Magazin Trčanje
UtrkeHumanitarne utrke za djecu reumatičare

Humanitarne utrke za djecu reumatičare

Reumatske bolesti jedne su od najčešćih kroničnih bolesti dječje dobi i postaju sve veći javnozdravstveni i društveni problem. Napredak znanosti doveo je do razvoja metoda kojim se ove bolesti rano dijagnosticiraju i uspješno liječe. Uvođenjem tzv. pametnih – bioloških lijekova postiže se brza remisija, omogućuje normalan rast i razvoj djeteta i njegov povratak svakodnevnom životu i obavezama.

Unatoč tome i dalje ostaju prisutni problemi sa zdravljem kostiju koje je ugroženo i zbog bolesti, ali i nekih lijekova koji se koriste, češće pojavnosti kardiovaskularnih bolesti u odrasloj dobi, loših prehrambenih navika i debljine koja je inače među djecom uzela maha. Zato se uz redovito uzimanje lijekova i dodatnih sredstava poput kalcija, probiotika, vitamina D preporuča i fizikalna terapija, ali i fizička aktivnost, odnosno vježbanje.

Kretanjem do zdravlja

Sudjelovanje u sportskim programima i vježbanje ostaje najbolji način očuvanja kondicije, opsega pokreta u zglobovima i mišićne snage, ali služi podizanju samopouzdanja te lakšem uključivanju u vršnjačke aktivnosti. Postojeća istraživanja o sposobnostima reumatoloških bolesnika da se bave tjelesnom aktivnosti idu u prilog tome.

Prije pet godina manja skupina liječnika entuzijasta unutar Hrvatskog reumatološkog društva pokrenula je ideju Reumatlona – simbolične utrke pacijenata, liječnika i medicinskog osoblja koje brine o oboljelima. Osnovna motivacija bila je podignuti razinu svijesti o važnosti, težini i složenosti reumatskih bolesti, u prvom redu upalnih reumatskih bolesti s kojima se reumatolozi najviše bave. Rano prepoznavanje upalnih reumatskih bolesti i njihovo pravodobno i učinkovito liječenje može spriječiti teške posljedice na zglobovima, ali i na općem zdravlju te kvaliteti života oboljelih. Još je važnije bilo ukazati da se redovitom vježbom, nepušenjem i kvalitetnom prehranom može u značajnoj mjeri spriječiti razvoj ili smanjiti posljedice tih opakih bolesti. Prije dvije godine, zahvaljujući velikom angažmanu udruge Remisija, uz Reumatlon je organiziran i Mini Reumatlon na kojem su trčala djeca oboljela od upalnih reumatskih bolesti.

Brži od reume

Ove se godine Reumatlon i Mini Reumatlon otvaraju za javnost i bit će humanitarnog karaktera – jubilarno 5. izdanje Reumatlona i 2. izdanje Mini Reumatlona trčat će se s ciljem prikupljanja sredstava za organizaciju Reuma kampa za djecu oboljelu od upalnih reumatskih bolesti.

Cilj kampa je u sigurnoj sredini tijekom višednevnog boravka upoznati adolescente s njihovom bolešću, sa svim dijagnostičkim i terapijskim mogućnostima. Naučit će redovito uzimati terapiju, upoznaju se s nus-pojavama, uče zašto su važni kontrolni pregledi, u kojem smjeru razmišljati kod izbora budućeg zanimanja. S njima će se razgovarati o izazovima i problemima koje nosi njihova dob (pušenje, alkohol, trudnoća i lijekovi, uzimanje opojnih sredstava), o zdravoj prehrani, vježbanju i izboru sporta, a sve s ciljem osamostaljivanja, savladavanja socijalnih vještina i stjecanja samopouzdanja. U kampu djeca shvate da nisu sami u svojoj bolesti, ali nauče biti samostalniji i sigurniji u sebe.

Kamp vodi multidisciplinarni stručni tim uglavnom volontera, zahtjeva dosta organizacije i sredstava koji omogućuju sigurno i kvalitetno provođenje programa. Stoga pozivamo sve ljubitelje trčanja i one koji žele podržati naše ciljeve da nam se pridruže 20. listopada na Bundeku. Budimo brži od reume – očuvajmo dobro zdravlje i pomozimo oboljelima, posebno djeci da uz fizičku aktivnost postignu veću kvalitetu života koju zaslužuju.

Mandica Vidović, Miroslav Mayer, Vladimira Šimić

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top