Magazin Trčanje
VijestiLiječenje matičnim stanicama

Liječenje matičnim stanicama

Godinama je operativno liječenje ugradnje umjetnog zgloba (endoproteza) predstavljalo jedini način pomoći u uznapredovalim slučajevima njihova oštećenja. Danas više nije tako. Individualan pristup svakom pacijentu temelj je uspješnog liječenja.

Matične stanice imaju sposobnost transformacije u nekoliko tipova stanica. Upravo te stanice koje u svom prirodnom okruženju lučenjem brojnih trofičkih faktora imaju sposobnost protuupalnog djelovanja, moduliraju imunosni odgovor te u konačnici regeneriraju oštećeno tkivo.

Što je važno znati kad je u pitanju liječenje matičnim stanicama? Liječi se oštećena hrskavica kuka, koljena i gležnja, djelovanje terapije te uklanjanje bolova je vrlo brzo, poboljšanje stanja zglobova i ubrzan oporavak su gotovo trenutačni, zahvat traje jako kratko te je pacijent nakon njega odmah mobilan, nema rezanja i ožiljaka, tretman se izvodi u lokalnoj, a po potrebi i u općoj anesteziji (u dogovoru s doktorom), a tijekom jednog zahvata moguća je aplikacija matičnih stanica u više različitih zglobova.

Glavna prednost tehnike je minimalna invazivnost i brzina tretmana. Cijela procedura ne zahtijeva hospitalizaciju i nakon nekoliko sati pacijent može ići kući. Terapija matičnim stanicama najčešće se primjenjuje na području velikih zglobova nogu, odnosno na koljenu, kuku i gležnju, te u tetivama. U tjednima nakon aplikacije potrebno je štedjeti zglobove, odnosno ograničiti aktivnosti u dogovoru s liječnikom.

Specijalisti ortopedije koji izvode postupak educirani su i za praćenje oporavka nakon primjene matičnih stanica. Prije tako važne odluke o daljnjem liječenju, preporučujemo pacijentima da se o detaljima dobro informiraju kod našeg specijaliste, a u svrhu što bržeg i kvalitetnijeg oporavka. Naime, jedan gram masnog tkiva sadrži oko 500 puta više matičnih stanica od onih dobivenih iz koštane srži, matične stanice iz masnog tkiva stare puno sporije, a vrlo važno je znati i da ne postoji dobna granica koja bi igrala ulogu u učinkovitosti tih tretmana.

Milan Milošević

Dr. Milan Milošević osnivač je i vlasnik Poliklinike Ribnjak i vodeći stručnjak u domeni ortopedije i liječenja matičnim stanicama. Uže specijalnosti su mu kirurški zahvati šake i stopala, mekotkivni zahvati, korekcija krivih i skvrčenih prstiju, dekompresije perifernih živaca, nekirurške biološke metode liječenja – autologna kondicionirana plazma (ACP metoda) regeneracija ozlijeđene zglobne hrskavice matičnim stanicama i sportske ozljede (sindromi prenaprezanja mišićno – koštanog sustava). Uz to ovlašteni je sudski vještak iz ortopedije, a od 2013. godine posjeduje i UEFA-inu licencu za rad liječnika u nogometu.

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top