Magazin Trčanje
UtrkeVelika utrka u Europskom gradu sporta

Velika utrka u Europskom gradu sporta

Iako su se atletska natjecanja održavala mnogo ranije, prvi ozbiljniji pokušaji u Sisku zabilježeni su u okviru Hrvatskog građanskog kluba Panonija Sisak još 1912. godine. Prakticirala se laka atletika i osnivale atletske sekcije (bacanje koplja, kugle i diska) te često organizirala natjecanja na kojima su sudjelovali: nogometaši, željezničari, sokolska društava i ostali športaši. Tih godina dokumentirana je ulična utka na 800 metara koja se održala 15. kolovoza 1919. U Sisku su popularna bila natjecanja u krosu i štafetnim trčanjima, organizirali se atletski mitinzi i slične manifestacije. U prvoj polovici 20. stoljeća atletski šport prakticirali su Sportski klub Slavija (1933.), Hrvatski građanski športski klub Panonija (1912.), Jugoslavenski športski klub Balkan (Novi Sisak, 1920.), Građanski športski klub Segesta (1923.) te Športski klub Viktorija (1932.).

Nakon početnog zanosa i brojnih atletskih utrka lokalnog karaktera dolazi do mirovanja. Novi pokušaj uslijedio je nakon 2. svjetskog rata, točnije 27. veljače 1955. kada se održava utemeljiteljska skupština Atletskog kluba Sisak. U prvi klupski odbor izabrani su predsjednik Joža Štampf i dopredsjednik Mile Rimay, tajnik Ivan Strižić te Ilijaš, Luka Polinčić, Siniša Tubić, Ivan Ivšić, Aleksandar Balanč, Josip Đakić, Meho Agaravić i Ankica Borić. Klub vrlo brzo organizira brojna atletska natjecanja, uređuje novu atletsku stazu na igralištu u sisačkoj Vrbini, organiziraju se susreti reprezentacija, međunarodna i atletska natjecanja u okviru ondašnjih sletova.

Kratkotrajni zastoj

Već u prvoj godini djelovanja atletičari Siska postali su momčadski pobjednici Druge atletske lige Hrvatske, a posebno su se isticali ondašnji juniori. Pored Atletskog kluba Sisak djeluje kratkotrajno još jedan, Atletski klub Metalac (29. listopada 1961.) kojeg trenira Ivan Majača. I ovaj klub nakon nekoliko godina izvrsne aktivnosti zamire.

Godine 1970. na inicijativu bivših atletskih klubova Sisak i Metalac po drugi puta se osniva Atletski klub Sisak (19. studenoga 1970.) koji djeluje pet godina i postiže više zapaženih rezultata na prvenstvima Hrvatske i tadašnje Jugoslavije. Nakon kratkotrajnog zastoja zahvaljujući inicijativi Vjekoslava Blaževića i uz pomoć Saveza za fizičku kulturu općine Sisak klupska atletika se treći puta reaktivira osnivanjem Atletskog kluba Sisak (13. lipnja 1979.).

Domovinski rat privremeno je usporio aktivnost atletike. Obnoviteljska skupština održala se 8. svibnja 1998. na kojoj je usvojio Plan i program i izabrao novi Upravni odbor nazivlja Športski atletski klub Sisak. Bio je to nastavak kontinuiteta rada i natjecanja dosadašnjih trenera Milivoja Kobala, Ivana Majače, Nebojše Šorka, Mate Adamovića, Vjekoslava Blaževića i drugih. Aktivnost kluba primarno je bila usmjerena na kros i ulične utrke te različita prigodna natjecanja i nastupe u okviru Hrvatske atletske lige sjever (HALS).

Lijepi, snažni, uspješni, mudri…

Nova dinamična aktivnost Atletskog kluba Sisak vidljiva je unazad nekoliko godina. Provode se različite sportsko–rekreacijske trkačke manifestacije. Organizira se utrka na 4 kilometra pod nazivom Uzdihovac kojom se obilježava Valentinovo i prva je utrka u kalendaru programskih aktivnosti. Trka je nastala prema sisačkoj povijesti kada je 12. travnja 1908. godine Siščanima predano na uporabu novo izletište Uzdihovac koje se nalazilo u Novom Sisku. Na tradicijama tih sisačkih vrednota na ovom atletskom natjecanju trče parovi.

