Magazin Trčanje
UtrkeNovskaRUN: Eksplozija emocija, gastro okusa i trkačke uživancije

NovskaRUN: Eksplozija emocija, gastro okusa i trkačke uživancije

Ako ste poželjeli pobjeći od gradske gužve, a odlazak na more vam je već daleka prošlost, nemoguća misija ili jednostavno ne vidite ništa romantičnog u cjelodnevnom prženju na plaži, onda je odlazak u Novsku sredinom kolovoza možda idealna opcija. Naime, 18. kolovoza u gradu udaljenom od Zagreba tek 100-tinjak kilometara bit će održano četvrto izdanje utrke NovskaRUN, jedne od onih trka koje unatoč činjenici da ne okupljaju nekoliko tisuća trkača, pripadaju kategoriji velikih. Velike utrke ne definira samo brojnost sudionika i desetine tisuća kuna uloženih u organizaciju, njih puno više definira srce organizatora, motiv da se stvari pokrenu na bolje, a u konačnici, velike utrke su sve one čiji sudionici, nakon prolaska ciljem, ustvrde – tko će sad čekati godinu dana na novu utrku.

NovskaRUN je upravo takva utrka, natjecanje u kojem trkači uživaju od prvog do posljednjeg koraka na stazi, imaju mogućnost dobre zabave prije i nakon starta, a dojmove koje nose kući teško je objasniti u samo nekoliko rečenica. Definitivno, NovskaRUN je utrka koju bi svaki prosječni rekreativac morao istrčati barem jednom u životu.

Staza je zanimljiva i kombinira cestovno trčanje i trail. Konkretno, premda se trče dvije trase – 9 i 16 kilometara – u oba slučaja prvi dio staze je asfaltiran, prolazi kroz grad i prigradska naselja, uz prelijepe vizure obronaka psunjskog gorja, a drugi dio postavljen je u šumu koja osigurava hlad i daje jednu posve drugu dimenziju generalnog dojma natjecanja. Za razliku od velike većine drugih utrka u ovoj organizatori trče, a ne sjede u dubokoj hladovini uz pivo, dirigirajući mobitelima rad volontera. Oni zaista trče, ali se ne natječu, imaju startni broj, no konačno vrijeme im nije primarno. Tu su da upoznaju svoje goste, da ih motiviraju tijekom trčanja i potaknu da nastave u trenucima kad noge polako otkazuju poslušnost.

Ovogodišnji NovskaRUN ima i humanitarni karakter. Sva sredstva prikupljena od donacija građana i dijela kotizacija za utrku uručit će se Udruzi Kolibrići, udruzi roditelja vitalno ugrožene djece.

Ništa manje važno je i da okolica Novske nudi zabavu, priliku za izlete, šetnje, treninge i, ne manje važno, edukaciju. Recimo, samo 10-tak kilometara od centra grada nalazi se poznati jasenovački Kameni cvijet, monumentalni spomenik posvećen žrtvama stradalim u koncentracijskom logoru tijekom Drugog svjetskog rata. Posjet Spomen području Jasenovac nije samo stvar odavanja pijeteta ubijenima, nego i stvar opće kulture.

Ekoetno selo Strug

Ekoetno selo Strug također je mjesto koje svakako treba posjetiti. To je oaza mira i tišine, idealno mjesto za odmor, a smještaj predstavljaju stare kuće, neke od njih datiraju iz 1870-tih godina, prenesene i adaptirane kao dio turističke ponude južnog ulaza u Lonjsko polje. Hrana koju tamo možete pojesti potječe iz okolnih seoskih gospodarstava, a jela se pripremaju na tradicionalan domaći način i prema receptima posavskoga kraja. Uvjeravamo vas da ćete doživjeti nevjerojatnu eksploziju gastro okusa kojoj ćete se uvijek rado vraćati.

Dakako, Novska i okolica nude još puno toga vrijednog spomena i preporuke, no u središtu svega ipak je utrka. Ona je ta koja iz godine u godinu okuplja sve veći broj rekreativaca željnih istraživanja novih mjesta i upoznavanja novih ljudi, ona je ta koja postavlja standarde turističke ponude i prihvaćanja zdravog života kao svoje svakodnevice. U konačnici, slikovito rečeno, utrka je ukrasna mašna prelijepog i bogatog paketa kojim Novljani srdačno i dobrohotno dočekuju goste. Iz osobnog iskustva tvrdimo – dolazak na NovskaRUN nešto je radi čega sigurno nećete požaliti.

Neven Miladin
Foto NovskaIN

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top