Magazin Trčanje
UtrkeŽivot s dijabetesom – Maraton Plavi krug oko Ade

Život s dijabetesom – Maraton Plavi krug oko Ade

Svjetski dan dijabetesa obilježava se svake godine 14. studenoga. Pokrenule su ga Međunarodna dijabetička federacija (IDF – International Diabetes Federation) i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO – World Health Organization) s ciljem podizanja svijesti o šećernoj bolesti i ukazivanja na nagli porast oboljelih širom svijeta. U obilježavanju sudjeluje 230 organizacija-članica IDF-a iz više od 160 zemalja, kao i brojne druge organizacije i udruge, zdravstveni djelatnici te oboljeli od dijabetesa i njihove obitelji. Organiziraju se predavanja, radionice i tribine vezane uz dijabetes, sportski programi, besplatna mjerenja šećera u krvi, televizijske i radio kampanje i drugo.

U susjednoj Srbiji djeluje beogradsko dijabetičko udruženje Plavi krug. Svjetski dan dijabetesa obilježavaju na jedinstven način – organiziranjem maratona! Ove godine, u nedjelju, 11. studenoga, održat će se sedma utrka Plavi krug oko Ade. Trči se pet i pol krugova duljine 7.700 metara oko jezera Ada Ciganlija. Uz maraton tu je i kraća utrka Krug podrške. Za komentar smo zamolili Bojanu Marković, predsjednicu udruženja Plavi krug i glavnu organizatoricu utrke.

Drugi po brojnosti u Srbiji

‘Prvi maraton Plavi krug oko Ade organizovali smo 2012. na inicijativu Ninoslava Raškovića. Nino je prva osoba sa dijabetesom iz Srbije koja je počela da trči maratone. Od 2007. godine istrčao je više od 35 maratona i 3 ultramaratona i podstakao mnoge da krenu da se bave trčanjem i vode računa o fizičkoj aktivnosti. Za ovih šest godina kako organizujemo naš ‘slatki’ maraton, na njemu je učestvovalo deset maratonaca koji žive sa dijabetesom: Ninoslav Rašković, Nenad Šimunko, Ivan Blažek, Kostadin Martinov, Rafael Ziherl, Igor Crnjanski, Predrag Kovačević, Zoran Damjanović, Primož Brovč, Vedran Krčadinac i Dejan Vasiljević, na šta smo posebno ponosni. Povodom toga, svake godine  jednom maratoncu koji živi sa dijabetesom dodeljujemo ‘Nino’ plaketu, kao nagradu za postignuti trud i uspeh, sa akcentom na Ninovu parolu ‘Dijabetes je maraton, a ne sprint’. Naš maraton godišnje završava između 100 i 200 trkača, što ga čini drugim po brojnosti u Srbiji, odmah nakon Beogradskog maratona. Mnogo više ih učestvuje na trci podrške, koja se može preći trčanjem, hodanjem ili na rolama. Na taj način Plavi krug želi da podigne svest koliko je važno biti aktivan i baviti se fizičkom aktivnošću’.

Maraton Plavi krug prati zavidna razina entuzijazma i dobre volje. Organizacija je na vrhunskoj razini; precizno izmjerena staza, elektroničko mjerenje vremena, dvije okrepe po krugu, volonteri Crvenog križa i brojni drugi volonteri stavljaju ga uz rame maratonima koje organiziraju profesionalci. Koliko nam je poznato, ovo je jedini maraton u svijetu kojeg organizira jedna dijabetička udruga.

Ohrabrenje i nada

Datum obilježavanja Svjetskog dana dijabetesa istodobno je rođendan Fredericka Bantinga, jednog od otkrivača inzulina. On je 1922. godine s Charlesom Bestom i Johnom Macleodom izolirao supstancu zaduženu za regulaciju glukoze u krvi, inzulin. Kod češćeg tipa 2 bolesti dolazi do rezistencije na inzulin, što dovodi do povišene razine šećera u krvi i brojnih zdravstvenih poteškoća. Kod rjeđeg tipa 1 bolesti tijelo prestaje proizvoditi inzulin, a pacijenti su prije Bantingova otkrića bili osuđeni na smrt. Otkriće je dovelo do toga da se s dijabetesom tipa 1 može živjeti, iako se ni danas ne može izliječiti. Potrebno je svakodnevno davati višestruke injekcije inzulina i pažljivo pratiti razinu šećera u krvi.

Moderne formulacije inzulina i napredak medicinske tehnologije olakšavaju život s dijabetesom. Danas možemo čak i trčati maratone, što je nekad bilo nezamislivo. Najveća vrijednost maratona Plavi krug je što to pokazuje u praksi te ohrabruje i pruža nadu oboljelima od šećerne bolesti. Uz to potiče i motivira na fizičku aktivnost, iznimno važnu za regulaciju dijabetesa i prevenciju njegovih komplikacija. Utrka je otvorena za sve – pozivamo vas da dođete, sudjelujete i doživite odličnu atmosferu koja je prati. Prijave i sve ostale informacije o utrci potražite na Facebook eventu 7. maraton Plavi krug oko Ade – 2018.

Vedran Krčadinac

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top