Magazin Trčanje
UtrkePrvi Škojatlon oduševio i publiku i natjecatelje

Prvi Škojatlon oduševio i publiku i natjecatelje

Prvo izdanje Škojatlona, neobičnog plivačko-trkačkog natjecanja održanog u subotu u Pakoštanima, oduševilo je sve sudionike i radoznale gledatelje i pokazalo da je ovo dalmatinsko mjesto dobilo nov i jedinstven sportski i turistički događaj.

Škojatlon je slikovita utrka koja u plivačko-trkačkom ritmu povezuje tri otočića raštrkana pred pakoštanskom lukom i plažama: Sv. Justinu, koja je sa svojom kapelicom postala zaštitni znak Pakoštana, Veli Školj koji se sa svojom vršnom gradinom zaštitnički nadvio nad mjestom te Babuljaš, koji upotpunjuje ovaj otočki niz. Startni i završni trk prolaze kroz samo središte Pakoštana i njegovu dugačku rivu, dok su dionice na otočićima kratke, izazovne trail minijature.

Na prvom izdanju Škojatlona okupilo se dvadesetak natjecatelja iz Austrije, Belgije, Češke, Mađarske i Hrvatske, a trčale su se i plivale dvije utrke: kraća, Slatka avantura od 2,5 km (1 km plivanje, 1,5 km trčanje) te duža, Slana avantura na dvostruko dužoj dionici.

Na kraćoj utrci slavili su sestra i brat, Lucie i Tomaš Havelka iz Češke. Pobjednica duže utrke u ženskoj je konkurenciji bila poznata hrvatska pustolovka, Tea Đurek, dok je u muškoj konkurenciji najbrže vrijeme imao šibenski triatlonac Goran Perica.

‘Koncept Škojatlona je baš simpatičan. Zanimljivo je što publika može sve pratiti s obale, a nama natjecateljima je dovoljno atraktivno i dovoljno izazovno’, izjavila je pobjednica Tea Đurek.

Cilj ove po mnogo čemu jedinstvene utrke bio je i predstaviti Slatko-slanu avanturu, novi turistički proizvod TZ Općine Pakoštane, koja se želi pozicionirati kao prepoznatljiva destinacija pustolovnog i aktivnog turizma, povezujući svoje vrhunske prirodne i kulturne atrakcije u jedinstveni turistički projekt. Prvi korak ka tome cilju bio je izrada mreže pješačkih staza koje prolaze najljepšim i najzanimljivijim dijelovima Općine: od dražesnog otoka Vrgade, preko razvedene obale i otočića između Pakoštana i Draga, do srednjovjekovne Vrane i Parka prirode Vransko jezero.

‘Izuzetno smo ponosni, čak se malo i pravimo važni, zato što imamo ono što nitko nema: jedinstven spoj slatkog jezera, slanog mora i divnih otočića. Kroz projekt Slatko-slane avanture nastojimo tu raznolikost i ljepotu predstaviti i približiti našim posjetiteljima’, istaknula je Danijela Vulin, direktorica TZ Općine Pakoštane.

Rezultati – Slatka avantura (2,5 km):

  Žene Muškarci
1. Lucie Havelkova (Češ) 0:35:38 Tomaš Havelka (Češ) 0:27:27
2. Kjara Miočev (Hrv) 0:41:56 Ante Bakija (Hrv) 0:30:13
3. Norma Fressel (Hrv) 0:48:56 Filip Kazija (Hrv) 0:31:09

Rezultati – Slana avantura (5km):

  Žene Muškarci
1. Tea Đurek (Hrv) 1:13:23 Goran Perica (Hrv) 0:55:28
2. Eli Vulin (Hrv) 1:17:01 Miro Bušac (Hrv) 0:57:19
3. Juliana Kupi (Mađ) 1:27:14 Ivan Tuta (Hrv) 0:57:47

Danijel Lacko
Foto Franjo Jurić

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top