom trčanju od 5 do 8. listopada okupilo se gotovo dvostruko više sudionika nego prošle godine; čak 260 trkačica i trkača iz 13 zemalja i s dva kontinenta.

U četiri natjecateljska dana trčalo se za Kup i Prvenstvo Hrvatske, tako da su na Brač stigli mnogi hrvatski klubovi s ponajboljim predstavnicima dok se u otvorenoj kategoriji pozivu na orijentacijsku otočnu pustolovinu odazvalo i mnogo stranaca. Uz očekivane ljubitelje orijentacijskog sporta iz Hrvatske i susjednih zemalja Slovenije, Austrije, Češke i Mađarske, neki su na Brač i Hrvatsku doputovali iz mnogo daljih krajeva: Švicarske, Njemačke, Norveške, Škotske, Švedske, pa čak i iz Rusije, Bjelorusije i Izraela.

‘Zadovoljni smo s rastom broja natjecatelja. Očekivali smo više sudionika nakon prošlogodišnje uspješne otočne orijentacijske premijere, ali nas je ovaj odaziv ugodno iznenadio. Želimo i vjerujemo da za godinu dvije ovdje na Braču možemo okupiti više od četiristotinjak sudionika od kojih bi barem polovicu činili stranci’, ponosno je izjavio Tomislav Kaniški, kartograf i postavljač staza iz OK Maksimir, koji je i organizator ovog orijentacijskog događanja.

Dvije utrke na srednjim i dugim stazama trčale su se na obroncima Vidove gore s bazom u pastirskom selu Gažul, dok su dvije gradske utrke ugostila dva bračka mjesta. Sumartinu je, s potpuno novom kartom, ovo bilo premijerno predstavljanje orijentacistima, dok su Postirani po drugi put oduševljeno dočekali i ispratili ovu zanimljivu strku po svojim uskim, kamenitim ulicama.

‘Oduševljeni smo ovim natjecanjem i spremni ovom sportu i događanju dati punu podršku’, kaže Ivana Jelinčić, direktorica Turističke zajednice Postira. ‘Ponosni smo što smo prvi dalmatinski otok s orijentacijskom kartom i što i na ovaj način možemo trkačima, među kojima je mnogo stranaca, predstaviti svu ljepotu našeg otoka i općine’.

Među strancima na Braču se natjecala i peteročlana obitelj Storhov iz Norveške. ‘Već smo jednom bili u Hrvatskoj i kako nam se dopalo vrijeme i priroda, odlučili smo se vratiti. Kada smo čuli da se na Braču organizira četverodnevna utrka, nismo se puno dvoumili’, izjavio je Jens, glava ove orijentacijske obitelji.

‘Brač je idealna destinacija za nas orijentaciste‘, dodala je Torrun, njegova supruga i majka troje mlađih poklonika ovog sporta. ‘Ako proširite teren i napravite još koju kartu, sigurno ćemo se vratiti’.

Raznolikošću i zahtjevnošću terena bio je oduševljen i iskusni Švicarac Christian Hanselmann. ‘Kombinacija različitih terena, od prohodne borove šume do zahtjevnih stijena i škrapa je iznimno zahtjevna i zanimljiva. Iznimno mi se svidjelo biti ovdje ova četiri prekrasna dana’.

BROC 2019. ili Brač Orienteering Championship, potvrdio je i učvrstio viziju koju imaju organizatori i domaćini natjecanja. Najveći dalmatinski otok mogao bi zaista postati destinacija koju će posjećivati prilično velika zajednica poklonika orijentacijskog sporta. Tome u prilog govori i grupa od stotinjak Šveđana koji će početkom studenog provesti dvije trening utrke na bračkim terenima. Sljedeće godine, u istom terminu, treće izdanje BROC-a bit će zasigurno još veće, bolje i brojnije zadovoljnim sudionicima.

Danijel Lacko

Foto Antun Zoran Krivokapić

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top