Atletski klub Sisak prepoznat je i po Sinalit ligi. To je Sisačka nasip liga trčanja koji se  trči se na dionici od 5 kilometara, a održava se na nasipu kupališta Zibel i u deset kategorija, kroz pet mjeseci koje imaju karakteristične nazive utemeljene na kronološkoj dobi: lijepi-lijepe, snažni–šarmantne, uspješni-uspješne, mudri-mudre i zadnja kategorija preko 50 godina hrabri i neodoljive.

Prepoznatljivost sportsko – rekreacijskih programa daje tradicionalna utrka Noćni cener na Ciglarskoj grabi koji okuplja trkače iz Hrvatske i inozemstva. Uz predtrku najmlađih na 1 kilometar, trči se 10 kilometara ili 10 krugova. Najmlađi natjecatelji standardno sudjeluju na HALS-u, organizira se Jesenski kros za školsku populaciju, a članovi Kluba odlaze u Heidenheim u kojem su ove 2018. osvojili pehar i još jednom istakli vrijednosti AK Sisak. Sve više članova Kluba sudjeluje u HUVA natjecanju.

Kreće polumaraton

Nakon vrsnog rada Matka Marenića, u 2018. godini sastav AK Sisak vodi Drago Miličić koji podiže kvalitetu rada u organizacijskom, stručnom i promidžbenom pristupu. Okuplja oko 40 članova, sudjeluje se na više od 20 različitih utrka u Hrvatskoj, priprema momčad, a rezultati takvog rada vidljivi su na tablici najboljih hrvatskih klubova u kojima Atletski klub Sisak kroz cijelu sezonu među najboljima i na kraju zauzima peto mjesto.

Novost je organizacija Sisačkog polumaratona koji će se održati u sklopu Siska kao Europskog grada sporta, a očekuje se i postavljanje nove tartan staze. Sve ove aktivnosti prati Zajednica sportskih udruga grada Siska.

Josip Mrgan

Odlični rezultati

Na Cestovnom kupu na kojem nastupa više od 200 ženskih sudionica AK Sisak proslavljaju Marija Dubičanac (91), Nika Rimaj (101), Ana Sladić (103), Patricia Šprišić (114), Martina Pattiera (118) i druge, dok je Hrvatskom Cestovnom kupu cestovnog trčanja u svojoj kategoriji Nika Rimaj zauzima visoko treće mjesto. U Hrvatskom kupu cestovnog trčanja ženska ekipa AK Sisak osvaja 12 mjesto.

Muški natjecatelji Siska još su bolji. Na utrkama Hrvatskog cestovnog kupa Josip Sigur je osmi, Siniša Ciglenečki 11, a među 376 atletičara još su izvrsni Ivica Špiljar (19), Kristijan Sigur (41), Alen Boltužić, Savo Blazonija, Dominik Ahmetović i drugi.

Kad se analiziraju kategorije Hrvatskog kupa cestovnog trčanja onda se ponosno može istaknuti rezultat Josipa Sigura – pobjednika (U-23), dok je Kristijan Sigur drugi, a u kategoriji U-45, Siniša Ciglenečki treći. Vrsne rezultate imaju i ostali, Ivica Špiljar (7), Savo Blazonija (8), Alen Kostelac (13), Alen Boltužić (14), Daniel Vuksan (15), Franko Simić (16) i mnogi drugi.

Danas je Atletski klub Sisak na tablici Hrvatskog atletskog saveza zauzima 42. mjesto od 92 kluba, dok je u 2015. godini bio na 71. mjestu od 75 klubova.

Europski grad sporta 2019.

Odlukom neprofitne organizacije ACES Europe (sa sjedištem u Bruxellesu) Sisak je ove godine proglašen europskim gradom sporta i to u kategoriji gradova većih od 25 tisuća stanovnika. Dosad su u Hrvatskoj tu titulu dobivali samo gradovi manji od 25 tisuća stanovnika, poput Buzeta, Belišća ili ove godine Umaga. Titulu europskog grada sporta (u raznim kategorijama) godišnje nosi tek 30-tak gradova Starog kontinenta.

Prema statističkim podacima koje je svojedobno objavio grad Sisak, čak 38 posto Siščana bavi nekom sportskom aktivnošću. Taj zaista impresivan podatak rezultat je planiranog i organiziranog pristupa rekreaciji, pa tako primjerice mali Siščani tijekom ljeta imaju mogućnost besplatno naučiti plivati na novom bazenu, a zimi klizati u novonatkrivenom klizalištu Zibel. Organizacija triatlon i atletskih klubova, povezivanje s drugim klubovima iz županije i okolice svakako dodatno pridonose da se i taj vid rekreacije ubrzano razvija i širi.

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top